Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 feb 2015 - Anul XX, nr. 31 (5843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Omagiu

Ostaşii polonezi morţi în luptele de acum un secol, comemoraţi la Cârlibaba

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ostaşii polonezi care acum 100 de ani şi-au jertfit viaţa în luptele din Primul Război Mondial au fost comemoraţi sâmbătă la Cârlibaba, zonă în care au murit 12 persoane din Legiunea a IV-a Poloneză. La acţiunea organizată de Uniunea Polonezilor din România şi Ambasada Poloniei la Bucureşti au participat, pe lângă oficialităţi, preoţi şi localnici şi peste 100 de militari de la unităţi de profil din Bistriţa.

Slujba religioasă oficiată în Biserica Catolică din Cârlibaba, atât în limba română, cât şi în limba polonă, a deschis acţiunea de sâmbătă, prilej cu care a fost proiectat un scurt film despre evenimentele de acum un secol.

Preotul Stanislav Cucharec a ţinut să vorbească despre însemnătatea şi greutatea cuvintelor rostite de generalul polonez Wladyslaw Anders: „Dumnezeu, onoare şi patrie”.

„Sunt însuşiri şi sentimente care-i domină pe toţi polonezii, inclusiv pe ostaşii care au murit acum o sută de ani pe aceste meleaguri. Sunt trei cuvinte care pentru mine au o importanţă deosebită, dar şi pentru fiecare cetăţean, cuvinte pe care se bazează armata poloneză şi în ziua de astăzi”, a arătat preotul Cucharec.

Omagierea celor 12 soldaţi polonezi căzuţi pe câmpul de luptă a continuat în curtea bisericii, acolo unde există şi un monument dedicat memoriei celor care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial.

După intonarea imnurilor Poloniei şi României, celor prezenţi li s-a adresat  ambasadorul Excelenţa Sa Marek Szczygiel, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone la Bucureşti.

Acesta a impresionat audienţa, vorbind atât în limba polonă, cât şi în limba română, iar la final a aprins o lumânare şi s-a recules la monumentul ridicat în cinstea ostaşilor morţi la datorie.

„Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i comemora pe ostaşii căzuţi acum 100 de ani pe meleagurile Bucovinei, oameni care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertate. Suntem datori să ne amintim de cei 12 ostaşi căzuţi la Cârlibaba şi să le oferim onorurile cuvenite. Ei nu au murit degeaba, pentru că astăzi avem o patrie liberă, la fel cum este şi ţara dumneavoastră, România”, a arătat Ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

 

Peste o sută de militari, prezenţi la manifestările de la Cârlibaba

Depunerea de coroane de flori din partea instituţiilor care şi-au trimis reprezentanţi la această acţiune a fost urmată de defilarea Gărzii de Onoare. Din partea Uniunii Polonezilor din România coroana de flori a fost depusă de preşedintele acestei organizaţii, deputatul Ghervazen Longher.

Peste o sută de militari de la unităţi de profil din Bistriţa au asigurat fondul sonor şi defilarea propriu-zisă. Mai exact, la Cârlibaba au ajuns trei plutoane din Batalionul 812 Infanterie Bistriţa, subordonat Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, dar şi muzica militară din cadrul Garnizoanei Bistriţa.

Militarii români au fost conduşi de şeful Brigăzii 81, generalul de brigadă Ovidiu Liviu Uifăleanu, care s-a întreţinut minute în şir cu ataşatul militar al Ambasadei Poloniei în România.

Luptele de acum o sută de ani s-au dat între armatele Imperiului Ţarist şi cele aparţinând Imperiului Austro-Ungar. Din componenţa ultimelor armate făcea parte şi o brigadă poloneză compusă din cinci batalioane, două escadroane de cavalerie şi două baterii  de artilerie. În total, în această zonă a frontului s-au aflat 90 de ofiţeri şi aproximativ 2.100 de ostaşi, o parte dintre ei fiind angrenaţi şi în luptele de la Cârlibaba soldate acum 100 de ani cu moartea a 12 polonezi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ostaşii polonezi morţi în luptele de acum un secol, comemoraţi la Cârlibaba.
 Vizualizări articol: 1166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ostaşii polonezi morţi în luptele de acum un secol, comemoraţi la Cârlibaba4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Miel cu spanac Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Nici în post nu am intrat încă. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum ar trebui gospodinele să-și întocmească meniul... Citeşte