Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2015 - Anul XX, nr. 18 (5830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Ediţia a II-a

Simpozion naţional dedicat Mitropolitului Bartolomeu Anania, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a desfăşurat ieri, 23 ianuarie, a doua ediţie a Simpozionului naţional „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Anania”, eveniment organizat de Asociaţia Şcolară Suceveană pentru Educaţie şi Dezvoltare (ASSED) şi Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Asociaţia Miseno şi Fundaţia Social Culturală „Victoria” din Suceava.

Moderatoarea manifestării culturale de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, asistent univ. dr. Gina Puică, a spus că evenimentul are o tematică profund religioasă, motiv pentru care a propus rostirea unei rugăciuni.

Preotul Nicolae Horga, parohul Bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava, a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, împreună cu toţi participanţii. După acest moment, a fost invitat să spună câteva cuvinte despre eveniment prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană. „Este important pentru universitatea suceveană să găzduiască un astfel de eveniment, care reuneşte oameni din diferite domenii ale artei, ale creativităţii, ale culturii, oameni uniţi de acelaşi obiectiv: promovarea valorilor naţionale, a valorilor culturale, a credinţei, a iubirii, a bunătăţii, a progresului, a prosperităţii. Ne bucurăm foarte mult că, după un an de zile, acest simpozion ne dă din nou ocazia să dezbatem probleme importante pentru existenţa noastră, pentru viaţa spirituală, pentru toţi cei care sunt alături de educaţie, ştiinţă, biserică, credinţă, Dumnezeu”, a spus prof. univ. dr. Ştefan Purici.

 

ÎPS Pimen: „Şi-a iubit patria, în mod pilduitor, până la jertfă. Jertfa de sine. A muncit. Mai puţin s-a odihnit”

Prezent la simpozion, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a spus că „părintele nemuritor Mitropolitul Bartolomeu Anania este un corespondent al culturii naţionale. Ceea ce a creat el se datorează muncii sale făcute cu capul, cu inima, dar şi cu convingerile sale faţă de valorile noastre naţionale, împărtăşind toate aspectele vieţii, ale culturii. Cultura înseamnă să aduni într-un buchet mai multe ipostaze ale culturii în general. Şi omul acesta a realizat. Şi-a iubit patria, în mod pilduitor, până la jertfă. Jertfa de sine. A muncit. Mai puţin s-a odihnit. Aşa era educaţia, gândirea între cele două războaie mondiale”.

Preasfinţia Sa a completat că „pentru un simpozion naţional despre valori naţionale, cel mai potrivit loc nu poate fi decât Bucovina, unde avem valori nemuritoare, înscrise pe lista UNESCO. Nici un judeţ din ţara noastră, nici o zonă din altă ţară nu are atâtea valori înscrise pe lista UNESCO. Dar un simpozion naţional despre valori culturale poate să fie ţinut şi într-un sat, pentru că ţăranii noştri, oamenii satului au mai multe idei nemuritoare în inimile şi minţile lor”.

 

Bartolomeu Anania, „ultimul mare supravieţuitor al generaţiei lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Radu Gyr, Nichifor Crainic”

A urmat în programul simpozionului un moment muzical susţinut de Corala preoţilor şi pompierilor militari din Protopopiatul I Suceava, dirijor preot Doru Budeanu, care a interpretat Cântecul Tricolorului, moment la care toţi participanţii s-au ridicat în picioare, dar şi „Hora Unirii”.

Conferinţele din cadrul simpozionului au debutat cu prezentarea „Perioada misionară din Statele Unite: 1965-1976”, susţinută de prof. univ. dr. Aurel Sasu. Acesta a spus că Înalt Preasfinţia Sa Bartolomeu s-ar fi bucurat să asculte cântecele interpretate de coriştii suceveni, pentru că „Bartolomeu Anania s-a referit la perioada interbelică ca la un model de comportament, de credinţă, de disciplină şi un model de a face istorie. Sigur că nu idealizez, dar programul esenţial al acelei generaţii mari, şi dânsul a fost cred ultimul mare supravieţuitor al generaţiei lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Radu Gyr, Nichifor Crainic, programul de viaţă al acestor oameni a fost cel exprimat de Cioran în câteva cuvinte, ieşirea din biologie, trăirea plenară, onestă şi cinstită a istoriei şi saltul în transistorie, acolo unde spiritul este liber. Unde spiritul, spunea el, este în sine, eliberat de circumstanţele temporale şi spaţiale”.

 

Lansare de carte

Simpozionul a continuat cu alte expuneri prezentate de Jan Nicolae, preot lector dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Ştefan Iloaie, preot prof. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, Flavia Topan, asistent asociat drd. la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, dar şi cu momente artistice susţinute de Grupul folk „Symbol” al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, condus de profesorul Valentin Ianoş, şi de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”. Tot ieri au fost lansate volumele „Cântarea treptelor. Poezii postume din arhiva Mitropolitului Bartolomeu”, ediţie critică şi prefaţă de Aurel Sasu (Editura Eikon), autor Daniel Turcea, şi „Bartolomeu Valeriu Anania - George Alexe. O luptă neterminată. Corespondenţă”, volum editat de Aurel Sasu (Editurile Eikon şi Şcoala Ardeleană).

Simpozionul continuă şi astăzi, 24 ianuarie, de la ora 10.00, când va avea loc, la Mănăstirea Dragomirna, slujba de pomenire a ÎPS Mitropolit Bartolomeu Anania (1921-2011), la patru ani de când a plecat la ceruri. Comitetul de organizare a evenimentului este format din prof. dr. Maria Teodoreanu - ASSED Suceava, preot Bogdan Ivanov – Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, asist. univ. dr. Gina Puică – Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, stavrofora Macrina Săuciniţanu – stareţa Mănăstirii Dragomirna, ing. Viorel Nuţu şi redactor-şef Tiberiu Avram – Fundaţia Social Culturală „Victoria” Suceava, preot Cezar Onesim - Parohia Şcheia I, Suceava, prof. Oana Onesim, prof. Ştefania Macovei şi prof. Valentina Filip – ASSED Suceava. Sponsori: SC Werta Prod Com SRL, SC Matelo Com SRL, SC Teovet SRL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozion naţional dedicat Mitropolitului Bartolomeu Anania, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Simpozion naţional dedicat Mitropolitului Bartolomeu Anania, la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei