Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2015 - Anul XX, nr. 18 (5830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

ÎPS Pimen împlineşte astăzi 24 de ani de când este Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Astăzi se împlinesc 24 de ani de când ÎPS Pimen păstoreşte Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. În anul 1991, pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, PS Pimen Suceveanul a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, înscăunarea având loc pe data de 3 martie 1991. În tot acest timp, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a desfăşurat o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară, culturală, filantropică şi socială. La iniţiativa ÎPS Pimen, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a construit sute de case pentru sinistraţii din judeţul Suceava, dar şi cămine pentru bătrâni.

Pimen Zainea s-a născut pe 25 august 1929, în satul Herăşti, comuna Grebănu (judeţul Buzău), primind la botez numele de Vasile Zainea. Şi-a efectuat studiile medii la Liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ (1948-1951). A urmat apoi studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1953-1957), iar mai târziu studii de specializare la Universitatea din Köln (1976-1977). De asemenea, între anii 1953-1957 a făcut studii la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, obţinând diploma de calificare în muzeografie. Pe 10 martie 1951, este tuns în monahism la Mănăstirea Neamţ sub numele Pimen, fiind hirotonit ierodiacon (1951) şi apoi ieromonah (1957). A slujit în calitate de profesor la şcolile monahale de la mănăstirile Neamţ şi Secu (1951-1952), apoi ca pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953). După absolvirea Facultăţii, a fost numit egumen, apoi stareţ la Mănăstirea Putna (1957-1961). A îndeplinit apoi ascultări în mai multe mănăstiri din zona Neamţului: preot-duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Schitul Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1966) şi apoi la cel de arhimandrit (1975).

 

Misiuni peste hotare

În perioada 1974-1978, a fost numit ca stareţ la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. ÎPS Pimen a îndeplinit câteva misiuni peste hotare: în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada (1977), la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim (1978-1979), membru în câteva delegaţii sinodale care au vizitat alte Biserici. Apoi a devenit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor (1979-1982).

Pe 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea a fost ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982, de ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpaşu al Moldovei şi Sucevei, împreună cu PS Episcop Eftimie Luca al Romanului şi Huşilor şi cu PS Roman Ialomiţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La săvârşirea hirotoniei au participat şi Patriarhul Iustin Moisescu al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Diodor al Ierusalimului, aflat pe atunci în vizită în România, precum şi foarte mulţi ierarhi din Sinodul Patriarhiei Ierusalimului şi din Biserica Ortodoxă Română.

 

Activitate cultural-filantropică

ÎPS Pimen apublicat de-a lungul vieţii o serie de articole, recenzii şi cronici în revistele “Mitropolia Moldovei şi Sucevei" de la Iaşi şi “Candela" de la Suceava. De asemenea, în cei 24 de ani de arhipăstorire a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen a sprijinit redeschiderea unor sfinte lăcaşuri care au fost închise în perioada comunistă, cum ar fi Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului, mănăstiri deschise la câteva zile după ce a ajuns arhipăstor al acestor ţinuturi. Pe lângă aceste două mănăstiri, a ctitorit şi alte lăcaşuri de cult şi a fost alături de cei care au dorit să ctitorească biserici, mănăstiri şi schituri. ÎPS Pimen a întreprins şi o bogată activitate culturală. Au fost publicate numeroase cărţi, broşuri şi tipărituri, adresate în special credincioşilor de rând. Tot cu binecuvântarea ÎPS Pimen s-a tipărit "Tipicul Sf. Sava", apoi foarte multe monografii cu mănăstirile Putna, Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ, Dragomirna, Humor, Probota. Au fost tipărite cărţi de rugăciuni, care au fost date la copiii de clasa I, la începutul fiecărui an şcolar. ÎPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen împlineşte astăzi 24 de ani de când este Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
 Vizualizări articol: 3302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 11 voturi
ÎPS Pimen împlineşte astăzi 24 de ani de când este Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor2.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vrednic este? trimis de
(24 ian 2015, 13:45:07
hai sa traiesti, mosule, ca toate trec!
azi e si unirea, e si urit afara, cum am putea sa vorbim urit de matali, care ai facut atitea lucruri frumoase si ai rezolvat chestiuni arzatoare la ordinea zilei?
numai de bine, sa fii sanatos, ca toate trec. inclusiv viata.
acum parca nimic nu mai e de condamnat, toate e bune si frumoase.
insasi delia munteanu a renuntat la ochelarii de soare si se plimba cu gipul prin oras cu fata libera, ceea ce daca ne gindim si la incheieturile miinilor n-a fost totdeauna asa. oricum fratiorul ei lucreaza cit poate sa o scoata si sa se scoata, chiar daca asta inseamna sa traga niste cursuri de trafic de influenta pe la balan acasa.
cum am putea sa ne suparam in conditiile astea pe cineva? inclusiv pe talica, care stai cumincior la semafor cind vii de la sediul cel nou ala vechi ca sa mergi acasuca si sa faci nani? asta speram ca poti inca sa faci fara pagube majore. pe cele minore le rezolva ilenuca, ca ea e specialista. iar masina de spalat, ca si terasele lui lungu, spala orice.
si pe noi ne spala, ca doar nu am merge acum pe strazi curate, ca sa ajungem acasa imaculati, mai spilcuiti de cit eram cind am iesit din casa?
nu, singurii rataciti in curatenia stradala sint doar doi rosalisti, tocmai in fata la dna, ca poate se mai inmoaie si dosarele lui lungu, cel fara de pata, ca un leopard. asa ca iti uram noi si noi realizari si poate vine de la centru, unde troneaza exagerat de fericitul, vreun raspuns pentru matali, cum ca iti plaseaza vreun adjunct, ca sa te poti retrage onorabil.
pacatoasa povara si numirea asta pe viata, ca nu mai scapi de ea, arza-o focul. si pe ea...
2.   Informer trimis de
(24 ian 2015, 13:56:45
Informer, you no say "daddy, me Snow, me I'll go blame"
Take the blame, esti vinovat preasfintitule turnator la comunisti.
3.   Du bist rautacios trimis de
(24 ian 2015, 14:23:36
nu sint de acord cu precedentul comentariu.
omul nostru, nu e preasfintit, ci inalt preasfintit, diferenta de o tresa, care se obtine greu, batind fierul cit e cald si sediul asr cit e fierbinte.
asta una la mina. apoi sa ne gindim crestineste sau chiar tehnic. daca ai un recipient sub presiune si mai bagi in el gaz, pina la urma explodeaza, e o lege neabrograta din fizica. aici e la fel. daca dragul nostru pimen, asculta ca duhovnic atitea si atitea confesiuni, marturisiri si spovedanii la un moment dat, simte ca explodeaza, trebuie la rindul lui sa verse si el undeva, ca om e, sau cum se spune tot in termeni tehnici de recipiente sub presiune - a cedat presiunilor.
ei? vedeti fratilor ca nu se putea sa toarne si el pe undeva? mai ales de cind e arhiepiscop, numit pe 24 ianuarie, nu putea altfel. uitati-va si la iohanis: a intrat in hora, trebuie sa joace. asa si cu blindul ben, pardon pimen.
acum urmeaza pentru el, tot ca la iasi, cind la sfirsitul zilei se vor retrage cu torte, la fel si pimen are parte la sfirsitul carierei de o retragere cu torta. numai ca torta a fost cam mare si cam scumpa, insa el fiind inalt prelat - merge si asa.
daca s-a retras colegul lui de masonerie, papa-lapte ala de benedict, de ce nu s-ar retrage si el?
plus ca la pensie, cu experienta de turnator isi poate deschide o mica intreprindere metalurgica, de exemplu sa mearga director la mittal galati. cv mai bun ca al lui nu are nimeni.
good speed, draga pimen!
3.1  RE: Du bist rautacios trimis de
(24 ian 2015, 14:28:16
Stimată tastatură, SIHAT și SAUDARA!
4.   Multumesc, la fel! trimis de
(24 ian 2015, 14:41:39
nu fi timid, dezvolta! (daca te lasa Arabella)
4.1  RE: Multumesc, la fel! trimis de
(24 ian 2015, 19:55:23
Aș dezvolta eu, dar nick-ul meu de bază e la regim de spam acum.
Arabella nu se opune.
Ce ți-am urat la comentariul anterior nu a fost întâmplător, cândva mi-ai spus-o tu mie.
Și de-o fi să fii chiar tu, eu unul mă declar mai mult decât mulțumit că ai poposit acilea pe forumul preacinstitei publicații.
Îl mai știi pe user-ul ăla, bisericos din cale-afară, de împletea tricouri cu svastică stând pe veceu? Ce vremuri... ice age, nu alta!
Iar ca să fiu nițel on topic, spun că la un moment dat înalt preasfințitul, preacuviosul, preacumvreitu să fie, va fi fost trecut în negura neființei, va fi uitat, atenția prostimii va fi fost jăpcuită de către cine știe cine altcineva.
Însă LUMINA tot de la RENEL va veni(sau cum s-o mai fi chemând acuma distribuitorul de chilovați...)
5.   De ce pre sfintit----------------- trimis de
(24 ian 2015, 17:29:06
nui tot un om supus pacatului chiar daca poarta niste haine lungi de fariseu fatarnic.in anii glorioasei sale domnii a inflorit linga prea inaltu pimen o slehta de popi divortati betivi stringatori de averi si jepani de zecii de mii de euro.ori pimenu nu vede ce se intimpla ori e intoxicat de alde horga baltaru axinte si multii altii.ii urez la multi ani ca sa evite judecata lui dumnezeu dar odata tot va fi judecat pt toate cate au facut toti prea fericiti si prea inaltii si prea latii popi.vai de voi farisei fatarnici nici voi nu va mintuiti si nici pe altii nu lasati amin
6.   IPS Pimen turnator la securitate trimis de
(24 ian 2015, 19:15:46
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 23 octombrie 2012, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţia Sa Pimen, a colaborat cu Securitatea.CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, în perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea)a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977.în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire" şi că datele obţinute le furniza verbal.După întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui "cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru".
7.   Padurarul Pimen trimis de
(24 ian 2015, 19:17:55
Tentativa jalnica ,imorala si hilara a unui fond constituit in 2000 de a acapara 38% din suprafața județului Suceava, acoperită cu pădure, atât cât fac cele 166.813 ha(in valoare de 10 miliarde de euro)s-a terminat cu un esec total..Pe langa paduri au fost revendicate peste 160 de clădiri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale.In fruntea fondului troneaza domnul Pimen.Acesta a avut doua vocatii la viata lui.Prima data cea de turnator la securitate.A doua cea de padurar.

8.   Pimen si scandalul fonduri APIA trimis de
(24 ian 2015, 19:23:04
Reamintim că în scandalul APIA, mai multe asociaţii de fermieri au sesizat că o treime din fondurile alocate la nivel naţional pentru subvenţii pentru parohii şi mănăstiri au ajuns în judeţul Suceava. Parohiile din Bucovina au primit 1,85 milioane de euro din total de 4,9 milioane de euro achitaţi de APIA în ultimii trei ani la nivel naţional. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a declarat în biserica Mănăstirii Dragomirna, într-o discuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea, că menţionarea implicării Bisericii din judeţul Suceava în scandalul subvenţiilor ilegale de la APIA a fost făcută de presă pentru a lovi în Biserică. „Ăştia din presă, care sunt aşa cum sunt, au spus că atâtea milioane s-au dat de către stat în cazul APIA. Am făcut socoata, câte hectare avem noi, înmulţit cu subvenţia. Nu este nici un sfert. Asta a fost numai ca să lovească în Biserică şi, indirect, să spună lumea . Asta este presa, o parte a presei. Trebuia să mă întrebe dacă este adevărat”, a declarat ÎPS Pimen.Curat adevarat Inaltimea ta .

9.   Pimen si scandalul fonduri APIA trimis de
(24 ian 2015, 19:26:05
Peste 1,8 milioane de euro din totalul de 4,9 milioane de euro din subventii agricole acordate bisericilor din toata tara in 2013 s-au dus catre manastirile si parohiile din judetul Suceava. Miercuri, procurorii DNA au inceput o ancheta despre posibile plati ilegale de subventii catre manastiri care de fapt nu desfasurau activitati agricole.Procurorii anticoruptie suspecteaza ca multe din subventiile acordate catre manastiri au fost facute ilegal si ca, de fapt, APIA a platit subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice.

10.   Pimen si scandalul fonduri APIA trimis de
(24 ian 2015, 19:27:28
"Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", declara Dorel Benu, directorul general al APIA.Subventiile au fost incasate cu preponderenta pentru intretinerea de pajisti, greu de verificat daca lucrarile pentru care s-au primit subventii s-au facut sau nu in realitate".IPS Pimen Suceveanul a spus, intr-o discutie cu vicepremierul Liviu Dragnea, ca scandalul privind acordarea de subventii ilegale bisericilor a fost "sa loveasca in biserica".

11.   Bucovina +raiul subventiilor pentru Biserica trimis de
(24 ian 2015, 19:29:28
Mai mult de o treime din banii plătiţi ca subvenţii agricole de APIA mănăstirilor şi parohiilor din ţară, s-au concentrat în judeţul Suceava. Este vorba despre 1,85 milioane de euro dintr-un total de 4,9 milioane euro, sumă plătită la nivel naţional.Mănăstirea Putna deţine primul loc în topul subvenţiilor pentru terenul agricol exploatat, cu peste 150.000 de euro obţinuţi anul trecut.Mănăstirea Voroneţ 10.799 de euro. Parohia Saru Dornei, de exemplu, a primit aproape 33.000 de euro. Cea de la Frumosu a încasat 26.000 de euro, parohia din Ciocăneşti a primit 23.000 de euro, la fel şi Parohia Adormirea Maicii Domnului din Câmpulung Moldovenesc.Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava, a explicat că este vorba, în principal, nu de terenuri cultivate ci mai ales despre păşuni. “Banii au fost alocaţi pentru anul 2013, reprezentând subvenţia de 160 de euro pe hectar pentru terenurile deţinute şi exploatate în producţia vegetală sau pentru păşuni. De asemenea, cifrele conţin şi subvenţiile pentru animale, de la 6,5 euro pe cap de ovină sau caprină, până la 500 de lei petru o vacă producătoare de lapte”, a declarat Eugen Mogoş, care a mai precizat că suma de 1,85 milioane de euro a fost efectiv plătită tuturor celor care fac parte din această categorie de solicitanţi

12.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(24 ian 2015, 19:49:32
Biserica Ortodoxă Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile continuă să crească. Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi uriaşe, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă. În ultima perioadă, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra bogăţiilor Bisericii, stârnind un val de dispute publice.Ţara noastră are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pe întreg teritoriul României există 18.000 de biserici şi doar 400 de spitale. Lăcaşe noi de cult se construiesc la tot pasul, ceea ce aduce prosperitate financiară continuă Bisericii Ortodoxe.Cultul ortodox deţine la nivel naţional 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil.
13.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(24 ian 2015, 19:50:43
Zeci de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe sunt doar câteva dintre bunurile lumeşti din administrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.Mitropolia Moldovei şi Bucovinei stăpâneşte o avere greu de estimat în echivalent bănesc. Conform Legii Cultelor, bisericile şi mănăstirile plătesc impozit numai dacă declară că desfăşoară activităţi economice, după cum a precizat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Neamţ. Din această cauză, multe dintre proprietăţile Mitropoliei nu figurează în evidenţele fiscale. Mănăstirile asigură cel mai important lanţ de cazare. În staţiunea Durău, Mitropolia deţine un hotel în toată regula, „Casa Pelerinul“, şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. La Miclăuşeni, undeva după graniţa cu judeţul Iaşi, Mitropolia a dobândit şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza.Un alt domeniu în care Mitropolia Moldovei deţine proprietăţi importante este cel silvic: suprafaţa de pădure deţinută ajunge la aproape 10.000 de hectare. În urmă cu câţiva ani, de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ au fost retrocedate către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei 9.615 hectare de pădure. Odată cu pădurea, Mitropolia a obţinut şi clădirile construite pe terenul respectiv. Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvică Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu. Preoţii au mai obţinut şi celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, unde se organizează petreceri private, împreună cu celelalte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.
14.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(24 ian 2015, 19:51:33
Cea mai mare lovitură în afaceri a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ar fi fost însă, de departe, obţinerea dreptului de proprietate asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate pe raza judeţului Suceava încă din 2001.De menţionat că până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit 15.000 de hectare de pădure, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult.Şase vile şi o sală polivalentă din comuna Ceahlău (judeţul Neamţ), aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, în mod gratuit, în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Transferul proprietăţilor a fost aprobat prin hotărâre aprobată recent de Guvern.
Vilele, denumite "Floare de Colţ", "Crinul", "Toporaşul", "Ghiocelul", "Bujorul" şi "Viorica", au fiecare o suprafaţă construită de peste 150 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de peste 300 metri pătraţi, iar sala polivalentă are o suprafaţă desfăşurată de 4.572 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.722 metri pătraţi.
15.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(24 ian 2015, 19:52:20
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.
16.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(24 ian 2015, 19:53:08
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii ASUR, în România există 56.000 de clerici, "mai mulţi decât medici, care sunt circa 48.000".
Preoti 17.000
Personal neclerical(ex.clopotar) 19.000
profesor religie 10.000
Calugar 10.000
Calugarii nu primesc efectiv salarii,dar statul le plateste asigurarile de sanatate.
Plata personalului neclerical este realizată de la administraţiile locale.
Pe 29 decembrie 2013 s-au implinit150 de ani de la secularizarea averilor mănăstirești realizată de Alexandru Ioan Cuza. .Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului. Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor.
17.   Lasati bannatii sa vina la mine! trimis de
(24 ian 2015, 21:02:48
ii multumim lui radu, cred ca mama lui e tare incintata de el. e mare lucru sa aduni atitea date despre cucernicul pimen in conditiile, in care nu oricine, ce are acces la internet, stie sa tasteze acel cod secret care il face partas la misterele lumii si la care noi ceilalti, ce nu am auzit in viata noastra de tainicul google, cadem in popou muti de uimire.
extra ☭ rea de la situatia locala la cea nationala ne depaseste prin dreapta, drept pentru care o claxonam si ii aratam un anumit deget, cu care cucernicii pomeniti, in loc sa faca semnul schemei, ce o poarta pe piept si-l baga undeva de unde, odata scos trebuie musai dezinfectat.
cine mai stie ce e si la alte eparhii? o fi la fel? o fi mai rau? sa fim noi cei mai napastuiti de acest ierarh, pe care l-am mingiiat cu comentarii de blindetea parului acum 16 zile la gratarul in aer liber de la seminar?
or mai fi si alte lumi pe pamintul asta, unde un habotnic cu puteri prea mari pentru mintea lui senila taie si spinzura in numele unei entitati pacifiste? sa fim noi intr-o incredibila eroare si ei, cei pomeniti aici, adica baltag, saftiuc, buta, axinte, iesh (sa nu iasa nimeni, asa o cheama pe prietena de celula informativa a lui pimen), schipor, ilie, macarie - sa fie ei cei cu dreptatea in mina, cu care ne dau sistematic in cap?
posibil, dar asa cum mai spun cercetatorii britanici, putin probabil.
cert este ca lucrurile sint legate intre ele si conexarea lor nu poate oferi diferente prea mari. la un primar hot era musai sa corespunda o retea de sifonare a banilor negri pe masura. sfintei treimi, flutur-lungu-ilie trebuia sa i se inchine pimen cu soborul, cum nici dupa nou testament, pardon an electoral lucurile nu s-au schimbat in fata ayatolahului nechifor plus imamul sinescu.
cind societatea actuala este cladita pe coruptie si mitomanie, o biserica cinstita si saraca ca profetul ateu iliescu nu ar fi supravietuit decit prin colaborare atit cu adormita treime dar si cu noii soldati ai stat
18.   To be continued trimis de
(24 ian 2015, 21:09:38
....dar si cu noii soldati ai statului ciordanic.
19.   Bai necula tu cu ce rimezi? trimis de
(25 ian 2015, 09:28:57
ia uite, mosule!
nu e dracu chiar atit de colorat ca hainele voastre!
chiar daca vine patalamaua de la exageratul de fericit pentru eliberarea din functie tot se mai gasesc slujbe, ai primit deja o oferta.
hai, curaj, pune-o pe ilenuca sa iti calce o camasa curata si tusti la interviu. intreaba de yahoo, ai sa nimeresti usor, ca au serverele prin Australia.
iar tu bai necula, fi-ti-ar rima cu noroc sa postezi la mine in cutia postala, nu aici unde avem treaba. ca si acolo gasesc spamuri ca al tau, poate tu le-ai pus, le tin pentru facut focul, dar daca ai dosul mare, poti sa vii sa ti le inapoiez.
20.   Confidențe... trimis de
(25 ian 2015, 09:32:34
„ A îndeplinit apoi ascultări în mai multe mănăstiri din zona Neamţului... ”

Acu' întreb și eu, oare o fi dat share la ceea ce asculta? big grin
21.   La multii anii prea inaltului trimis de
(25 ian 2015, 14:55:37
pentru radu mamii si tastaturade suceava prea cu foc spuneti.lati uitat pe prea fericitul filon fost divortat actualmente secretar al popilor .de ce sunteti rautaciosi ce daca isi trag jepane de mii de euro viloaie de zeci de mii chiar blocuri are domnul axinte marei gradina ta doamne in dar ati primit in dar sa dati. aici e problema ca daca dau mii de euro sa se faca popa de unde sai scoata omu de asta a ajuns o inmormintare cat o nunta cu spaga vb.de asta nu le ajunge subventiile de asta ramin din neam in neam ei si numa ei popi.in rest numa bine
22.   Uitarea bateo vina trimis de
(25 ian 2015, 15:03:16
lam uitat pe cucernicul irimiea vasile protopop pion de baza al sistemului lu nea pimen scuze protector de baza a celor ce au mii de euro si vor sa devina popi nu preoti sa facem bine deosebirea.
23.   Sa nu vorbim de foc in casa lui pimen trimis de
(25 ian 2015, 17:39:54
mai jack esti cumva din familia daniels? cred ca de acolo provine uitarea. noi dupa puteri am pomenit citiva, cum ar fi microinterlopul tibi costiuc, impreuna cu fecioara (in urechi poate, dar slabe sanse) delia munteanu sau colegul de parohie al lui tibi, un fost consilier administrativ, actual "facar" de enoriase. recasatoriti sint multi, dar nici o masura. ba chiar, ca tot pomeneai de filon, un leonardo da vinci al sucevei, care stie tot despre nimic, acesta e in institutie cu ficiorul sau, ceea ce e cam interzis de ceva vreme, printr-o directiva de la centru a marelui alb. pe criteriul asta ieremia e de doua ori mai vinovat, ca si-a inghesuit in parohie ambii copchii. iar nici aici patriarhia nu are nimic de zis, cel putin pina nu e gata catedrala neamului prost. dupa ce e gata discoteca "mistic club" poate isi aminteste si danut de ordinul dat si nerespectat. deocamdata cotizatiile curg, asa ca e si el mai fudul de o ureche si mai slab cu tinerea de minte.
sa fie primit, taica!
cit despre prietenul aniversat aici, recte pimen nu mi se pare asa grav ca a fost turnator, pe cat vrea sa para aici dupa numarul de comentarii. a putut rezolva in 90 la revolutie, apoi in iunie la mineriade, apoi a mai avut ocazia cind si base si daniel si-au ars dosarele. ori el nu, catir, a vrut sa fie martir. dupa toate semnele a gindit asa: lasa ca de daniel si base stie lumea ca sint securisti si au facut mai rau ca si-au ars dosarele, de mine, daca vad ca imi asum vina si nu il ard, nu se vor lua si vor vedea in asta o forma de pocainta. in timp ce aia doi si-au sters urmele si acum sint imaculati, pimen crede ca prin ostentatie va obtine compatimire. acesta a fost calculul lui si de aceea acum asteapta indulgenta maselor.
slabut gindit.
intr-o tara unde avem numai anomalii (poate imi arata cineva in constitutie unde ma-sa pe gheata si tat-su in brate scrie ca avem casa regala?) sau mai nou un presedinte care vrea guvern ca ciocolata, asta cu pimen e o naivitate induiosatoare.
24.   Ati dat un regat pentru o gloaba ca pimen trimis de
(25 ian 2015, 19:29:11
nu pomenesc intimplator aici de casa sau sura regala. mai mult cortul regal, dupa cite lepre si purandei trage mihai dupa el. cind a venit prima data in tara, tov mihai de elvetia a fost alungat si intors din drum. acum putem vedea ca a meritat.
ei bine, dupa ce prin masoneria unde pimen era coleg cu ioan paul II, cel care a destructurat europa de est in 1989, a venit din nou, intrarea in tara a facut-o la invitatia lui pimen, patrunzind in tara prin acest colt al nostru.
dupa care a urmat goana dupa capatuiala: palatul regal, Peles, etc... nu zic ca nu erau ale lui, asa cum fiind proprietati ale statului erau si ale voastre, ca doar nu l-ati vazut pe mishu cu mistria pe schele ridicind Pelesul...
in fine si-a luat inapoi tot ce nu a avut inainte. dar gratis frate? daca noi lasam palatul regal sau Pelesul sa zaca asa cum le-a parasit el, azi ce mai culegea? cine a bagat milioane timp de 50 de ani ca aceste proprietati sa fie pastrate? voi, prostilor. si acum vine mihai de elvetia, la invitatia lui pimen si le ia de noi-noute.
ia sa fi facut o socoteala si sa i le fi dat inapoi lui mihai asa cum ar fi aratat azi daca nu erau intretinute! sa fi pus niste zeama de dinamita la fundatie ca sa le ia corect, nu cu japca si la zi cu toate.
asadar, pe linga aia cu pimen turnator, iata ce nenorociri a mai amorsat sarbatoritul nostru de ieri! nu va cramponati de sablonul cu pimen turnator, ca prin truda mintii si scotocirea arhivelor gasiti multe despre inalt prea nesimtitul nostru prieten!
judetul asta a fost plin de paduri, ce nu a taiat salbaticul flutur sau ce mai roade acum rotofeiul nechifor a taiat pimen. spalarile de bani nu le vedeti la nivelul lui lungu doar, ginditi-va cit a spalat beeeecali, dupa ce s-a lipit cu pimen la sfiintirea stadionului! si tot asa...
asa ca, trebuie sa priviti in extensie lucrurile, pe care adunindu-le, veti constata ca va caiti amarnic din pricina ca pimen nu e doar un simplu turnator!
25.   Pt tastatura de suceava trimis de
(25 ian 2015, 21:08:35
ca sa fiu sincer eu si cu barba alba de la bucale am cam fi frati.de la adam si eva vb.si cu nea pimenu.cu restul nu.de barbosii vb ii spunem la nea pimenu la multi si fericiti ani la 2 metri sub pamint,cu nea regele is cam de acord cu dumitale.daca nui ingrijeam sandramaua era dusa.da asta e iarna nui ca vara vorba lu nea base.toate au un inceput si un sfirsit daca nu se tem de dumnezeu te gindesti ca se vor teme de oameni. nu prea cred de barbosi vb sa fiti iubiti si multa bafta
26.   Hai noroc, jack (no daniels)! trimis de
(25 ian 2015, 21:35:09
apai no dragule, pe undeva am nimerit-o: fiind jack nu esti cu daniels, esti cu daniel. e eroare de o litera merge, la cite mi-au reusit. pe principiul asta si eu sint frate cu monitorul de suceava, ca uite: el impreuna cu tastatura de suceava, formam un pc de suceava. acum daca se mai ofera un maus de suceava, sintem buni de calcul.
pentru ca pari din domeniu si cei in seama cu acesta mai stiu istorie, iti spun ca asa ceva nu se vindeca si nu se repara. ce traim noi are o amploare prea mare pentru scara unei vieti de om. ce cladesc imperiile de peste noi, nu putem darama cu modestele noastre puteri de gindaci umani.
ia-o de la inceputuri, imperiul roman a tinut peste 1000 de ani, cel al persilor, desi transformat cam tot atit si asa mai departe... clestele care stringe aceasta lume a noastra, batuta de toate vinturile istoriei nu va slabi citeva sute de ani. in timpul asta doar supape sociale de tip '89 sau iohanis vor mai regla presiunea asupra prostimii ca sa nu dea in clocot.
stiu bucatarii (i)luminati cum sa ne gateasca sau cum se spune in popor sa ne fiarba in suc propriu. asa ca mizeriile cotidiene ne vor duce vesele la groapa in alai de succesiuni a domniilor fanariote, ce uite, dupa ce-au facut pauza citeva sute de ani, se intorc din nou.
o butada moderna spune ca libertatea actuala consta in posibilitatea de a-ti alege ... stapinul.
27.   Speranta moare ultima trimis de
(26 ian 2015, 08:30:38
apropo de imperii si domnii sau trecut si ele ca un fum.asa va trece si glorioasa domnie a fanariotilor actuali.poate va veni un cuza sau mai bine un tepes.asa am eu o presimtire.ne+am facut datoria civica de a atrage atentie opiniei publice.si mai e ceva tot prostimea ia invatat cu bani cit mai multi bani gasim scris in biblie la petru 5 cu2 cum sa pastoreasca turma nu pt cistig mirsav la tit1 cu 6 scrie ,barbat al unei singure femei si mai departe fara prihana,nu incapatinat,nici minios,nici dedat la vin,nici bataus,nici lacom de cistig mirsav etc dar toate astea nus pentru ei ca ei is prea inalti si prea sfinti cind tu la dumnezeu ii spui tu doamne cum poti spune popilor prea.....fiind cum ii cazul in speta un mosneag dus cu pluta dar necunoscute is caile domnului. asa ca sa auzim de bine noi nu mosu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei