Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 ian 2015 - Anul XX, nr. 18 (5830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Viaţă grea

Familie terorizată de ţiganii de pe Mirăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

O viaţă de muncă şi sacrificii pentru a-şi ridica o casă şi pentru a-i asigura singurului copil un viitor decent este pe cale să se transforme în cel mai negru coşmar pentru o familie din Suceava. Şi asta nu pentru că i-ar fi lovit vreo tragedie de ordin medical, ci din cauza vecinilor, comunitatea de ţigani de pe strada Mirăuţi.

Soţii Constantin şi Maria Cimpoeşu spun că le este teamă pentru viaţa lor şi a fiicei lor în vârstă de 10 ani, mai ales că la adresa lor au fost formulate direct ameninţări cu moartea din partea celor care îşi duc zilele sau trec ocazional pe la magherniţele ridicate în condiţii dubioase la doi paşi de inima municipiului Suceava.

Ultimul conflict s-a petrecut în seara zilei de joi, 22 ianuarie, când un grup de circa 40-50 de persoane, cu toţii ţigani, au încercat să intre cu forţa pe proprietatea familiei Cimpoeşu şi doar prezenţa a trei câini de talie mare şi apelul de urgenţă la 112 au făcut ca violenţele să nu escaladeze. Totuşi, scânteia a fost deja aruncată şi probabil este doar o chestiune de timp până când situaţia va degenera.

 

Copiii, trimişi la furat pentru că nu răspund penal

Convieţuirea familiei Cimpoeşu cu ţiganii de pe Mirăuţi a fost mereu una problematică şi toate încercările de a ajunge la un numitor comun despre civilizaţie s-au dovedit inutile. Pentru că nu mai putea suporta comportamentul vecinilor, Constantin Cimpoeşu s-a adresat autorităţilor, de la Primăria Suceava şi până la Poliţia Suceava. Din păcate, în afara unor avertismente ori amenzi, nimeni nu a luat măsuri concrete împotriva ţiganilor, astfel încât comportamentul acestora a continuat să lase de dorit.

Nu mai puţin de săptămâna trecută, un copil de 8-9 ani din comunitatea de ţigani de pe Mirăuţi a fost prins în timp ce încerca să fure câteva raţe aparţinând familiei Cimpoeşu. În acest sens s-a înaintat o plângere la poliţie, dar este greu de crezut că se va întâmpla ceva, mai ales că este vorba de un copil care nu răspunde din punct de vedere penal.

„Zilele trecute i-am prins când îmi furau raţele. Era un copilaş de 8-9 ani, dar cui să spun. Nu l-am atins nici cu un deget şi am făcut reclamaţie la poliţie”, a relatat Constantin Cimpoeşu.

 

„Ne ameninţau în continuare în prezenţa poliţiştilor”

Joi seară incidentele au plecat de la un fapt banal şi normal în acelaşi timp. Constantin Cimpoeşu a observat că unui vecin de-al său, român, fireşte, i-a fost ruptă cămaşa în mai multe locuri. În acel moment le-a spus ţiganilor să se liniştească pentru că nu este normal să-l agreseze.

Reacţia sa a stârnit furia recalcitranţilor, care s-au adunat într-un grup mare, de vreo 40-50 de persoane, şi au încercat să-i dea o lecţie.

„Câţi au fost la poarta asta de au putut să rupă lacătul, uitaţi-vă cu ce pietre ne-au <bulgărit>”, a spus Constantin Cimpoeşu indicând unul dintre proiectilele care au fost aruncate în direcţia sa.

Pentru că ţiganii se îndreptau spre locuinţă, bărbatul a dat drumul câinilor pe care-i are, iar situaţia nu s-a înrăutăţit. Între timp, bărbatul a sunat şi la 112, iar la faţa locului au ajuns atât patrula de intervenţie, cât şi mascaţii.

„Eu practic am ajuns acolo la gard în momentul în care trupele îi imobilizau pe agresori. Erau răcnete şi copilul a ieşit şi a început să strige <Mama, vezi ce se petrece cu tata, ce s-a întâmplat!>, şi normal că m-am dus şi eu până acolo. Soţul era după poartă, iar ei ne ameninţau în continuare în prezenţa poliţiştilor”, a povestit Maria Cimpoeşu.

Potrivit soţilor Cimpoeşu, ţiganii le-au promis că îi vor omorî şi le vor da foc la casă, dar mai întâi le vor ucide câinii pentru a nu mai întâmpina probleme.

 

„Când am adus-o aici pe fetiţă a avut un şoc”

Printre ameninţările proferate de ţigani a fost şi una la adresa copilului de numai 10 ani al familiei Cimpoeşu. Ieri, de teama agresorilor, fetiţa nu a mai ajuns la şcoală, iar Constantin Cimpoeşu a fost nevoit să meargă la unitatea de învăţământ pentru a explica absenţa.

De altfel, pentru copil coşmarul provocat de vecini a început imediat ce a ajuns în Suceava.

„Fetiţa este născută în Italia, a trăit într-un mediu civilizat, şi în momentul în care am adus-o aici a avut un şoc. I-am explicat ce se întâmplă şi s-a acomodat, dar zilnic aude înjurături, prostii şi manele. I-am oferit o cameră în fundul casei ca să poată studia”, a arătat Maria Cimpoeşu.

 

Cine-i tolerează pe ţigani şi comportamentul lor

Pentru că acest calvar pare unul fără final, Constantin Cimpoeşu a încercat să găsească înţelegere din partea autorităţilor locale. Până acum a primit doar promisiuni. Mai mult, bărbatul crede că reprezentanţii Primăriei Suceava îi protejează pe ţigani din motive electorale, aceasta fiind singura explicaţie pentru care sunt toleraţi şi li s-a permis să-şi construiască fără nici un fel de autorizaţie magherniţele insalubre. 

Familia Cimpoeşu spune că presiunile şi tracasările au început în clipa în care a cerut autorităţilor să ia măsuri şi să rezolve problemele apărute, un adevărat focar de infecţie. După câte se pare, casele au fost construite pe un pământ aşezat peste gunoaiele care trebuiau transportate la Călău (fosta groapă de gunoi a Sucevei), dar au fost descărcate ilegal pe un teren aparţinând Primăriei şi aflat în vecinătatea locuinţei familiei Cimpoeşu. De la o casă s-a ajuns rapid la multe altele, iar locatarii stabili sau ocazionali s-au înmulţit teribil de repede şi de mult.

Din păcate, primarul Ion Lungu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere despre ceea ce se petrece pe strada Mirăuţi, în timp ce viceprimarul Ovidiu Doroftei a explicat că nu are atribuţii pe această linie, singurul în măsură să dea nişte răspunsuri fiind edilul Sucevei.

 

Două amenzi pentru scandalul de joi seară

Poliţiştii veniţi la faţa locului au ridicat două persoane pe care le-au dus la audieri, iar la final au aplicat două amenzi în valoare de câte 200 de lei.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la un scandal produs pe strada Mirăuţi, unde s-a constatat că mai multe persoane au adresat injurii membrilor unei familii. Persoanele respective au fost identificate şi conduse la sediul poliţiei, unde au fost sancţionate contravenţional conform legislaţiei în vigoare”, a declarat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familie terorizată de ţiganii de pe Mirăuţi.
 Vizualizări articol: 11093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 16 voturi
Familie terorizată de ţiganii de pe Mirăuţi4.6516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Astia nu merita mila trimis de
(24 ian 2015, 12:04:07
Cel mai bine ar fi sa procedeze ca Eugen Grigore care in anul 1970, venind acasa ,si-a gasit nevasta şi cei trei copii zăcand morţi, iar casa era răvăşită şi incendiată. Bărbatul şi-a pierdut minţile şi, după câteva zile, când a aflat că autorii crimei şi ai jafului sunt nişte ţigani dintr-o şatră din apropiere, a luat camionul de la serviciu, l-a încărcat cu benzină şi a pornit hotărât într-acolo. Scos din minţi, Grigore i-a masacrat pe toţi cei care i-au ieşit în cale, omorand 24 de tigani.

Mai mult:  ☭  ϑ
2.   Urmare trimis de
(24 ian 2015, 12:06:09
 ☭  ϑ
3.   Jigodii de tigani trimis de
(24 ian 2015, 12:18:33
Mult mai terorizeaza si fura tiganii astia. Astia trebuie adunati ca si cainii vagabonzi si inchisi undeva. Autoritati ale Sucevei treceti la treaba. Toata sustinerea pentru familia Cimpoiesu. Sa nu dati inapoi!
4.   Rusine autoritatilor! trimis de
(24 ian 2015, 12:26:15
Rusine autoritatilor care nu iau masurile necesare! Rusine politiei, jandarmeriei si primariei, care are in subordine inclusiv politia locala! Fata de aceste scursuri ale societatii care refuza vesnic integrarea sociala, toleranta zero! Ascunsi dupa gratii! Iar puradeii care nu raspund penal, ascunsi in scoli de corectie! De moment ce parintii nu sunt in stare sa-i educe, e necesara ruperea lor de familie si educarea de catre organele statului! Problema e foarte simpla si solutiile de rezolvare sunt foarte clare! Doar ca nu se vrea! Sugerez familiei agresate (in situatia in care organele locale nu dovedesc interes in rezolvarea lor), sa se adreseze structurilor imediat superioare, pana la nivel central. Se poate merge pana la actionarea in instanta a organelor locale, care nu-si indeplinesc atributiile pentru care sunt platite din banii nostri. Deasemenea, ar fi de folos si mediatizarea in mass-media locala si centrala a situatiei, pentru sensibilizarea factorilor responsabili de readucerea lucrurilor in matca lor normala! Doamne-ajuta!
5.   O singura solutie trimis de
(24 ian 2015, 13:16:07
Focul purificator
6.   Zona e beton acolo trimis de
(24 ian 2015, 13:58:22
Ce zona misto si-au ales. Ultracentral, mai jod de McDonalds, cu priveliste spre lunca Sucevei, este si o padure acolo.
Acolo ar fi putut sa fie un cartier de lux al Sucevei daca nu se aciuau boratii aia in zona.
6.1  RE: Zona e beton acolo trimis de
(24 ian 2015, 14:05:49
Daca nu au autorizatie pentru casele alea si terenul nu-i al lor atunci primarul Lungu e un jegos iresponsabil. Bai desteptule ce vrei sa faci din Suceava? Sa se duca in tigania lor la Dolhasca, Patrauti sau unde vor. Daca-i lasi sa prinda radacini in Suceava, la cum se inmultesc astia, in 20 de ani au cartierul lor acolo. Ilegal la inceput apoi legalizat politic.
Noi romanii ne stresam cu joburi ca sa ne cumparam un petec de teren, si astia-s tolerati cand iau cu japca teren ultracentral!?!
Mare dobitoc e Lungu daca e adevarat ca nu au acte tiganii aia pe terenuri/case.
7.   Ajvps trimis de
(24 ian 2015, 15:15:52
Dl. Cimpoiesu sa faca bine sa se inscrie in AJVPS sau in alta asociatie de vanatoare, sa urmeze cursul si sa obtina dreptul de a avea in casa arma de vanatoare. Sau ARME de vanatoare. Asta in primul rand.

Acum grija mare la caini, sper ca nu mananca nimic din ce gasesc pe jos.
8.   Comentariu trimis de
(24 ian 2015, 16:26:42
Dar oamenii din Suceava, romanii, ce fac? Nu se gandesc ca li se poate intampla si lor? Ia adunati-va intr-o zi cateva zeci de oameni si procedati ca cei din Hadareni_Mures. "În seara zilei de 20 septembrie 1993, un tânăr de 25 de ani de origine română, C. Chețan, tatăl unei fetițe de trei ani, a fost chemat să intervină în apărarea tatălui său, care intrase într-o ceartă aprinsă cu trei romi din localitate – G. Ghețan și frații Lăcătuș, R. L. și A. P. La un moment dat, R. L. L. l-a înjunghiat cu un cuțit în piept pe C. Chețan, care a decedat la scurt timp. Vestea uciderii lui "Crăciunel" s-a răspândit ca fulgerul în sat. Furia localnicilor a fost alimentată și de atitudinea pasivă a organelor de poliție din localitate la auzirea tragicului eveniment. Incidentul i-a umplut de furie pe sătenii români și maghiari. O mulțime numeroasă și revoltată s-a adunat spontan și a luat atitudine împotriva romilor care se refugiaseră și se baricadaseră într-o casă. Și deoarece aceștia au refuzat să iasă afară pentru a fi predați poliției, mulțimea a dat foc casei. Doi dintre romi au încercat să părăsească în fugă casa incendiată, dar au fost prinși și omorâți în bătaie, în timp ce al treilea a ars de viu înăuntru. Romii vecini au încercat să intervină, iar ca răspuns mulțimea înfuriată a pornit prin sat dând foc în total la 13 case în care locuiau romi. Alte șapte au fost devastate". De ce ardelenii pot iar moldovenii nu?
9.   Comentariu trimis de
(24 ian 2015, 16:50:42
Acest comportament tipic ciorilor nu trebuie tolerat nici o secunda si daca autoritatile nu iau masuri , noi romanii trebuie sa ne mobilizam si sa le
aratam calea cea buna de urmat.
In ritmul de inmultire actual al acestor primate , in maxim 200 ani vom deveni minoritari , in tara noastra! .....asta daca nu se va naste un nou DOMN MARESAL!
10.   Ajvps trimis de
(24 ian 2015, 18:37:32
Domnul meu, daca esti hotarat sa nu te muti trebuie sa faci urmatoarele :
1. Permis arma ajvps.
2. Sa stii ca nu ai cu cine trata sau negocia. Tiganii te vor respecta doar de frica. Nu exista alta cale, indiferent ce-ti spun astia. Prin urmare, ia niste masuri in sensul asta.
11.   Grija trimis de
(25 ian 2015, 01:19:28
Dl Cimpoesu, atentie mare cu armele, nu va luati dupa ala de comenteaza in numele formatiei megatronic sau cum i-o zice. In nici un caz NU iesiti si incepeti sa trageti. Arma de vanatoare e pentru vanat.

---

Acum, fara legatura cu arma de vanatoare pe care ar trebui sa v-o procurati inscriindu-va intr-o asociatie/club de vanatori, nu folositi arma decat in legitima aparare. Evitati pe cat posibil folosirea ei pentru ca dumneavoastra, spre deosebire de pasari, veti fi cercetat si analizat si-n fund. Iar daca se ajunge vreodata sa fie nevoie s-o folositi, cautati si cititi inainte despre legitima aparare, limitele si exceptiile. Poate face un pustiu de bine un avocat si posteaza aici sau pe fb.
12.   Extra trimis de
(26 ian 2015, 10:25:03
oricum ar fi, va trebuie arma. sfatuiti-va cu un avocat sa va explice exact ce se intampla daca il impuscati pe unul intrat sa va ameninte in propria curte. problema e....ca daca faceti asta intrati intr-un conflict deschis cu toti negrii din cartier.
S-ar putea sa iesiti mai ieftin apeland la o firma de paza sau la niste ucraineni care sa-i dea un avertisment scris celui mai smecher dintre smecheri. Nah, zic si eu asa ca omul, ca unii s-ar putea sa te sfatuiasca sa te muti.
da, dca am avea un primar cu sange in oua, i-ar scoate de pe terenurile ocupate abuziv. dar sange in oua are ala de la mangalia cred.....si ala de la oradea care a ridicat zid de 3 metri. mergeti si incercati sa obtineti si sprijinul politic al psd-ului si al lui balan de la pnl, ca el va candida sigur. Poate obtineti si ceva promisiuni oficiale.....dar ma cam indoiesc.
pe primar.....va puteti baza doar daca va propune careva pavarea zonei. de preferinta cu simmetrica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei