Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 ian 2015 - Anul XX, nr. 9 (5821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În judeţ

412 asistenţi maternali au în îngrijire peste 600 de copii abandonaţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava erau înregistraţi 412 asistenţi maternali profesionişti (Serviciul AMP), instruiţi să devină „părinţi”, care au în îngrijire 637 de copii, cei mai mulţi dintre ei fiind minori neglijaţi în familie. Anul trecut a fost extinsă şi reţeaua de asistenţi maternali profesionişti cu 30 de persoane, atestate să îngrijească câte doi copii, din care unul cu dizabilităţi.

Doi asistenţi maternali au în plasament câte patru copii, 16 asistenţi maternali au în îngrijire câte trei minori, 187 de „părinţi de profesie” cresc în propriile familii câte doi copii, iar cei mai mulţi asistenţi maternali (207) au câte un copil în plasament.

 

„Mamă de profesie” pentru trei suflete nevinovate

Trei copii părăsiţi, provenind din familii dezorganizate, ai căror părinţi i-au abandonat, au ajuns în familia unui asistent maternal profesionist, care, la rândul lui, are trei copii ai săi. Niculina Ursu, în vârstă de 39 de ani, din Bogdăneşti, este mamă pentru cei şase copii, pe care îi îngrijeşte la fel, cu multă dragoste şi dăruire. Fiecare copil care a ajuns în casa „mamei de profesie” are o poveste.

Niculina Ursu ne-a spus că pentru ea „să fii <părinte de profesie> înseamnă, în primul rând, să-ţi placă mult copiii, să-i iubeşti. Recunosc faptul că mă las pe mine pe ultimul loc, pentru a le asigura copiilor, fără deosebire, tot ce au nevoie. Sunt mamă pentru toţi cei şase copii, şi asta îmi umple viaţa. Fiecare mă bucură în felul lui. Consider că acesta este destinul nostru, al meu şi al soţului, să ajutăm şi alţi copii. Chiar şi în aceste condiţii, cu trei copii de la stat, dacă mi s-ar cere ajutorul să mai iau un copil aflat în situaţie de risc, cred că nu aş putea să spun nu. Aici este vorba de copii nevinovaţi, care trebuie ajutaţi. Nu poţi rămâne indiferent la durerea lor”.

 

Din cei 637 de copii crescuţi de asistenţi maternali, 468 sunt din mediul rural şi 169 sunt din mediul urban

Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a declarat că la sfârşitul anului trecut se aflau în sistemul de protecţie public 1.114 copii/tineri care beneficiau de măsuri de tip familial (818 copii din mediul rural şi 296 din mediul urban), de plasament la asistenți maternali profesioniști, la rude și la familii/persoane fără grad de rudenie (63%) şi 648 copii/tineri care beneficiau de măsuri de protecţie de tip rezidenţial, publice și private (37%).

„Dacă în anul 2010, erau înregistraţi 670 de copii în plasament la asistenţi maternali, în anul 2014 numărul aceasta a scăzut la 637, în timp ce numărul copiilor aflaţi în plasament în familia lărgită a crescut de la 334 în 2010, la 353 în 2014. A crescut şi numărul copiilor aflaţi în plasament la persoane fără grad de rudenie, de la 110, în 2010, la 124 în 2014. Din cei 637 de copii crescuţi de asistenţi maternali, 468 sunt din mediul rural şi 169 sunt din mediul urban. În anul 2011, 112 copii din comunitate au intrat în sistemul de protecţie a copilului, în timp ce în anul 2014 s-au înregistrat 128 de minori care au avut nevoie de ajutor”, a declarat şeful Protecţiei Copilului Suceava.

Tot din statisticile DGASPC Suceava rezultă că, în anul 2011, 96 de minori au ieşit din sistemul de protecţie a copilului, unii dintre ei fiind reintegraţi în familia naturală, în timp ce în anul 2014, 93 de minori au părăsit sistemul de protecţie a copilului, din care 33 au ajuns înapoi în familia naturală. Conform legii, pot fi daţi în plasament copii părăsiţi în maternităţi, spitale şi instituţii de ocrotire (centre de plasament), copii proveniţi din familii care se confruntă cu situaţii de criză, copii care sunt abuzaţi/neglijaţi în propria familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 412 asistenţi maternali au în îngrijire peste 600 de copii abandonaţi.
 Vizualizări articol: 1987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
412 asistenţi maternali au în îngrijire peste 600 de copii abandonaţi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei