Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 dec 2014 - Anul XIX, nr. 289 (5798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Revendicări

Studenţii Universităţii din Suceava reiau demersurile pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), organizaţie afiliată la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), anunţă că va continua demersurile cu privire la alocarea a 6% din Produsul Intern Brut sistemului educaţional din România. Alături de ANOSR, aceştia cer Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi promisiunile electorale făcute în această toamnă.

Aflaţi săptămâna trecută la Alba Iulia pentru a discuta problemele din mediul universitar, liderii studenţilor din România au decis să reia acţiunile de presiune desfăşurate anul trecut pentru creşterea bugetului educaţiei, întrucât deşi legea prevede că statul ar trebui să aloce 6% din PIB pentru educaţie, an de an bugetul alocat este undeva la jumătate din această valoare. La evenimentul de la Alba Iulia a participat şi Bogdan Viţelariu – liderul ASUS.

Acesta a menţionat că în contextul discuţiilor actuale despre bugetul pe 2015, studenţii sunt pregătiţi să desfăşoare noi demersuri pentru a-i determina pe guvernanţi să acorde educaţiei atenţia cuvenită. La întâlnirea de la Alba Iulia, studenţii au stabilit deja diverse forme de presiune în cazul în care solicitările lor rămân fără ecou, discutate şi asumate la Alba Iulia. În semn de avertisment, organizaţiile studenţeşti din teritoriu au afişat deja cearceafuri sau bannere mari cu „6% din PIB pentru Educaţie” pe universităţi, cămine sau sediile organizaţiilor.

Studenţii spun că, în această toamnă, campaniile electorale prezidenţiale au fost pline de mesaje despre importanţa educaţiei şi a asigurării unei finanţări corespunzătoare, menţionându-se chiar alocarea unui buget de 6% din PIB, mesaje care însă nu par a mai avea vreo însemnătate acum.  

 

Decalog studenţesc

În cadrul aceleiaşi întâlniri, liderii studenţilor au adoptat ”Decalogul studenţesc de la Alba Iulia”, document ce prezintă viziunea studenţilor legată de modul în care ar trebui să arate sistemul universitar românesc. Primul punct din decalog îl reprezintă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, subfinanţarea fiind în acest moment cea mai mare problemă cu care se confruntă educaţia din România, din perspectiva studenţilor.

Preşedintele ANOSR, Cristi Popescu, transmite că „suntem din nou în momentul în care vedem că toate promisiunile făcute în decurs de un an legate de importanţa pe care o are educaţia pentru România rămân doar vorbe în vânt când vine vorba de bani. Deşi există consens public şi din partea politicienilor în ceea ce priveşte necesitatea creşterii bugetului educaţiei şi alocarea a 6% din PIB, an de an sistemul educaţional este condamnat la subfinanţare cronică când vine vorba de Legea Bugetului. Nu ştiu cum se face, dar educaţia rămâne mereu în coada priorităţilor aleşilor statului, deşi este cunoscut faptul că educaţia reprezintă cea mai bună investiţie pe termen lung pentru dezvoltarea unui stat. Cerem Guvernului să propună un buget care să prevadă alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi cerem Parlamentului şi Preşedintelui României să respingă orice propunere care nu ţine cont de acest principiu. Nu ne dorim să ne petrecem perioada sărbătorilor protestând pentru educaţie, însă dacă asta e singura soluţie prin care putem să atragem atenţia politicienilor asupra responsabilităţii pe care o au pentru viitorul nostru, suntem pregătiţi să o facem”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii Universităţii din Suceava reiau demersurile pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
 Vizualizări articol: 1453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Studenţii Universităţii din Suceava reiau demersurile pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   5% din PIB ? trimis de
(11 dec 2014, 18:00:39
S-ar putea sa fiti dezamagiti !!! Daca s-ar acorda pentru 2015- 6 % din PIB pt. educatie o sa constatati ca sistemul nu e pregatit sa cheltuie o asemenea suma....Trebuie pregatit sistemul si apoi sa vina 6%...Cu parere de rau......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei