Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 dec 2014 - Anul XIX, nr. 285 (5794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Tragedie cumplită

O tânără de 21 de ani, a treia victimă decedată în explozia din restaurantul din Câmpulung

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dimensiunile tragediei petrecute duminică, 30 noiembrie, la restaurantul Trafic din municipiul Câmpulung Moldovenesc, unde s-a produs o explozie urmată de incendiu,    au crescut după ce o a treia victimă a deflagraţiei a murit. Crina Moroşan, în vârstă de 21 de ani, din Frasin, a decedat joi seară la Centrul de Arşi din Capitală, unde a fost transportată cu un elicopter SMURD la câteva ore de la tragedie. Tânăra avea un prognostic rezervat de viaţă încă de la plecarea de la Suceava, unde medicii au diagnosticat-o cu arsuri de gradele II şi III pe mai mult de 60% din corp. Între timp, ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a adus elemente noi, foarte importante: explozia nu s-a produs din cauza unei scăpări de gaze, cum s-a crezut iniţial, ci după ce o butelie a explodat violent şi a luat foc.

 

„Ea nu a simţit poate durerea, dar inimioara ei nu a reuşit să reziste...”

Pentru membrii familiei Moroşan vestea morţii tinerei a venit ca un şoc. Asta pentru că medicii de la Bucureşti le-au spus cu o zi înainte că evoluţia acesteia este oarecum bună, în sensul că a trecut de primele zile critice. Din păcate, arsurile sunt leziuni foarte imprevizibile, iar un pacient nu poate fi considerat salvat decât după perioade îndelungate.

Ionuţ Moroşan, fratele Crinei, a povestit ce i-au spus medicii specialişti de la Bucureşti: “Nu putea suporta durerile şi de aceea a fost adormită, era în comă indusă, ca să nu simtă durerile. Ea nu a simţit poate durerea, dar inimioara ei nu a reuşit să reziste...”

 

Era pasionată de coafură şi avea un iubit de patru ani de zile 

Acesta a povestit cum Crina a fost conştientă şi pe propriile picioare în prima oră de după explozie.

„Crina a ieşit din local pe picioarele ei, avea deja mâinile deteriorate pentru că a stins flăcările de pe haine, îi luase foc părul... Un prieten a băgat-o în maşină şi a dus-o la spital la Câmpulung Moldovenesc, unde era conştientă”, a povestit fratele tinerei.

Crina mai avea trei fraţi şi era mezina familiei Moroşan. Fata urmase cursuri de coafură şi voia să facă o carieră în domeniu, apropiaţii povestind că avea deja o clientelă formată. Pentru a se întreţine, aceasta lucrase la două localuri din Câmpulung Moldovenesc. La restaurantul Trafic tânăra lucra de aproximativ două luni.

Tânăra de 21 de ani avea o relaţie de peste patru ani de zile şi se mutase la Câmpulung Moldovenesc.

 

O tânără de 23 de ani, singura supravieţuitoare

În urma cumplitei explozii din bucătăria restaurantului au mai murit încă două femei.

Una dintre ele, Lucia Dominte, în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, bucătăreasa, a fost găsită carbonizată în interior, aceasta fiind, probabil, în imediata apropiere a buteliei care a explodat. O altă angajată a restaurantului, Irina Nisioi, tot în vârstă de 42 de ani, a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava cu arsuri cumplite, pe 90% din suprafaţa corpului, ceea ce înseamnă practic leziuni incompatibile cu viaţa. La aproximativ cinci ore de la explozie, femeia a murit. Dintre cele patru angajate ale restaurantului a scăpat cu viaţă doar Dana Tipa, în vârstă de 23 de ani. Aceasta a suferit arsuri de gradul I pe aproximativ 9% din corp, ieri fiind externată din spital.

Cele patru femei erau angajatele de serviciu din noaptea de 29 spre 30 noiembrie, la restaurantul Trafic al SC Euroconcept SRL din municipiul Câmpulung Moldovenesc, societate administrată de Sorin Covataru, în vârstă de 46 de ani, din Sadova.

 

O butelie rusească, foarte veche, care a explodat violent 

Procurorul-şef Sorin Iaşinovschi, şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, cel care coordonează ancheta din acest caz de accident colectiv de muncă, a precizat că, în urma continuării cercetărilor, a rezultat că deflagraţia nu s-a produs de la scăpări de gaze de la butelie, ci după ce aceasta a explodat, fapt care explică dimensiunile tragediei. 

„Din primele cercetări rezultă că în cauză este vorba de explozia unei butelii care era folosită la soba de preparat alimente din bucătărie. În timpul exploziei butelia nu era pusă în funcţiune, aceasta a fost adusă de afară, de la o temperatură de minus câteva grade Celsius, iar după o oră şi câteva minute, când lichidul din interior s-a dilatat, butelia a explodat, sau mai exact gazele din butelie au luat foc”, a explicat procurorul Iaşinovschi.

Butelia care a explodat ridică mari semne de întrebare.

„Instalaţia de preparat alimente în bucătăria respectivă era improvizată, în sensul că  butelia folosită era de tip vechi, o butelie de dinainte de 1990, de provenienţă rusească, care nu mai există în comerţ şi care, probabil, era într-o stare avansată de uzură”, a subliniat procurorul-şef.

 

Organele de control care au trecut pe la acest restaurant au intrat în vizorul anchetei

Acesta a arătat că urmează a se verifica în ce mod au controlat instituţiile abilitate respectarea normelor de securitate în muncă, precum şi normele de protecţie împotriva incendiilor. Este vorba de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Anchetatorii au mai anunţat că o comisie de la ITM Bucureşti a demarat joi o amplă anchetă privind respectarea normelor de securitate în muncă. Din informaţiile pe care le avem, la una dintre angajate există suspiciuni că nu avea formele legale de muncă.

Cert este că dosarul din acest caz va fi unul foarte complex, care probabil va însemna o anchetă pe o perioadă lungă de timp, ce va presupune expertize de specialitate care să stabilească cum s-a produs tragedia, cine se face vinovat de aceasta şi cum putea fi evitată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O tânără de 21 de ani, a treia victimă decedată în explozia din restaurantul din Câmpulung.
 Vizualizări articol: 6181 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O tânără de 21 de ani, a treia victimă decedată în explozia din restaurantul din Câmpulung5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei