Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 nov 2014 - Anul XIX, nr. 274 (5783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” a împlinit 90 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din municipiul Câmpulung Moldovenesc a marcat sâmbătă, 22 noiembrie, un eveniment deosebit – împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare. Momentul aniversar a fost celebrat de elevii de azi şi din alte generaţii, care au ţinut să fie alături de profesorii, instructorii militari şi întreg personalul prestigioasei instituţii de învăţământ militar. Printre cei 200 de invitaţi s-au numărat reprezentanţi ai conducerii MApN, ai instituţiilor publice locale şi judeţene, cadre didactice şi militare active sau la pensie, reprezentanţi ai promoţiilor de elevi.

Între oaspeţii prezenţi la eveniment s-au aflat general-maior dr. Ion Ungureanu, locţiitorul şefului SMFT (absolvent al colegiului în promoţia 1978), general ing. Marcel Opriş, şeful STS (şef de promoţie al colegiului în 1977), general de brigadă Petrică Lucian Foca, Cdt. D 2 I (promoţia 1979), general de brigadă dr. Ioan Manci, locţiitorul Cdt. D 4 I (absolvent promoţia 1979), general de brigadă Gheorghe Nistor, şeful DDI (promoţia 1982), general de brigadă (r) prof. univ. dr. Viorel Buţă (absolvent promoţia 1967), general flotilă aeriană (r) Alexandru Găluşcă (şeful promoţiei 1976), general de brigadă (r) Gheorghe Creţu (absolvent promoţia 1959).
Evenimentul aniversar a fost marcat printr-o ceremonie ce a îmbinat perfect sobrietatea protocolului militar cu eleganţa unor momente cultural-artistice de calitate. În cadrul ceremoniei, colegiului i-au fost conferite Emblema de Onoare a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Emblema de Onoare a Statului Major General.

Comandantul colegiului, colonel dr. Teofil Ispas, a subliniat: ”Astăzi, la aniversarea celor 90 de ani de existenţă, doresc să transmit tuturor celor care se identifică cu istoria colegiului, structurilor care ne coordonează activitatea şi colaboratorilor din sistemul de învăţământ militar şi din societatea civilă sentimentul de încredere că spiritul liceului militar, care înseamnă, fără a exagera, credinţă strămoşească, dragoste de patrie şi neam, muncă, onoare militară, ordine, camaraderie, se va transmite elevilor din generaţie în generaţie, prin efortul dascălilor şi al instructorilor militari”.

În acelaşi cadru festiv a fost lansată lucrarea „Album Omagial”, iar în final formaţiile artistice din colegiu au oferit publicului un spectacol dedicat evenimentului.

 

90 de ani de istorie

Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc este continuatorul Liceului Militar “Ştefan cel Mare” înfiinţat la Cernăuţi, la 25 noiembrie 1924, prin Înalt Decret promulgat şi semnat de regele Ferdinand. Ulterior, evenimentele istorice din perioada 1940-1945 au marcat şi existenţa acestui liceu şi au determinat mutarea şi apoi desfiinţarea sa pentru o perioada de opt ani. Instituţia a renăscut însă şi a cunoscut cea mai lungă şi stabilă perioadă a existenţei sale, din 1953 şi până astăzi, la Câmpulung Moldovenesc.
Până în prezent, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” se poate mândri că a instruit peste 11.000 de elevi, cuprinşi în 75 de promoţii. O mare parte dintre absolvenţii colegiului s-au dedicat carierei militare şi s-au remarcat în acest domeniu, aproximativ 200 ajungând la gradul de general. Alţi absolvenţi ai instituţiei de învăţământ militar au devenit reputaţi specialişti în ştiinţe militare, cercetare ştiinţifică sau în domeniul economic, social şi cultural.

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc este în prezent una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ liceal din ţară, datorită faptului că a menţinut standardul ridicat şi exigenţa în actul educativ, dar reuşeşte să ofere elevilor, dincolo de orele şcolare şi de instruirea militară, o excelentă pregătire pentru viaţă şi o educaţie civică de înalt nivel. În mediul civil, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi-a câştigat astfel de multă vreme respectul, nu doar ca instituţie de învăţământ militar, ci şi ca ”şcoala care formează oameni de calitate şi onoare”.

Elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” se remarcă în continuare în mediul învăţământului preuniversitar prin sute de premii obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare, prin procentul de promovare de 100% la bacalaureat, prin rezultate deosebite la examenele de admitere, dar şi prin implicare susţinută în proiecte şi programe europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” a împlinit 90 de ani.
 Vizualizări articol: 3312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” a împlinit 90 de ani5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Traiasca Emil Bodnaras trimis de
(25 nov 2014, 08:23:22
Cladirea Liceului Militar a fost construita din ordinul lui Emil Bodnaras activist de frunte al PCR pe vremea lui Dej,motiv pentru care arhitectura cladirilor vazuta de sus ia forma literei E.B.. Daca Bodnaras ar fi stiut ce lichele APV-iste scoate acest edificiu de frunte al fortelor NATO-OTAN ar fi facut manastire de calugari securisti sau bordel.Dragilor s-a ajuns ca acest edificiu ca si altele ale MAPN sa fie pazit de niste firme de protectie si paza ale bravilor de mafioti de colonei si generali cu pensii de peste 150 mil lei -vechi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei