Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 nov 2014 - Anul XIX, nr. 274 (5783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sâmbătă seara

Cel mai puternic cutremur de anul acesta a fost resimţit la Suceava cu o magnitudine de 4 grade

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai puternic cutremur de anul acesta din România, produs sâmbătă seara în zona Vrancea, a fost resimţit şi în Suceava. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul de sâmbătă seara s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 21.14, la o adâncime de 39 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Seismul din Vrancea a fost resimţit şi la Suceava, la scurt timp după producerea acestuia numeroşi suceveni postând pe site-urile de socializare diverse mesaje prin care anunţau că a avut loc un cutremur. Din datele pe care le avem, în judeţul Suceava nu au fost înregistrate pagube, însă mai mulţi suceveni au sesizat că unele reţele de telefonie mobilă nu au funcţionat pentru scurt timp.

De altfel, specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului ne-au declarat în cursul zilei de ieri că seismul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Vrancea a fost resimţit în zona Sucevei cu o intensitate de 4 grade. Operatorul de serviciu al INFP, Dragoş Tătari, ne-a declarat ieri că seismul ar fi trebuit să fie resimţit la Suceava de majoritatea persoanelor. El a spus că în baza informaţiilor primite de INFP de la persoanele care au simţit seismul s-a calculat că intensitatea acestuia la Iaşi a fost de 4 grade, „şi în mod sigur aceeaşi intensitate a fost resimţită şi la Suceava”.

„Majoritatea persoanelor care nu dormeau la ora respectivă trebuiau să resimtă acest cutremur. La o intensitate de 4 grade, efectele sunt clătinarea vitrinelor, clinchet de geamuri, mişcarea lustrelor, în principiu, fără a se semnala crăpături ale pereţilor. De asemenea, cutremurul ar fi trebuit să fie resimţit de cei care stăteau liniştiţi, într-o poziţie orizontală, şi mai puţin de cei care făceau diferite activităţi. Aşa ar fi trebuit să se resimtă la Suceava”, ne-a spus Dragoş Tătari, care a mai adăugat că, până ieri la amiază, cutremurul de 5,7 grade a fost urmat de aproape 100 de replici cu o intensitate mult mai mică.

Pe de altă parte, trebuie spus că până ieri, pe site-ul oficial al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului au fost publicate trei informări trimise de persoane din zona municipiului Suceava care au relatat modul în care au resimţit cutremurul de sâmbătă seara. Una dintre acestea a clasificat cutremurul în gradul II de intensitate, adică „se simte de puţine persoane, în special de cele ce se găsesc la etajele superioare ale clădirilor”, iar un alt sucevean a încadrat cutremurul în gradul III, adică „se percepe în interiorul clădirilor, mai pronunţat la etajele superioare”. Un alt sucevean, care locuieşte în zona cartierului George Enescu, a considerat că seismul poate fi încadrat în gradul V, potrivit situaţiilor indicate pe site-ul INFP, adică „este simţit aproape de toţi oamenii. Uşoare degradări ale tencuielilor, iar unele obiecte instabile se răstoarnă”. 

Operatorul de serviciu al INFP ne-a mai spus că seismul de sâmbătă seara a putut fi resimţit pe o perioadă îndelungată, de câteva secunde. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai puternic cutremur de anul acesta a fost resimţit la Suceava cu o magnitudine de 4 grade.
 Vizualizări articol: 3307 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai puternic cutremur de anul acesta a fost resimţit la Suceava cu o magnitudine de 4 grade0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei