Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2014 - Anul XIX, nr. 234 (5743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În octombrie

Sucevenii trebuie să achite datorii de un milion de euro pentru a avea căldură în iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare trebuie să scoată din buzunare un milion de euro pentru a beneficia de căldură în această iarnă.

Dacă nu se fac eforturi serioase pentru a fi plătite datoriile către Termica şi indirect, către Bioenergy, pentru a fi cumpărat combustibilul necesar pentru producerea căldurii, sucevenii riscă să îngheţe în propriile apartamente.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a transmis reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari avertismentul oficial primit de la producătorul de energie termică, Bioenergy, prin care spune că, pe lângă oprirea apei calde în întreg oraşul, „în cazul neredresării situaţiei financiare în cel mai scurt timp, există riscul major de a nu asigura energie termică în sezonul rece următor, situaţie de care sunteţi direct răspunzători”.

 

Mai mulţi bani de la primărie, decât de la consumatori

Edilul sucevean a spus că întreaga vină pentru datoriile imense acumulate de populaţie către Termica o au asociaţiile de proprietari şi inclusiv Termica, pentru că nu s-au implicat cu fermitate în recuperarea acestora.

„În acest an, din partea asociaţiilor de proprietari s-au plătit 15.147.032 lei, în vreme ce Primăria Suceava a plătit 15.735.702 lei, adică aproape cu şase miliarde de lei vechi mai mult decât asociaţiile, în condiţiile în care municipalitatea trebuie să suporte 30% din tarif, iar populaţia 70%. Nu e corect ce se întâmplă, luăm bani de la restul sucevenilor să plătim pentru cei care se încălzesc în sistem centralizat”, a spus Lungu, care a făcut o analiză a încasărilor de la Termica.

 

Lungu: “Dacă nu încasăm un milion de euro de la populaţie, nu vom putea pune bazele încălzirii Sucevei la iarnă”

Practic, sucevenilor li se cere să achite un sfert din cele patru milioane de euro pe care le datorează către Termica, dacă vor să beneficieze de căldură şi apă caldă.

„Dacă în această lună nu încasăm un milion de euro de la populaţie, adică 40 de miliarde de lei vechi, nu vom putea pune bazele încălzirii Sucevei la iarnă. E greu, dar nu imposibil. Ar veni, în medie, 200 de lei de familie. Nu e un capăt de ţară, dar pentru asta nu trebuie aşteptaţi oamenii în birou, poate vin să plătească”, consideră şeful municipalităţii sucevene.

Ideea că primăria va da o parte din bani pentru a salva situaţia nu mai este valabilă, în condiţiile în care aceasta a achitat toate datoriile pe care le avea către Termica, în contul subvenţiei căldurii furnizate populaţiei.

„Astăzi nu mai avem nici un leu datorie la Termica. Dar Termica nu a făcut nimic să încaseze banii restanţi de la populaţie, deşi are oameni care ar putea fi trimişi pe teren. Noi, ca primărie, am făcut tot ce era omeneşte posibil – o centrală nouă, am păstrat preţul gigacaloriei la 185 de lei, ba mai mult, plătim către furnizor mai mult decât asociaţiile de proprietari”, a adăugat Lungu.

 

Plăţi de 720 de lei de familie, pentru căldură şi apă caldă timp de nouă luni

Din analiza făcută de conducerea Primăriei Suceava, împărţind suma încasată în acest an de la asociaţiile de proprietari la numărul de apartamente care beneficiază de serviciile Termica, rezultă că s-a plătit în medie 720 de lei de familie, în condiţiile în care sunt incluse în calcul şi lunile de furnizare a căldurii - ianuarie, februarie, martie şi chiar aprilie.

„Chiar şi cei de la ţară, care se încălzesc la sobă, plătesc măcar 1500 de lei pentru lemne. Concluzia e clară – nu se doreşte să se plătească şi asociaţiile nu îşi fac datoria”, spune Ion Lungu, care le cere acum sucevenilor să facă efortul de a plăti într-o lună de zile cât nu au plătit întreaga vară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii trebuie să achite datorii de un milion de euro pentru a avea căldură în iarnă.
 Vizualizări articol: 1951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii trebuie să achite datorii de un milion de euro pentru a avea căldură în iarnă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Certificate verzi trimis de
( 8 oct 2014, 15:03:05
Bioenergy ar trebui sa livreze energia termica gratuit pentru ca beneficiaza de certificate verzi (bani platiti in final tot de catre contribuabili ), deci incaseaza la energia electrica livrata pret triplu fata de costurile de productie.
Au sperat sa se imbogateasca peste masura in timp record si sa ne arda mii de hectare de padure.

2.   Pt voinea trimis de
( 8 oct 2014, 21:07:23
..da...da ...
si tu ar tebui sa iti donezi rinichii moca.
E business, revino-ti la realitate. Si in business se castiga bani...Nu se fac pomeni
De asta o sa fim mereu o natie de pomanagii (in special electoralehappy )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei