Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2014 - Anul XIX, nr. 234 (5743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Uite apa, nu e apa

Sucevenii au rămas de azi fără apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa caldă nu mai curge la robinetele sucevenilor. Anunţată iniţial pentru data de 7 octombrie, adică ieri, oprirea apei calde, din cauza lipsei combustibilului la noua centrală de termoficare a Sucevei, a fost resimţită abia astăzi.

Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că oprirea centralei a fost făcută ceva mai târziu decât s-a anunţat iniţial, arderea biomasei încetând abia aseară, în jurul orei 17.00, iar, din inerţia sistemului, sucevenii au beneficiat în continuare de apă caldă, întreaga seară.

Numai că, centrala, odată oprită, nu se ştie când va fi repornită.

Rezervele de biomasă ale Bioenergy sunt epuizate, iar datoriile către principalul furnizor de masă lemnoasă, Schweighofer, care sunt de aproximativ 1,7 milioane de euro, au dus la sistarea oricărui transport de combustibil lemnos.

În aceste condiţii, intenţiile celor de la Bioenergy sunt clare – nu vor porni centrala până când nu vor primi de la Termica, deci implicit şi de la suceveni, o parte din restanţele de 160 de miliarde de lei vechi – costul energiei termice furnizate în special în iarna trecută.

 

Noua centrală poate funcţiona şi fără a furniza căldură sucevenilor

„Mingea e în terenul dvs şi al operatorului de termoficare, care trebuie să facă ceva să încaseze banii de la populaţie. Am văzut în presă că furnizarea energiei termice de către producător este condiţionată de achitarea unei cote de 42% din încasări. Astăzi, acel protocol e încheiat pe 0 lei, nu avem ce împărţi. Noua centrală poate funcţiona şi fără a furniza căldură sucevenilor. Dacă nu se doreşte şi nu se plăteşte, asta este. În loc să discutăm azi când pornim căldura, la noi se opreşte”, le-a transmis ieri primarul Ion Lungu reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari prezenţi la şedinţa lunară de la sediul Primăriei Suceava.

Protocolul prin care Termica se obligă să achite 42% din încasările de la populaţie, agenţi economici şi municipalitate către Bioenergy este încă la stadiul de discuţii, cele două părţi urmând să se pună de acord asupra modului în care acesta va fi redactat, înainte de a fi parafat.

Practic, hârtia respectivă ar putea fi semnată şi astăzi, dacă toate părţile implicate vor cădea de acord, dar rămâne în picioare problema efectuării unor plăţi către Bioenergy, cu care firma să îşi procure noi cantităţi de biomasă.

„În măsura în care acest protocol va fi semnat, dar Termica nu face nici atunci plăţi, nu avem decât să dăm banii direct către Bioenergy. Asta e tot ce poate face primăria pentru a nu se bloca furnizarea căldurii şi apei calde”, a spus Lungu.

 

„În 28 de ani Termica niciodată nu a recurs la o măsură atât de drastică”

Reprezentanţii Termica Suceava au spus că sunt dispuşi să încheie oricând protocolul solicitat de Bioenergy, ba chiar că au semnat deja o variantă a acestuia, redactată de ei, în baza discuţiilor purtate. În acelaşi timp, şi-au exprimat dezaprobarea vizavi de măsura luată de Bioenergy, de a opri furnizarea apei calde în întreg oraşul.

„În cei 28 de ani de când Termica asigură termoficarea în municipiul Suceava, adică de la 1 ianuarie 1986, niciodată nu a recurs la o măsură atât de drastică, să oprească termoficarea în întreg oraşul. Nu este o soluţie, nu aduce bani, ba chiar dimpotrivă. Mereu am căutat alte soluţii pentru a ne plăti furnizorii”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a spus că societatea de transport şi distribuţie a energiei termice este cu încasările la nivelul lunii februarie 2014 şi plăteşte facturi către Bioenergy la nivelul lunii februarie, chiar de înregistrează pierderi uriaşe din activitatea prestată la un tarif care nu a mai fost actualizat din 2006.

Termica are de recuperat de la populaţie datorii de aproximativ 160 de miliarde de lei vechi, cam cât are de achitat, la rândul ei, către Bioenergy.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii au rămas de azi fără apă caldă.
 Vizualizări articol: 3849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevenii au rămas de azi fără apă caldă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Certificate verzi trimis de
( 8 oct 2014, 14:42:18
Bioenergy ar trebui sa livreze energia termica gratuit pentru ca beneficiaza de certificate verzi (bani platiti in final tot de catre contribuabili ), deci incaseaza la energia electrica livrata pret triplu fata de costurile de productie.
Au sperat sa se imbogateasca peste masura in timp record si sa ne arda mii de hectare de padure.

2.   Primaria nu-si onoreaza obligatiile! trimis de
( 8 oct 2014, 17:27:02

In primarie exista un serviciu ce raspunde de toata activitatea asociatiilor de propietari. Deci primaria si sefii de asociatii sunt responsabilii principali pentru aminarea colectarii banilor de la populatie. Este de la sine inteles ca primaria nu isi face treaba
Asociaţiile sunt o grea moştenire a comunismului, în dauna locatarului corect care deşi îşi plăteşte la zi consumurile va trebui să suporte sistările de utilităţi din cauza celor care au restanţe.
Cred ca dacă am avea contracte direct cu furnizorii ar fi cel mai bine.
2.1  RE: Primaria nu-si onoreaza obligatiile! trimis de
( 8 oct 2014, 17:33:09
Termica, pina acuma a facut ce a vrut cu intreg sistemul: neglijenta, au permis furturile la vedere, prin scarile blocurilor tevile sunt colmatate, gigacalorimetre sunt supradimensionate, etc
Singura grija a fost de a-si mentine salariile grase, marind si luptindu-se sa mareasca permanent pretul gigacaloriei.
Toate astea in detrimentul consumatorilor.
Ei au dovedit ca sunt incapabili de a administra acest sistem, de ce sa nu se incearca si cu altii!?
3.   Se poate compara cu un genocid! trimis de
( 8 oct 2014, 17:35:37

Dl Primar, va intelegem necazul, dar nu puteti sa va suparati, ,,ca vacarul pe sat”. Trebuie de gasit o alta varianta in care sa nu aiba de suferit atitia oameni . Intrati in normaliatate si rezolvati problemele cit mai urgent!
Sucevenii asteapta cu infrigurare solutii concrete, iar voi va distrati cu nerusinare! Trebuia de inlocuit cu altceva, de gasit o alta varianta in care sa nu aiba de suferit atitia oameni. Se vede ca alesii nostri sunt semidocti cu orgoliii nemasurate, dezinteresati de soarta Sucevei si a oamenilor ei. Cum sa stea 20.000 de familii fara caldura si apa calda? Pentru ca asa vor muschii lor!?
Daca s-ar fi intimplat asa ceva in China, ar fi fost impuscati.

3.1  RE: Se poate compara cu un genocid! trimis de
( 9 oct 2014, 09:29:18
In primarie este caldura, se transpira de cald, iar prostimea sta in frig de mai bine de o saptamina, fara apa calda, fara caldura.
4.   Eu am plătit! trimis de
( 8 oct 2014, 18:15:09
Fac parte dintr-o asociație mica ( la sugestia vecinului am făcut asociație doar pe casa scării, Dumnezeu sa-l ierte ca s-dus, dar a avut o idee grozava) . Noi suntem cu datorii zero, prin urmare dați-mi voie sa întreb: de ce pi....a mamilor voastre n-am apa calda?
Primaru' lu peste prăjit care de 2 ierni n-ai curățat orasul( crezi c-am uitat, papagalule?).....crezi ca daca mai candidezi din partea PSD , mai ai șanse?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei