Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2014 - Anul XIX, nr. 234 (5743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetări la final

Lotul Dîmbu-Babiuc-Bărbuţă-Olărean, trimis în judecată de procurorii DNA pentru un snop de infracţiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproape patru luni, procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au finalizat ancheta în cazul lotului în care principalii acuzaţi sunt procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Cei patru au fost trimişi ieri în judecată privaţi de libertate pentru un snop de infracţiuni, iar zilele următoare Curtea de Apel Cluj se va pronunţa asupra legalităţii menţinerii stării de arest preventiv.

În afara actorilor principali, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.

Printre cele opt persoane care vor fi judecate alături de Dîmbu-Babiuc-Bărbuţă-Olărean se regăsesc persoane cunoscute, dar şi oameni fără ocupaţie sau pensionari.

Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar şi primarul din Marginea, Ioan Onufrei.

Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

 

Procurorul Dîmbu, cele mai multe acuzaţii

Dintre persoanele trimise în judecată, cele mai multe fapte au fost reţinute în sarcina lui Dumitru Dîmbu, fost şef Secţie Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Acesta este acuzat de nu mai puţin de 12 infracţiuni, dintre care şase privesc favorizarea făptuitorului, între care una în formă continuată. De asemenea, Dîmbu va mai fi judecat şi pentru alte infracţiuni, respectiv: trafic de influenţă, complicitate la şantaj, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

Pentru ce va fi judecat magistratul Bărbuţă

Şi judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă are de răspuns pentru un număr mare de fapte penale. Infracţiunile au fost comise în calitate de magistrat al Judecătoriei Rădăuţi. Bărbuţă este acuzat de luare de mită, trei infracţiuni de trafic de influenţă dintre care una continuată, complicitate la luare de mită, complicitate la şantaj, trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată (69 de acte materiale). 

 

Primarul Aurel Olărean are pe cap cinci infracţiuni

Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, a fost trimis şi el în judecată în stare de arest preventiv pentru cinci infracţiuni.

În sarcina edilului din Rădăuţi au fost reţinute trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit.

 

Constantin Babiuc, omul cu conexiuni şi priză la magistraţi

Cel de-al patrulea personaj trimis în judecată în stare de arest preventiv este omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc. În calitate de administrator al SC Nikodemus Babiuc SRL, afaceristul a fost practic interfaţa dintre magistraţii trimişi în judecată, fiind şi un apropiat al primarului Aurel Olărean.

Procurorii DNA au decis să-l trimită în judecată pe Babiuc pentru comiterea următoarelor infracţiuni: dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, două infracţiuni de spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 de acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

Babiuc, protejatul lui Dîmbu şi Bărbuţă

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Babiuc a pus la cale o schemă ilicită de îmbogăţire, iar pentru asta a avut nevoie şi a fost ajutat sau protejat de judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dîmbu.

„Documentarea activităţii infracţionale a pus în evidenţă participaţia penală, alături de a altor funcţionari, a judecătorului Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri. Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării într-un fel sau altul la beneficiile obţinute ilegal de inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente.

Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Relaţia Bărbuţă-Babiuc

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie-octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei.

Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.

„Având în vedere această situaţie de fapt, Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în co-indiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.
Pentru a rezolva situaţia, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecătorul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită mai multe hotărâri nelegale”, se arată în rechizitoriul DNA.

Mai exact, este vorba de 21 de hotărâri judecătoreşti emise pe 22 martie 2005, alte 25 de hotărâri din 23 martie 2005, respectiv 12 din ziua de 30 septembrie 2005 şi 11 hotărâri din 18 octombrie 2005.

„Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril. Hotărârile susmenţionate au fost emise de către judecătorul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică prin atestarea unor fapte neconforme realităţii, utilizând înscrisuri sub semnătură privată falsificate şi cunoscând modalitatea frauduloasă în care acestea au fost încheiate şi prin vicierea procedurii de citare şi de comunicare a părţilor din cadrul acestor procese civile, privând părţile pârâte de dreptul la un  proces echitabil şi privându-le de exercitarea dreptului de a ataca aceste hotărâri nelegale”, se mai arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Hotărârea prin care Bărbuţă i-a făcut cadou lui Babiuc un imobil din Rădăuţi

Pe 20 iunie 2006, prin sentinţa civilă nr. 1683, la solicitarea lui Babiuc, judecătorul Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale (în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară), a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate. Era vorba de o persoană din Fălticeni băgată la înaintare de Babiuc, pentru a nu fi implicat direct în această afacere necurată.

Imobilul respectiv, având destinația magazin alimentar și bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 de euro.

„Prin acţiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât şi Primăriei municipiului Rădăuţi. La momentul emiterii sentinţei, imobilul susmenţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 17.06.2008, ca aparţinând altei persoane (SC Obcina SA Rădăuţi, societate condusă de Arcadie Plămadă), apreciat ca fiind adevăratul proprietar. Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17 iunie 2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real imobilul susmenționat.

În intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, Babiuc Constantin Gavril, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, Dîmbu Dumitru, procuror-şef Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, şi al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc Constantin Gavril. Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai sus menţionate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de Babiuc Constantin Gavril”, au arătat anchetatorii.

 

Intră în scenă primarul Aurel Olărean

Pentru a ascunde totul şi pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunţe la acel spaţiu obţinut fraudulos, Babiuc a apelat la sprijinul primarului Aurel Olărean. În cursul anului 2011, Olărean a introdus o acţiune în rectificare, direcţionată spre soluţionare judecătoarei Daniela Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului menţionat.

„Acţiunea iniţiată în anul 2011 a fost susţinută de primarul Olărean Aurel în intervalul 2011-2014, deşi nu avea temei legal, cu scopul de a exercita constrângeri şi presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deţinea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril şi, drept consecinţă, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuţi, în cuantum de 65.000 euro”, se specifică în comunicatul DNA.

Pentru a zădărnici totul şi pentru a-l ajuta pe Babiuc, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene de judecată în procesul de radiere, totul cu scopul de a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Rădăuţi.

„Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică. Acesta i-a indus părţii vătămate convingerea că judecătoarea Prandea Daniela Mariana, concubina sa, va pronunţa o hotărâre defavorabilă, dacă partea vătămată nu semna o tranzacţie, dar a promis indirect că, în cazul în care va accepta această tranzacţie, inculpatul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică ar putea-o recompensa printr-o hotărâre ulterioară, favorabilă părţii vătămate şi în detrimentul Primăriei Municipiului Rădăuţi”, au mai concluzionat anchetatorii.

Mai mult, Constantin Babiuc a apelat şi la procurorul-şef Dumitru Dîmbu care, în intervalul martie-aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului pentru a renunţa la acel spaţiu din centrul municipiului Rădăuţi.

Pentru tergiversarea acestui dosar, judecătoarea Daniela Prandea urma să primească un sejur de şapte zile la un hotel de cinci stele din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie – începutul lunii august 2014.

 

Şantajul lui Olărean şi contractul de 65.000 de euro

Procurorii anticorupţie susţine că pentru a sprijini acţiunea de şantaj exercitată de Constantin Babiuc asupra lui Arcadie Plămadă, primarul din Rădăuţi, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuți 65.000 de euro (15.000 de euro onorariu de succes și 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit diminuarea drepturilor salariale”, se arată în rechizitoriu.

 

Ce a câştigat Babiuc din aceste afaceri

Anchetatorii au explicat şi ce a avut de câştigat afaceristul Babiuc prin aceste manevre frauduloase.

„Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeţei de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuţi (cu sprijinul judecătorului Bărbuță Bogdan Ilarion Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul susmenţionat, direct sau prin intermediari, în cursul anilor 2005-2007, unui concern străin, iar în anul 2011, din aceleaşi considerente, în calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus <Babiuc>Exim SRL a vândut imobilul unei societăţi comerciale, obţinând profituri în cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro”, au menţionat procurorii DNA.

 

Găinăriile judecătorului Bărbuţă

În afara afacerilor cu Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuţă mai este acuzat şi de alte ilegalităţi, multe dintre ele adevărate găinării, prin prisma a ceea ce a încasat pentru a pronunţa hotărâri de tot râsul.

„În perioada 2013-2014, inculpatului Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Solovăstru Ancuţa Alina bunuri alimentare, băuturi alcoolice şi promisiunea sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenţiei pe care inculpatul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică a asumat-o că o va exercita pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes. În aceeaşi perioadă, inculpatul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Ţîcşă Victoria suma de 500 euro şi mai multe produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), folos ilicit în urma căruia inculpatul a pronunţat o hotărâre favorabilă persoanei care a dat mita, şi, totodată, a promis că va interveni  în recursul declarat de către intimaţi în acelaşi dosar, prin influenţarea unui număr de trei judecători din cadrul Tribunalului Suceava, învestiţi cu soluţionarea acestuia. În perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică a primit iniţial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi, pentru ca acesta să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant. În demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinită de inculpata Panţîru Silvia”, se arată în comunicatul DNA.

Trebuie spus că Maria Cociorvan este acea bătrână care la ieşirea de la audieri, din sediul central al DNA, s-a plâns că nu are bani pentru a ajunge acasă, fiind ajutată financiar în acest sens de avocatul Traian Andronachi.

 

Ce i se impută procurorului Dîmbu

Anchetatorii spun că în ianuarie 2014, procurorul Dumitru Dîmbu i-a cerut lui Constantin Babiuc 92.000 de euro, indicându-i acestuia o persoană apropiată căreia să îi fie daţi banii, respectiv patronul firmei Canay.

„Inculpatul Dîmbu Dumitru a lăsat să se înţeleagă că, în urma remiterii acestei sume, ar putea să-i asigure protecţie judiciară inculpatului Babiuc Constantin Gavril şi să-l exonereze pe acesta de răspundere penală, ca urmare a cercetărilor care erau efectuate în două dosare de urmărire penală, instrumentate de către Parchetul Judecătoriei Rădăuţi şi Direcţia Naţională Anticorupţie. După remiterea acestei sume de bani,  procurorul Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă un ofiţer din cadrul IPJ Suceava, în scopul neîntocmirii unui dosar penal inculpatului Babiuc Constantin Gavril, demers care nu a produs consecinţele urmărite de procuror”, au arătat procurorii anticorupţie.

În mai 2014, Babiuc a aflat că s-a reluat ancheta care face obiectul actualului dosar penal, cercetări care vizau modul fraudulos în care acesta a achiziţionat mai multe terenuri în judeţul Suceava în anul 2005.

„Dîmbu Dumitru l-a asigurat pe Babiuc Constantin Gavril că va face toate intervenţiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală.

La data de 27 mai 2014, Dîmbu Dumitru i-a transmis date obţinute ilicit lui Babiuc Constantin Gavril privind ancheta penală care îl viza. Ulterior, acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă cele aflate lui Bărbuţă Bogdan Ilarion Costică şi lui Prandea Mariana Daniela. În scopul vădit de a-l exonera de la răspunderea penală pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril, procurorul Dîmbu Dumitru nu a înregistrat, sub număr de dosar penal, un proces verbal de sesizare din oficiu întocmit în 17 februarie 2014, a clasat lucrarea constituită în 24 martie 2014, printr-o rezoluţie olografă de o manieră care îl punea la adăpost pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril de o redeschidere a cercetărilor şi l-a ţinut tot timpul la curent pe acesta cu privire la conţinutul sesizării iniţiale. De asemenea, i-a furnizat omului de afaceri, pe data de 5 februarie 2014, informaţii care nu erau destinate publicităţii, clasificate <strict secret>”, se menţionează în rechizitoriu.

În afara relaţiilor cu Babiuc, fostului şef de secţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i se aduc şi alte acuzaţii.

Astfel, în februarie 2014, folosindu-şi influenţa de procuror-şef secţie şi de persoană desemnată cu supravegherea activităţilor de cercetare penală desfăşurate de lucrătorii IPJ Suceava – Serviciul arme, muniţie, materiale explozive, Dîmbu a determinat un ofiţer să nu-i întocmească unei persoane un dosar penal şi, mai mult, să-i prelungească, deşi nu întrunea condiţiile prevăzute de lege, permisul de portarmă prin aplicarea retroactivă a unei vize de prelungire.

De asemenea, în perioada august 2013 – martie 2014, Dîmbu a intervenit, în mod succesiv, pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul IPJ Suceava - Serviciul Poliţiei Rutiere, şi ulterior pe lângă un procurorul militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, în scopul exonerării de la răspundere penală a unei persoane faţă de care se efectuau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului.

 

DNA i-a confiscat procurorului Dîmbu 11.250 de euro şi 1.000 de dolari

Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cursul lunii iunie, procurorii DNA au pus sub sechestru asigurător şi mai multe bunuri. În ceea ce-l priveşte pe procurorul Dumitru Dîmbu, anchetatorii i-au ridicat 11.250 de euro şi 1.000 de dolari. Judecătorul Bogdan Bărbuţă a fost lăsat fără 3.810 euro, în timp ce de la Constantin Babiuc s-au ridicat 8.000 de lei şi 1.000 de dolari.

De asemenea, s-a mai dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra suprafeţelor de teren intrate în proprietatea lui Babiuc, în baza sentinţelor emise de judecătorul Bărbuţă şi asupra imobilului situat în municipiul Rădăuţi. O altă măsură priveşte aplicarea sechestrului asigurător asupra conturilor în lei şi valută, prezente şi viitoare deschise pe numele lui Constantin Babiuc, dar şi al firmei acestuia, SC Nikodemus Babiuc SRL.

 

Olărean şi Babiuc au vrut control judiciar. Cererile le-au fost respinse

Luni, cu o zi înainte ca dosarul să fie trimis spre judecată la Curtea de Apel Cluj, Aurel Olărean şi Constantin Babiuc au încercat să obţină schimbarea stării de arest preventiv cu o măsură mai puţin restrictivă, respectiv arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Cererile celor doi au fost respinse atât de Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Cum au picat primarul din Marginea şi avocata Vega

Pe filiera Bogdan Bărbuţă au picat şi alte două persoane care s-au gândit că este cazul să aranjeze o serie de dosare penale. Astfel, pe 12 mai 2014,  judecătorul Bărbuţă a pronunţat o hotărâre ilegală, cunoscând faptul că acţiunea promovată se întemeiază pe două adeverinţe false. 

„Hotărârea a fost pronunţată cu nerespectarea normelor imperative şi prin acceptarea sustragerii, de către inculpata Vega Isabela Zorica, a unor documente de la dosarul cauzei şi înlocuirea acestora cu alte documente. Prin pronunţarea acestei hotărâri, inculpatul a prejudiciat Primăria comunei Marginea, pe care a deposedat-o în mod ilegal de o suprafaţă de 1.200 mp, atribuind-o unei persoane care nu îndeplinea condiţiile pentru uzucapiunea acestei suprafeţe. Cele două adeverințe au fost întocmite și semnate de Onufrei Ioan, în calitate de primar al comunei Marginea, care le-a și atribuit un număr fictiv, cunoscând că urmau să fie utilizate în cadrul unui proces civil”, au descris anchetatorii situaţia faptelor penale reţinute în sarcina primarului din Marginea şi a avocatei Vega.

 

Comisarul Mihai Prelipcean, sprijin de nădejde pentru Constantin Babiuc

Printre cei care l-au ajutat pe Constantin Babiuc în aflarea informaţiilor despre dosarele pe care le are s-a numărat şi comisarul Mihai Constantin Prelipcean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şi care a deţinut şi funcţia de şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret.

„Prelipcean a inițiat și a dus la îndeplinire demersuri de obținere de informaţii confidenţiale referitoare la situaţia procesuală a inculpatului Babiuc Constantin Gavril, informații pe care i le-a comunicat la data de 24 mai 2014, cu scopul vădit de a-l sprijini pe omul de afaceri să se sustragă de la urmărirea penală”, au menţionat anchetatorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lotul Dîmbu-Babiuc-Bărbuţă-Olărean, trimis în judecată de procurorii DNA pentru un snop de infracţiuni.
 Vizualizări articol: 6466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Lotul Dîmbu-Babiuc-Bărbuţă-Olărean, trimis în judecată de procurorii DNA pentru un snop de infracţiuni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cu o floare nu se face primavara. trimis de
( 8 oct 2014, 13:43:46
E un inceput, fiindca eu sunt convins de corupria unor procurori si judecatori suceveni. Multi, dar trebuie dovediti. Sa speram ca mai vedem si pe alti la parnaie.
Ticalosii astia care trebuiau sa imparta dreptatea fura oamenii simpli. Ce s-ar fi intamplat daca omul ala nu facea greva foamei in fata Ministerului Justitiei ca sa-si strige nedreptatea. Ce se intampla oare cu zecile de hotariri date i_diot (conform dex=lipsit de logica, inteligenta). Pana se indreapta lucrurile cei mai multi vor fi oale si ulcele.
Trebuie raspundere materiala directa a judecatorilor si procurorilor!
2.   Comentariu trimis de
( 8 oct 2014, 17:56:24
Se vede DL. RAGNAROC ca de timp dispui , mintea merge brici , creeaza comedii SF , anticipezi alti autori , si onorezi trecutul .
3.   Comentariu trimis de
( 8 oct 2014, 20:15:46
Asa functioneaza justitia reformata de basescu , macovei si alti pdl-istii care atunci cand cineva critica o hotarare judecatoreasca tipa in asa fel incat sa fie auziti pana la Bruxelles ca se face presiune asupra justitiei .cate cazuri nu sunt asemanatoare in aceasta tara dar nu toti au curajul sa faca ceea ce a facut acest om nedreptatit inghitind pe nevrute hotararile instantelor ca , dee,judecatori au carte si stiu ei ce fac.olarean,ales al pdl/ului ,o jigodie ordinara,si/a batut joc de voturile celor care l/au votat , de institutia Parlamentului a carui membru a fost,comportandu-se in timpul mandatului sau de parlamentar ca ultimul badaran care facea obiectul emisiunilor de stiri la televiziunile nationale ca urmare a comportamentului sau , facand de ras Bucovina ,pe care o reprezenta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei