Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2014 - Anul XIX, nr. 225 (5734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O bântuie trecutul

„Cumătra” Tamara, condamnată într-un alt dosar penal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Condamnările vin una după alta pentru Tamara Chiribucă, actuală Achiţei. După ce, acum câteva luni, Tribunalul Bistriţa a decis că Tamara Chiribucă trebuie să stea după gratii pentru o perioadă de 15 ani, condamnare similară cu cea a cumătrului ei, Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava din perioada 1999-2004, ieri o altă instanţă de judecată a pronunţat o condamnare.

Este vorba de Tribunalul Suceava, care a decis s-o condamne pe Tamara Chiribucă (Achiţei) la doi ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Ea a fost judecată pentru că nu a înregistrat în contabilitatea firmei mărfuri în valoare de 926.000 de lei (9,26 de miliarde de lei vechi), producând un prejudiciu bugetului de stat de 176.000 de lei (1,76 de miliarde de lei vechi).

Mai exact, este vorba de activităţi ilegale săvârşite la SC Rigola Serv SRL, una dintre firmele prin intermediul căreia Tamara Chiribucă (Achiţei) a derulat afaceri în detrimentul Primăriei Suceava, cu complicitatea cumătrului Neculai Bujor. Potrivit procurorilor suceveni, în perioada 2005 – 2006 Tamara Chiribucă (Achiţei) nu a înregistrat în contabilitatea firmei o cantitate impresionantă de mărfuri, constatându-se o lipsă în gestiune de 9,26 miliarde de lei vechi. Garda Financiară Suceava, care a depistat această nouă încălcare a legii în urma unui control efectuat în cursul anului 2011, a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată aferentă mărfii neînregistrate în contabilitate este de 1,76 miliarde de lei vechi.

 

O condamnare din 2007, repusă pe tapet

Totuşi, condamnarea în acest dosar faţă de Tamara Chiribucă (Achiţei) nu este de doi ani, ci de trei ani cu suspendare sub supraveghere. Şi asta pentru că magistraţii de la Tribunalul Suceava au constatat că faptele au fost comise în concurență cu altele dintr-un dosar finalizat la Curtea de Apel Oradea, încă din 2007. Este vorba de acel dosar în care Tamara Chiribucă a fost condamnată pentru dare de mită şi pentru infracţiuni conexe celor de corupţie. Condamnarea de atunci a fost de trei ani cu suspendare şi s-a referit la centrala termică pe care cumătra fostului director economic al Primăriei Suceava i-a oferit-o drept cadou comisarului-şef Dumitru Buţerchi pentru ca acesta să fie mai indulgent în timpul controalelor la firmele pe care le administra.

În final, în acest dosar, condamnarea rezultantă este de trei ani cu suspendare sub supraveghere, cu toate obligaţiile care derivă de aici, respectiv: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Suceava conform programului ce urmează a-i fi stabilit, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacelede existenţă.

De asemenea, instanţa de judecată a obligat-o pe Tamara Chiribucă (Achiţei) să plătească Statului Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, suma de 176.080 lei reprezentând debitul principal şi al accesoriilor fiscale aferente debitului principal din aprilie 2008 până la data plăţii efective.

Decizia de ieri nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.

 

Condamnarea de la Bistriţa, o adevărată lovitură de ciocan

Condamnarea de la Tribunalul Suceava vine după ce în decembrie 2013, Tamara Chiribucă a primit o sentinţă extrem de grea. Atât ea, cât şi Neculai Bujor au primit câte 15 ani de închisoare cu executare.

Tribunalul Bistriţa i-a mai condamnat pe Constantin Bâta, fost director în Primăria Suceava, la zece ani cu executare, şi pe Emilia Şveica, fostă magazioneră a Primăriei Suceava, la opt ani de puşcărie.

Două dintre contabilele firmelor Tamarei Chiribucă vor avea şi ele de executat pedepse grele. Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu au primit fiecare câte zece ani de închisoare cu executare.

Alte trei persoane din acest dosar au primit câte trei ani cu executare. Este vorba de Dumitru Buta, fost comisar-şef al Gărzii Financiare Suceava, dar şi de Eugen Ionesi, lucrător la aceeaşi structură. Cea de-a noua persoană condamnată este Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului Crai Nou.

Trebuie spus că această condamnare nu este definitivă, apelul fiind în curs de soluţionare la Curtea de Apel Cluj.

 

Au de returnat bugetului local şi centralizat sume impresionante

Neculai Bujor, în solidar şi cu alţi inculpaţi, respectiv Tamara Chiribucă Achiţei, Constantin Bâta, Emilia Şveica, Violeta Spătariu şi Ioana Ungureanu, a fost obligat şi la plata unor despăgubiri substanţiale către Primăria Suceava. Mai exact, fostul director economic al instituţiei şi celelalte persoane enumerate mai sus trebuie să achite 3.626.744 de lei (36 de miliarde de lei vechi), reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale, valoarea lucrărilor de reparaţii achitate către anumite firme şi neefectuate.

Neculai Bujor a mai fost obligat şi la plata sumei de 2.832.174 de lei (28 de miliarde de lei vechi) reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depăşit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 lei (14 miliarde de lei vechi) reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava.

 

Cum a acţionat cuplul Chiribucă-Bujor

Rechizitoriul întocmit în vara anului 2006 a scos la iveală amănunte despre modul în care se derulau afacerile la Primăria Suceava şi cum se scurgeau banii în anumite buzunare. S-a stabilit că în perioada 2002-2004, pentru majoritatea achiziţiilor pentru produsele de protocol, consumabile, dar şi alte bunuri, au fost patru firme privilegiate în relaţiile comerciale cu Primăria Suceava. Toate cele patru firme, SC Protman Service SRL, SC Rigola Serv Com SRL, SC Luis Imbiss SRL şi SC Alexa SRL, aparţineau Tamarei Chiribucă.

Prin intermediul acestor societăţi, Primăria Suceava a făcut achiziţii dubioase, care au dus la un prejudiciu de 64 de miliarde de lei vechi. Pentru favorurile primite, Tamara Chiribucă nu a rămas insensibilă şi l-a recompensat pe Neculai Bujor. Procurorii au reţinut că una dintre ratele pentru achiziţionarea unui VW Passat, în valoare de 300 de milioane de lei vechi, care trebuia plătită de Neculai Bujor, a fost achitată de Tamara Chiribucă, aceasta mai oferindu-i fostului director economic al Primăriei Suceava şi excursii în străinătate în valoare de 600 de milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cumătra” Tamara, condamnată într-un alt dosar penal.
 Vizualizări articol: 4964 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
„Cumătra” Tamara, condamnată într-un alt dosar penal4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei