Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 sep 2014 - Anul XIX, nr. 222 (5731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Subvenții cu cântec

Şeful Poliţiei Locale Siret, suspect de fraude din fonduri APIA, audiat la DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Poliţiei Locale Siret, Mihai Filipiuc, a fost adus ieri de mascaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, într-un dosar cu fraude din subvenţii obţinute prin intermediul APIA Botoşani.

El a fost adus la audieri la sediul DNA Suceava alături de alţi nouă suspecţi bănuiţi de fapte similare, printre care primari şi directori de instituţii publice. Mihai Filipiuc a avut mai multe exploataţii prin intermediul a două firme, ECO Plai Bucovina şi Şoimii (ferme) SRL Brăeşti, ultima în judeţul Botoşani, pentru care a încasat subvenţii de-a lungul timpului, se pare că mare parte dintre ele în mod fraudulos.

Alături de Filipiuc au mai fost aduşi la audieri primarul oraşului Săveni, Relu Târzioru, primarul comunei Brăeşti, Ioan Toma, precum şi directorul APIA Botoşani, Liviu Zaharia, adjunctul acestuia Gabriel Tincu, dar şi fostul director APIA Botoşani, Ovidiu Epuraş.

Mihai Filipiuc este şeful Poliţiei Locale Siret încă de la înfiinţare, pe vremea când instituţia se numea Gardienii Publici, şi este cunoscut ca un apropiat al fostului primar Vasile Tablan.

Surse apropiate anchetei spun că afacerile vizate de această anchetă s-ar fi derulat în principal în perioada 2012 – 2013, prin intermediul lui Liviu Zaharia şi al lui Gabriel Tincu, ambii având un cerc de „protejaţi” în rândul fermierilor din judeţele Suceava şi Botoşani. Astfel, prin intermediul angajaţilor APIA Botoşani, aceştia manipulau documentele astfel încât cei din grupul lor de influenţă să poată beneficia de subvenţii din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul de stat, fie că era vorba de exploataţii agricole sau de ferme zootehnice.

Practic, este vorba de aceeaşi schemă folosită şi în cazul APIA Suceava, acolo unde sunt puse sub acuzare 19 persoane, în frunte cu fostul director al instituţiei, Eugen Mogoş, şi adjuncta acestuia, Delia Moldoveanu. În schemă apare şi directorul general al APIA România, Dorel Gheorghe Benu, primarul din Broşteni, Nicolae Chiriac, dar şi fostul edil din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban.

Potrivit procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava cercetările „vizează suspiciuni de săvârșire a unor infracţiuni de corupţie, conexe infracţiunilor de corupţie şi privind obţinerea nelegală de fonduri europene”.

În cursul dimineţii zilei de ieri s-au derulat 16 percheziţii, din care 15 în Botoşani şi una în Siret, şi au fost puse în aplicare zece mandate de aducere.

Un calcul estimativ a arătat că prejudiciul ar fi de aproape un milion de euro, dar o cifră exactă va putea fi înaintată abia după efectuarea unei expertize.

Mai trebuie spus că o parte dintre suspecţi au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore, lista fiind deschisă de primarul din Săveni, Relu Târzioru.

În acest dosar procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Serviciului de Intervenţie a Jandarmeriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Poliţiei Locale Siret, suspect de fraude din fonduri APIA, audiat la DNA.
 Vizualizări articol: 4873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şeful Poliţiei Locale Siret, suspect de fraude din fonduri APIA, audiat la DNA5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei