Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2014 - Anul XIX, nr. 213 (5722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Sute de sucevence, cele mai multe forţate de împrejurări, au participat la Bursa locurilor de muncă în confecţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Circa 480 de femei, majoritatea tinere, au participat, ieri, la Bursa specială a locurilor de muncă în domeniul confecţiilor, unde 12 agenţi economici, zece la Suceava şi doi la Fălticeni, au oferit 435 de locuri de muncă în acest domeniu. O cifră impresionantă, care arată cât de mare este criza de forţă de muncă din acest domeniu. Angajatorii au selectat în vederea încadrării 208 persoane, însă în puţine cazuri se poate vorbi de certitudini, asta pentru că cele mai multe nu au calificare în această meserie. Bursa, prima de acest gen în ultimii ani, a fost organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, la sediile agenţiilor locale din municipiile Suceava şi Fălticeni. 

 

Multe tinere au venit doar să bifeze prezenţa

Bursa locurilor de muncă în domeniul confecţiilor nu a fost dedicată doar femeilor, însă, la cea de la Suceava, cel puţin în prima ei parte, reporterii Monitorului de Suceava nu au văzut nici un bărbat care să se intereseze de oferte.

Angajatorii au oferit fiecare zeci de locuri de muncă, iar o parte s-au arătat dispuşi să califice femeile direct la locul de muncă. Singura condiţie impusă era să fie supuse la un test din care să rezulte dacă au o oarecare îndemânare pentru această meserie.

Carmen Efrimov, reprezentant al SC Moda Lux Suceava, care a oferit la bursă 20 de posturi vacanțe de confecţioner, a declarat:

“Celor mai mulţi le lipseşte calificarea, dar şi dorinţa de a munci, constat că sunt foarte mulţi tineri care nu au pregătire clară, dar nici nu par să-şi dorească cu adevărat un loc de muncă”, şi-a spus aceasta nemulţumirea.

Carmen Efrimov avea parţial dreptate în condiţiile în care majoritatea tinerelor venite la bursă erau absolvente ale promoţiei 2014, aflate în şomaj, care sunt obligate să bifeze prezenţa la astfel de eveniment, pentru a demonstra în acte că îşi caută un serviciu.

 

Angajaţi aduşi din judeţul vecin pentru a face faţă comenzilor

Angajatorii au găsit totuşi 208 persoane pe care le-au selectat în vederea încadrării, 96 la Suceava şi 112 la Fălticeni.

Liviu Vasiliu, reprezentant al SC RCM SRL Suceava, a explicat ce va urma:

„Noi le vom supune la o serie de probe de îndemânare, le vom da ceva de lucru să vedem cum se descurcă şi dacă au o oarecare îndemânare nu contează că nu sunt calificate în domeniu”.

 Cei mai mulţi dintre angajatorii care au fost prezenţi la bursa de ieri au precizat că au semnat contracte importante, de obicei pentru livrări externe, însă nu au forţa de muncă necesară.

Firma Lovers SRL din Fălticeni, de exemplu, aduce oameni din judeţul vecin, Neamţ, pentru a face faţă comenzilor.

 

Dispariţia şcolilor de meserii a „omorât”  domeniul confecţiilor

Cum s-a ajuns aici? Persoanele calificate în această meserie sunt din ce în ce mai puţine, fiind aproape de pensionare. Multe sunt plecate în străinătate ori lucrează pe cont propriu, iar tineri care să înveţe această meserie nu prea sunt:

Carmen Efrimov, unul dintre angajatorii de la bursă, a pus punctul pe „i”:

“Ar fi nevoie de o şcoală profesională care să califice copiii care îşi doresc să înveţe o astfel de meserie, sunt din ce în ce mai puţine persoane calificate în domeniu”.

 

Ce salarii oferă angajatorii din confecţii 

Un subiect sensibil este cel legat de salarizare. Angajatorii oferă de regulă la început salariul minim pe economie, însă au precizat că, pe parcurs, funcţie de norma realizată, salariul poate creşte. Reprezentanta SC Moda Lux Suceava a precizat, de exemplu, că angajaţii buni câştigă în jur de 1.500 de lei pe lună.

 

Femeile mai în vârstă nu se văd reprofilate în alte meserii

După cum am amintit, majoritatea persoanelor prezente la bursa locurilor de muncă erau tinere. Au fost şi femei mai în vârstă, însă în număr mai mic. La persoanele mai în vârstă marea problemă este legată de scepticismul faţă de o recalificare.

Stela Iencean, o femeie de 51 de ani, care a lucra în domeniul fabricării mobilei, a declarat:

“Pentru cei tineri oferta este bună, se mai pot orienta, dar pentru noi, cei în vârstă, să schimbi meseria nu prea se poate, nu cred că am şanse...”, a declarat femeia.

Alexandra Maria Vornicu, în vârstă de 19 ani, din Liteni, a declarat că a urmat un curs de ospătar, dar ar fi dispusă să se reprofileze, dacă va fi posibil.

 

Tinerele absolvente au „câştigat” primul interviu din viaţă

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a explicat cum de s-a ajuns la organizarea unei astfel de burse speciale, pentru prima oară în judeţ:

„Noi nutrim speranţa că toată lumea va avea de câştigat în urma acestei burse, în sensul că angajatorii vor selecta un număr suficient de angajaţi, iar o parte dintre femeile prezente îşi vor găsi un serviciu”.

Ea a admis că multe dintre tinerele absolvente nu au venit cu intenţia de a se angaja în domeniul confecţiilor, iar pentru această categorie există totuşi un câştig, cel al primului interviu din viaţă, al primului contact cu angajatorul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de sucevence, cele mai multe forţate de împrejurări, au participat la Bursa locurilor de muncă în confecţii.
 Vizualizări articol: 4325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de sucevence, cele mai multe forţate de împrejurări, au participat la Bursa locurilor de muncă în confecţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei