Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2014 - Anul XIX, nr. 213 (5722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Verdict

Primarul Aurel Olărean, arestat pentru 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aseară, după audierile de la Curtea de Apel Bucureşti, Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Edilul din Rădăuţi a fost ridicat joi după-amiază de la sediul administraţiei locale pe care o conduce din 2008, iar după circa patru ore de audieri anchetatorii au emis pe numele său o ordonanţă de reţinere valabilă 24 de ore. Se întâmpla în noaptea de joi spre vineri, iar la ieşirea din sediul DNA, vizibil afectat, Aurel Olărean a reuşit să spună câteva cuvinte înainte  de a fi dus în arest preventiv.

„Am deschis acel proces să recâştig acea bibliotecă a rădăuţenilor, care a câştigat-o un om de afaceri din Rădăuţi şi a făcut din ea restaurant. Nimic altceva… Nu sunt vinovat de şantaj şi o să se demonstreze”, a reuşit să spună primarul Olărean.

Referitor la acest subiect, omul de afaceri Arcadie Plămadă, cel care a câştigat în instanţă Biblioteca Orăşenească, a precizat că totul este o intoxicare, iar în spaţiul respectiv funcţionează o librărie şi nicidecum un restaurant.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, Aurel Olărean este acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, șantaj şi complicitate la șantaj.

 

Cum a început totul

Potrivit procurorilor DNA, totul a început în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, când „inculpatul Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, împreună cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecător la Judecătoria Rădăuți, inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, Dîmbu Dumitru, procuror-șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat în prezentul dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană (n.a. - Arcadie Plămadă) să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți (având destinația magazin alimentar și bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri”.

Nebunia a plecat de la faptul că Arcadie Plămadă a câştigat pe 17 iunie 2008, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, imobilul în care funcţiona Biblioteca Orăşenească.

„Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20 iunie 2006, pronunțată de către Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 mp, a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în numele acestei unități administrativ-teritoriale, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmenționat. Tot ca element de presiune, Primăria municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistență juridică. Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a Primăriei municipiului Rădăuți. Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat și la procurorul-șef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie-aprilie 2014 i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril și invocând autoritatea și voința expresă a numitului Dîmbu Dumitru”, se arată în comunicatul DNA.

 

Intră în scenă avocata Marinela Prodan

În luna august 2010, secretarul de atunci al Primăriei Rădăuţi, Haralambie Herghelegiu, a semnat, la presiunea lui Aurel Olărean, un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria municipiului Rădăuți 65.000 de euro (15.000 de euro onorariu de succes și 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.

„Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziției estimată [...] nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziție de produse ori servicii [...]), cât și prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui de onorariu avocațial de succes de 10% din valoarea de piață a unui imobil de 153.800 euro)”, se arată în comunicatul DNA.

Avocata care a primit acest contract generos nu este nimeni alta decât Marinela Prodan, soţia ex-senatorului Tiberiu Prodan, fost coleg de partid la acea vreme, în 2010, cu Aurel Olărean, la PDL.

Fostul secretar Haralambie Herghelegiu şi-a amintit ieri cum i s-a impus să încheie contractul cu Marinela Prodan.

„Ştiu că s-a dat o Hotărâre de Consiliu Local de principiu pentru angajarea unui avocat care să intre în proces pentru redobândirea Bibliotecii Orăşeneşti, fără a se preciza vreun nume. Ulterior, primarul Aurel Olărean m-a chemat în biroul său, acolo unde mai erau senatorul Prodan şi soţia acestuia. Mi s-a spus că doamna avocat Prodan va reprezenta Primăria în procese, fără alte explicaţii. Câteva zile mai târziu, primarul Aurel Olărean a plecat în delegaţie la Bucureşti şi mi-a transmis că trebuie să semnez acel contract de asistenţă juridică, ceea ce am şi făcut. Nu ştiu să fi existat mai multe oferte din care s-o alegem pe cea mai bună”, a declarat Haralambie Herghelegiu.

 

Şantajul

Pentru că se simţea cu musca pe căciulă şi pentru că DNA începuse deja o anchetă laborioasă, soldată cu arestarea judecătorului Bogdan Bărbuţă, a procurorului Dumitru Dîmbu şi a afaceristului Costel Babiuc, edilul din Rădăuţi a încercat să se protejeze, iar prin asta a înţeles că trebuie să schimbe contractul de asistenţă juridică încheiat cu avocata Marinela Prodan.

Pentru asta avea nevoie de majoritate în Consiliu Local, iar fără ajutorul unor consilieri din alte partide nu avea nici o şansă. Aşa se face că l-a contactat pe consilierul UNPR Traian Andronachi, a cărui soţie ocupă funcţia de bibliotecar-şef, biblioteca fiind în subordinea Primăriei Rădăuţi.

„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale. Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul Local, a modificării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Olărean a fost înregistrat în Primărie

După câte se pare, Aurel Olărean a fost înregistrat în timp ce-l şantaja pe Traian Andronachi chiar în sediul Primăriei Rădăuţi. Nu se ştie, deocamdată dacă este vorba de înregistrări ambientale sau cu tehnică montată de procurori pe corpul sau îmbrăcămintea consilierului local. Cert este că aceste probe sunt la dosar, iar primarul din Rădăuţi este acuzat că a încercat să fenteze mersul anchetei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Aurel Olărean, arestat pentru 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu.
 Vizualizări articol: 6683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Primarul Aurel Olărean, arestat pentru 30 de zile pentru şantaj şi abuz în serviciu4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Zero trimis de
(13 sep 2014, 14:07:51
Zero.Cine are curaj ?
2.   PSD-ul...peste tot...!!! trimis de
(14 sep 2014, 11:11:46
Dece nu se zice ca "bawstionul Radauti" lipsea criptocomunistilor din Suceava... Cine l-a infundat pe olarea fostul , secretar al primariei Radauti membru PRM, fost candidat la Primaria Siret, om de casa al PSD-ului, cartita infiltrata in primaria Radauti. la cate dosare penale avea, a ciripit la partid.....a declarat ce a vrut partidul sa scape basma curata. cat despre UNP-rist, nu cred ca olarean era asa de dobitoc incat sa se arunce in gura lupului ca un sinucigas.. Razbunarea-i arma...cuiva...si asa se vede caracterul slugarnic,duplicitar, meschin, lingusitor a baietilor scolita la scoala lui...frunza( stefan gheorghiu)...! Rusinicaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
3.   Va urma trimis de
(14 sep 2014, 18:26:45
Cred ca urmeaza LUNGANII DIN SUCEAVA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei