Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2014 - Anul XIX, nr. 213 (5722)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentinţă judecători

Zece ani de puşcărie pentru deţinutul care înşela oameni folosindu-se de poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Escrocul Ovidiu Rusu a mai primit ieri o pedeapsă: 10 ani de închisoare într-un alt dosar. Rădăuţeanul este închis la penitenciarul din Iaşi, el fiind deja condamnat la finele lui 2012 la 9 ani de închisoare, după ce, din spatele gratiilor, cu un telefon mobil şi acte falsificate, a păcălit zeci de persoane că este magistrat şi că poate obţine soluţii favorabile în dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată ori poate scoate din puşcării deţinuţi.

Ovidiu Rusu a fost trimis în judecată în luna mai a acestui an de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat de aceleaşi gen de înşelăciuni, de data aceasta comise cu complicitatea involuntară a unor poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale.

Vineri, Tribunalul Suceava a dat sentinţa în acest dosar şi l-a condamnat pe Rusu la 10 ani de închisoare, fiind obligat şi la plata unor daune materiale de aproximativ 16.000 de euro, către două dintre victimele sale.

Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

 

„Alo, domnu'primar, la telefon şeful Poliţiei Române...”

Faţă de înşelăciunile pentru care a fost condamnat iniţial la 9 ani de închisoare (prejudiciul de atunci, aproximativ 100.000 de euro), Ovidiu Rusu şi-a „upgradat” modul de operare şi, pentru a-şi convinge noile victime că au de-a face într-adevăr cu un magistrat, a apelat la ajutorul unor poliţişti, jandarmi şi funcţionari publici (primar, viceprimar). Aceştia din urmă erau contactaţi, fie la postul de poliţie, de jadarmi sau la primării, de Ovidiu Rusu, care îi suna din penitenciar şi le cerea să îi intermedieze legătura cu viitoarele sale victime, susținând că este procuror ori chiar șeful Poliției Române. Practic, le cerea autorităţilor să le transmită numerele sale de telefon unor persoane, susţinând că are nevoie să ia legătura cu acestea în interes de serviciu.

Victimele aveau rude arestate ori condamnate la închisoare, iar deținutul originar din Rădăuţi le îmbuiba capul că este procuror la București şi că le poate scoate neamurile de după gratii. Contra cost, evident. Cum intermedierea era făcută involuntar de oameni în uniformă sau cu funcţii în administraţie, o parte dintre cei păcăliți nici nu s-au gândit că au de-a face cu un escroc şi au trimis mii de euro pentru a-şi vedea rudele din nou acasă.

A pățit-o chiar primarul din Todireşti, care, aşa cum se arată în rechizitoriul anchetatorilor, pe data de 17 septembrie 2012, a fost sunat pe telefonul fix de la primărie de un bărbat care s-a recomandat a fi şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi care i-a cerut edilului să-i transmită două numere de telefon unei femei din localitate, al cărei soţ fusese arestat preventiv cu câteva zile în urmă.

Primarul l-a delegat pe viceprimar să rezolve misiunea primită de la ditamai „chestorul”, iar al doilea om din Primăria Todireşti a găsit-o pe femeie şi i-a transmis că o caută şeful Poliţiei Române, dându-i cele două numere transmise chipurile de acesta din urmă.

Femeia l-a sunat pe „chestor” (nimeni altul decât deţinutul Ovidiu Rusu), care i-a spus că poate obţine eliberarea soţului ei din arest, însă i-a cerut în schimb 4.000 de euro.

Din fericire, banii nu au mai ajuns la „chestor”, aşa cum s-a petrecut în multe alte  escrocherii comise de Ovidiu Rusu, pentru că femeia i-a spus pretinsului şef din poliţie că nu are de unde scoate atâţia bani, motiv pentru care nu a mai fost contactată telefonic de escroc.

 

A plătit 13.500 de euro, sperând că își va scoate fiul din penitenciar

Dintre părțile vătămate în acest dosar, cea mai mare sumă de bani a plătit-o Maria Olenici, din comuna Horodnic de Sus, care a crezut că într-adevăr vorbeşte cu un procuror care îi poate scăpa fiul de pușcărie. Acesta din urmă a fost arestat în baza unui mandat european emis de autoritățile din Italia, fiind acuzat că a violat o minoră.

Maria Olenici a fost contactată telefonic de „procurorul Oprea”, care i-a spus că poate obţine eliberarea fiului ei din penitenciar, pe caz de boală, contra sumei de 2.000 de euro.

Femeia a trimis întreaga sumă, însă, după câteva zile, a fost sunată din nou de „procuror”, care i-a mai cerut încă 4.000 de euro.

Apoi, i-a mai cerut alți 5.000 de euro, chipurile pentru despăgubirea victimei infracțiunii de viol pentru care a fost arestat fiul Mariei Olenici.

Şi dacă tot i-a mers, „procurorul” a mai inventat o taxă: 2.500 de euro pentru „transportul dus-întors al poliţiştilor Interpol”.

Maria Olenici a cerut disperată ajutorul rudelor ei care munceau în străinătate şi a trimis de fiecare dată sumele solicitate. În acea perioadă, a citit în presa locală un articol despre alte înşelăciuni similare ale deţinutului Ovidiu Rusu şi aşa şi-a dat seama că acelaşi personaj a înşelat-o şi pe ea.

Din păcate pentru femeie, ea apucase să trimită 13.500 de euro.

În toate cazurile, banii erau expediaţi prin serviciile de transfer bancar (Western Union), pe numele mai multor persoane, care, la rândul lor, nu ştiau de unde provin acele sume (sau cel puţin nu s-a putut dovedi acest lucru), crezând doar că îi fac un serviciu lui Ovidiu Rusu, pentru că acesta era închis în penitenciar şi nu putea să ridice personal banii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece ani de puşcărie pentru deţinutul care înşela oameni folosindu-se de poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale.
 Vizualizări articol: 3822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zece ani de puşcărie pentru deţinutul care înşela oameni folosindu-se de poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Zero trimis de
(13 sep 2014, 14:16:28
Te-am dresat Jijeluș,ai urmarit comentariile până aici .
Ai pus botul fraiere.
Da,da ,nu te uitca vaca la tren,despre tine e vorba.
Muuuuu !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei