Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2014 - Anul XIX, nr. 184 (5693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijire la domiciliu

Din peste 8.000 de persoane cu handicap grav din judeţ, doar 20% beneficiază de asistenţi personali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din peste 8.000 de persoane cu handicap grav din judeţ, 7.491 adulţi şi 881 copii, doar 20% beneficiază de asistenţi personali. În judeţ sunt înregistraţi 1.421 de asistenţi personali pentru persoane adulte cu dizabilităţi şi 352 de asistenţi personali pentru copii cu dizabilităţi, gradul I. Nevăzătorii cu gradul I de handicap pot să opteze pentru o indemnizaţie lunară de la stat, cu care să-şi plătească singuri o persoană care să-i îngrijească. Sunt şi adulţi cu grad I de handicap care nu beneficiază de serviciile unui asistent personal.

 

Bani de la stat, pentru cei bolnavi

Asistenţii personali pentru adulţi şi copii cu gradul I de handicap sunt plătiţi de primării şi primesc lunar 600 de lei, la care se adaugă sporul de vechime. Persoana cu gradul I de handicap mai primeşte un buget complementar în valoare de 293 de lei. În fiecare an, atât persoana cu handicap grav, cât şi asistentul personal beneficiază de câte 12 bilete de transport gratuit, bilete de tren sau de autobuz.

Persoanele cu gradul II de handicap primesc lunar un buget complementar în valoare de 234 de lei şi câte şase bilete de transport gratuit în fiecare an. Adulţii cu gradul III de handicap primesc în fiecare lună un buget complementar în valoare de 33,5 lei, fără bilete de călătorie. Copiii cu gradul I de handicap primesc lunar un buget complementar în valoare de 91 de lei, la care se adaugă o alocaţie dublă din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Atât copilul cu handicap grav, cât şi asistentul personal vor primi în fiecare an câte 12 bilete de călătorie gratuite, bilete de tren sau de autobuz. Minorii cu gradul II de handicap primesc o alocaţie dublă din partea Ministerului Muncii, 68 de lei buget complementar şi şase bilete de transport gratuit pe an, la fel ca însoţitorul. Copiii care au gradul III de handicap primesc 33,5 lei lunar din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava şi alocaţia dublă de la Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

 

19.765 de persoane cu handicap, în judeţ

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava avea în evidenţă, la sfârşitul lunii trecute, 19.765 de suceveni (17.715 adulţi şi 2.050 de copii) cu diferite grade de handicap, care nu sunt instituţionalizate. 7.491 dintre aceştia sunt adulţi cu handicap grav, 9.349 adulţi cu grad accentuat de handicap, 789 cu grad mediu de handicap şi 77 cu grad de handicap uşor. Din cei 2.050 de copii cu grade de handicap, 881 sunt înregistraţi cu handicap grav, 647 cu handicap accentuat, 503 cu handicap mediu şi 19 cu grad de handicap uşor.

Printre oraşele fruntaşe la numărul mare de persoane cu handicap, raportat la numărul de locuitori, se numără Solca, Siret, Milişăuţi, Suceava, Rădăuţi, Cajvana, Salcea, Dolhasca, Gura Humorului, Frasin, Liteni etc. În mediul rural, Râşca se menţine de mai mulţi ani pe primul loc la numărul de persoane înregistrate cu grad de handicap, având 151 de bolnavi ajutaţi de stat, urmată de Bălcăuţi (158 de persoane cu dizabilităţi), Capu Câmpului, Todireşti, Voitinel, Ciprian Porumbescu etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din peste 8.000 de persoane cu handicap grav din judeţ, doar 20% beneficiază de asistenţi personali.
 Vizualizări articol: 1875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din peste 8.000 de persoane cu handicap grav din judeţ, doar 20% beneficiază de asistenţi personali0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Persoane cu dezabilitati.... trimis de
(11 aug 2014, 11:36:23
Este un lucru foarte ingrijorator...fap[tul ca avem atate apersane cu diferite grade de handicap... Ele sunt cu mult mai multe( cu ce-l putin 50% )....insa acestea sunt cele mai defavorizate...chiar nu are cine le ajuta sa faca rost de documente, fie ca nu au asigurare medicala, etc. Cat despre insotitori - primariile nu au bani sa plateasca salariile acestora...si asa mici si de mizerie. Bine mai era pana in 2000 cabnd banii veneau de la ISTH . De ce nu-l reinfiintati inapoi, iar protectia sa-si vada de treaba ei....!!!!!???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei