Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 aug 2014 - Anul XIX, nr. 177 (5686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Elita lumii

Record de participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A opta ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică (OIAA), găzduită de Suceava, este caracterizată de un număr record de participanţi. Preşedintele OIAA, prof. univ. dr. Chatief Kunjaya, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, că prin cele 44 de echipe, din 39 de ţări, ediţia organizată de România - Suceava are cea mai mare participare de până acum. „Sunt aici reprezentanţii cei mai buni ai ţărilor lor. Se întâlnesc acum în România cei mai străluciţi 200 de elevi ai lumii, în domeniul astrofizicii şi astronomiei. În viitor, foarte mulţi dintre ei vor deveni cei mai străluciţi astronomi, ei vor dezvolta astronomia. Suntem convinşi că acest eveniment va fi unul de succes”, a declarat prof. Kunjaya, care a apreciat modul în care este organizat evenimentul de la Suceava.

La rândul său, secretarul general al OIAA, cercetătorul polonez dr. Greg Stachowski, a arătat că ştie ce efort presupune organizarea unui asemenea eveniment deoarece şi Polonia a fost cândva ţară gazdă. „Apreciez efortul elevilor din şcolile care nu au studiul astronomiei în curricula lor. Sunt elevi deosebiţi, autodidacţi, sprijiniţi de profesorii lor, care nu-şi dau seama că şi în alte ţări sunt persoane exact ca ei. Olimpiada este poate momentul când aceşti tineri părăsesc prima dată ţara lor. Este un moment important, când pot întâlni persoane cu aceleaşi pasiuni. Asta este esenţa acestor întâlniri, mai mult decât competiţia în sine”, a afirmat dr. Stachowski.

 

Ministerul Educaţiei a contribuit cu 38 de telescoape performante

Telescoapele performante cu care vor lucra elevii au fost donate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), iar după olimpiadă o parte dintre cele 38 de telescoape vor rămâne în dotarea Inspectoratului Şcolar şi a universităţii sucevene, iar altele vor merge la şcolile din ţară, din care provin elevii participanţi. Acest lucru a fost anunţat în aceeaşi conferinţă de presă de Sorin Trocaru, inspector în cadrul MEN.

Prorectorul universităţii sucevene, Mihai Dimian, a reliefat că participanţii la ediţiile anterioare ale olimpiadei de astrofizică au urmat calea cercetării şi sunt acum doctoranzi în universităţile de vârf ale lumii. Astfel, fostul conducător al lotului României este doctorand la Oxford, iar un alt participant a fost admis la doctorat la Princeton. „Întâlniţi acum copii care în viitor vor reprezenta nume la vârf în cercetare”, a spus prorectorul Dimian.

Numărul total al participanţilor, elevi şi profesori, este de 308 persoane, din 39 de ţări şi de pe cinci continente. Organizator principal este Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, cu sprijinul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus” şi al Ministerului Educaţiei Naţionale. Prima ediţie a olimpiadei a fost în Thailanda, iar următoarele au fost în Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia. România a participat la toate, cu rezultate foarte bune, care au calificat-o pentru statutul de ţară gazdă.

 

Show spectaculos sâmbătă seara, la Cetatea de Scaun, la deschiderea Olimpiadei

Ceremonia de deschidere a celei de-a opta ediţii are loc sâmbătă, 2 august, în incinta Cetăţii Sucevei, între orele 20.00-23.00, cu un show spectaculos, un spectacol de lumini, lasere, artificii şi jonglerii cu foc.

Activitatea competiţională debutează pe 4 august cu proba observaţională, care se va desfăşura în Planetariul Suceava, în intervalul orar 9.00-14.00. A doua probă, cea teoretică, are o durată de cinci ore şi se va desfăşura la Complexul "Conacul Domnesc" pe data de 5 august.

Proba de analiză a datelor va avea loc pe 7 august, tot la Complexul "Conacul Domnesc", şi va dura patru ore. Proba observaţională în teren (30 minute) va fi susţinută la Mănăstirea Dragomirna, în data de 8 august, în intervalul 22.00-3.00.

Proba pe echipe se va desfășura în sala de sport a Complexului "Ariniş" Gura Humorului, pe data de 9 august. În condiţiile în care vremea va fi nefavorabilă, calendarul probelor poate suferi modificări.

Pe parcursul evenimentului, elevii vor fi cazaţi în campusul USV, iar profesorii la Best Western, în Gura Humorului.

Pentru timpul liber participanţilor le sunt oferite două excursii care includ plimbări cu mocăniţa, drumeţii pe Rarău, vizitarea unei stâne turistice, a mănăstirilor şi a Salinei Cacica. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Record de participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava.
 Vizualizări articol: 2429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Record de participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei