Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 iul 2014 - Anul XIX, nr. 166 (5675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În Vama Siret

Taxe de protecţie ori favoruri sexuale de la contrabandişti, acuzaţiile pentru care a fost arestat comisarul-şef Nelu Fediuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Reţinut pentru 24 de ore, după percheziţiile de vineri, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul-şef Nelu Fediuc, a fost arestat sâmbătă seară de către judecătorii Tribunalului Suceava, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Suceava, ofiţerul fiind acuzat de  luare de mită în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor (două infracţiuni).

În faţa judecătorilor de la Tribunal a fost adus sâmbătă şi un alt inculpat reţinut pentru 24 de ore în acest dosar, Paul Pîrjolea, acuzat de infracţiunea de camătă, în formă continuată, însă în cazul acestuia, magistraţii au respins propunerea de arestare preventivă făcută de procurorii anticorupţie, dispunând punerea în libertate de acestuia.

Al treilea personaj reţinut după percheziţiile de la sfârşitul săptămânii trecute, colonelul Lucian Solcan, reprezentantul Serviciului de Pază şi Protecţie la Suceava, a fost lăsat în libertate după expirarea celor 24 de ore de reţinere, din informaţiile pe care le deţinem anchetatorii dispunând faţă de acesta măsura controlului judiciar.

Acuzaţiile ce li se aduc celor trei inculpaţi au legătură cu dosarul în care la începutul săptămânii trecute, procurorii DNA Suceava l-au trimis în judecată pe comisarul-şef Nelu Fediuc, alături de alte  34 de persoane, dintre care 14 poliţişti de frontieră şi 16 vameşi, acuzaţi că au constituit un grup infracțional organizat ce se ocupa cu introducerea în ţară a ţigărilor de contrabandă.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 19 august 2008 – 03 martie 2009, prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret au fost introduse, cu complicitatea lui Fediuc, dar şi a celorlalți inculpaţi cu funcţii în vamă, aproape 300.000 de pachete de ţigări cu timbru ucrainean, prejudiciul adus bugetului de stat fiind calculat la aproximativ 1,6 milioane de lei.

 

Contrabandiştii treceau țigările direct prin vamă, cu „protecţia” lui Fediuc 

La câteva zile după ce procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a lotului celor 35 de inculpaţi, printre care şi comisarul-şef Nelu Fediuc, acesta din urmă s-a trezit vineri dimineaţă cu mascaţii la uşă.

Procurorii anticorupţie au venit cu mandat de percheziţie la locuinţa lui Fediuc din Siret, după care a urmat şi o percheziţie la biroul acestuia din sediul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

Dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, comisarul-şef Fediuc a fost reţinut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 2.00, iar sâmbătă seară, la ora 22.00, judecătorii au decis arestarea preventivă a fostului şef al Poliţiei de Frontieră Siret.

Într-un comunicat remis de anchetatori se arată că Fediuc, în perioada 2008-2012, când era şeful poliţiştilor de frontieră din Siret, a asigurat protecţie în vamă pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări de contrabandă prin punctul vamal. 

“Pentru a beneficia de această <protecție>, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000 euro/lunar, la cererea expresă a inculpatului Fediuc Nelu”, susţin procurorii anticorupţie.

 

Fediuc i-a oferit 12.000 de euro pentru a-şi retrage acuzaţiile

Ancheta în aceste dosare în care a fost pus sub acuzare comisarul-şef Nelu Fediuc a plecat de la denunţul făcut de o femeie, implicată şi ea în contrabanda cu ţigări, care le-a spus anchetatorilor cum fostul şef peste vama din Siret îi cerea favoruri sexuale pentru a-i asigura „protecţia”.

Şpaga trupească pe care i-o dădea femeia în cauză comisarului-şef Fediuc s-a petrecut în perioada februarie-august 2008, după care respectiva s-a dus şi a făcut denunţul la autorităţi.

În septembrie 2008, arată procurorii, Fediuc a încercat să o determine pe denunţătoare să-şi retragă acuzaţiile, oferindu-i în schimb suma de 12.000 de euro, pe care însă femeia a refuzat-o.

 

Colonelul Solcan, acuzat că lua şi el taxă de protecţie

Reprezentantul SPP la Suceava, colonelul Lucian Solcan, a fost implicat şi el în povestea contrabandiştilor cu ţigări prin PTF Siret.

Acuzaţiile ce i se aduc (trafic de influenţă în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos) cuprind în scenariul conturat de procurorii DNA două intervale de timp.

Astfel, în perioada 2008-2009, când Solcan era ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, implicat în ancheta ce viza gruparea de contrabandişti trimisă în judecată săptămâna trecută, a deconspirat numele unui informator de-al său, martor denunţător în cadrul procesului penal, deşi avea obligaţia de a-i proteja identitatea.

Legătura dintre Lucian Solcan şi martorul cu pricina s-a reluat în 2012, când la cererea expresă a ofiţerului, denunţătorul i-a oferit sub formă de împrumut suma de 10.000 de euro, colonelul spunându-i că are nevoie de bani pentru a-şi termina construcţia unei case în municipiul Suceava.

“În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi”, se arată în comunicatul DNA.

Anchetatorii precizează de asemenea că, pe lângă împrumutul luat de la martorul în cauză, colonelul Solcan, în perioada 2011-2012, a pretins atât de la acesta cât şi de alte persoane implicate în afacerile cu contrabandă sume cuprinse între 100 şi 800 de euro, lunar, pentru a se îngriji să nu fie stingheriţi în ilegalităţile lor.

 

Colonelul Solcan, împrumutat de informatorul său cu bani luaţi de la un cămătar

Cei 10.000 de euro pe care Lucian Solcan i-ar fi pretins şi primit de la informatorul său, cu titlu de împrumut, au fost luaţi de către acesta din urmă de la inculpatul Paul Pîrjolea, cu care martorul a încheiat la 11 septembrie 2012 un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la notar, împrumutatul girând cu propriul său apartament.

“Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv celălalt inculpat (n.r.-Lucian Solcan), adică o dobândă de 10% lunară. Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie, până la data de 01.08.2014, suma totală de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul”, mai arată anchetatorii. 

 

Vameşii au pus mână de la mână să „cumpere” un martor

Printre persoanele puse sub acuzare în acest nou dosar al DNA se numără şi Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret la data comiterii faptelor, care se află şi pe lista 35 de inculpaţi din dosarul trimis în judecată săptămâna trecută.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – 07 iulie 2014, Gheorghe Robu a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care urmau să fie trimişi în judecată.
“În acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă patru vameși, inculpați în aceeași cauză, toți <cotizând>cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală”, explică procurorii DNA Suceava.

Faţă de Gheorghe Robu, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar, acesta având mai multe obligaţii de respectat, printre care acea de a nu se apropia şi comunica direct sau indirect cu celelalte persoane puse sub acuzare, precum şi aceea de a nu exercita profesia de inspector vamal.

 

„Mi-a cerut să ne întâlnim peste vreo trei zile în Siret şi să întreţinem relaţii sexuale”

Femeia care l-a înfundat pe comisarul-şef Nelu Fediuc, după ce acesta i-a cerut să facă sex cu el, pentru a nu o sancţiona că face contrabandă cu ţigări, le-a povestit tot anchetatorilor DNA, iar denunţul ei, făcut în 2008, a dus la declanşarea anchetei în acest caz.

 Denunţătoarea, o femeie din Republica Moldova, a mărturisit cum, la începutul lui 2008, a fost oprită în trafic de un agent al Poliţiei de Frontieră, care era însoţit de comisarul-şef Nelu Fediuc.

„Mi-au găsit zece cartuşe de ţigări Ronson, iar eu i-am rugat să nu mă sancţioneze şi să mă lase de data asta, că voi fi recunoscătoare. Peste vreo două zile, pe 27 ianuarie, am fost oprită din nou pe E 85 de acelaşi domn Fediuc. De data aceasta aveam în jur de 20 de cartuşe de ţigări marca Ronson. Domnul Fediuc a vrut să mă sancţioneze, dar eu m-am plâns de situaţia familială dificilă în care mă aflu. Am vrut să-i dau suma de 50 de lei, dar nu a acceptat, dar mi-a cerut să ne întâlnim peste vreo trei zile în Siret şi să întreţinem relaţii sexuale”, a povestit femeia.

Pactul dintre femeie şi comisarul Nelu Fediuc pare să fi funcţionat perfect în următoarele luni. Pentru serviciile sale, dar şi contra sumei de 200 de dolari lunar, femeia susţine că i s-a permis să introducă ilegal în România sute de cartuşe de ţigări.

„Eu am respectat înţelegerea şi de fiecare dată simţeam că aveam protecţia comisarului Fediuc, întrucât prin punct nu se lega nimeni de mine, iar în câteva rânduri când am fost oprită l-am sunat şi în urma intervenţiei acestuia poliţiştii respectivi mă lăsau în pace. Astfel reuşeam să trec câte 50-60 de cartuşe de ţigări la fiecare tură”, a mărturisit femeia.

Afacerea a mers ca unsă până în luna iunie a anului 2008. Din acel moment, spune femeia, pretenţiile şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret au crescut.

„A vrut mai mulţi bani pe lună ca sumă de protecţie, iar când aveam relaţii sexuale mă umilea, ceea ce m-a determinat să renunţ la traficul cu ţigări întrucât nu mai suportam. Din câte ştiu eu, comisarul Fediuc lua taxe de protecţie de la mai multe persoane, nu numai de la mine, inclusiv de la ucraineni”, a precizat persoana respectivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxe de protecţie ori favoruri sexuale de la contrabandişti, acuzaţiile pentru care a fost arestat comisarul-şef Nelu Fediuc.
 Vizualizări articol: 5328 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Taxe de protecţie ori favoruri sexuale de la contrabandişti, acuzaţiile pentru care a fost arestat comisarul-şef Nelu Fediuc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :))) trimis de
(21 iul 2014, 12:06:58
Sunt baiat cuminte: ma culc la ora 22 , ma trezesc la ora 6:00, nu beau nu fumez nu ma droghez, nu-mi insel gagica
DA SI CAND OI IESI DIN PUSCARIElaughing)
1.1  RE: :))) trimis de
(21 iul 2014, 12:09:15
tare faza cu fediuc si moldoveanca.. e si pervers bulanu'laughing) ii placea sa umileasca...
vorba aia...cu ce mana dai...tot cu aia primesti:)))
Acum la mititica sa vezi ce bine o sa fii primit.. numa' nu uita de vasilica:)) sa.ti faci provizii sa nu te usture:))
2.   Pistol cu apa trimis de
(22 iul 2014, 21:01:00
'mda. Se platesc polite reciproc. Acum asteptam reversul medaliei. Justitiarul Preli cui oferea favoruri sexuale? El avea standarde inalte...Asteptam sa-l intrebe cineva despre perioada de sefie, adica toata viata, ca na altfel nu poate domnul, decat sef. Cu ce l-au agatat este apa de ploaie.Se pare ca era ca lacrima la frontiera. HA!HA!HA! Asteptam, poate, poate...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei