Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2014 - Anul XIX, nr. 165 (5674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La cererea DNA

Încă 30 de zile de arest pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuță și afaceristul Babiuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel București a admis vineri prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele procurorului-șef Dumitru Dîmbu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a judecătorului Bogdan Bărbuță de la Judecătoria Rădăuți (cei doi magistrați au fost suspendați între timp din funcții) și a omului de afaceri rădăuțean Constantin Babiuc, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

Același complet de judecată a respins cererile celor trei incupați de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Mai mult, susțin surse judiciare, față de fostul procuror Dumitru Dîmbu, anchetatorii au anunțat extinderea urmăririi penale pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu și pentru favorizarea făptuitorului (Codul Penal: ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani sau cu amendă).

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu contestație, cale de atac la care cel mai probabil inculpații vor recurge.

Dîmbu, Bărbuță și Babiuc au fost arestați în urmă cu aproape o lună, pe 23 iunie a.c., la o zi după ce procurori și ofițeri anticorupție de la București au descins la Suceava și au făcut 14 percheziții, dintre care una la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (în biroul lui Dîmbu) și una la Judecătoria Rădăuți (biroul lui Bărbuță). De asemenea, anchetatorii au descins și la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava –Serviciul Arme, dar și la Primăria Rădăuți.

 

Cum au ajuns în arestul Poliției Capitalei cei doi magistrați și afaceristul

Grosul acuzațiilor din dosar cuprinde afacerile ilegale ale judecătorului Bărbuță și omului de afaceri Constantin Babiuc, patronul firmei Nikodemus. Primul i-ar fi făcut cadou afaceristului, în 2005, prin 69 de hotărâri judecătorești ilegale, aproape 42 de hectare de teren, pe care Babiuc le-a vândut apoi cu aproape 1.000.000 de euro.

În 2006, după aceeași rețetă, Babiuc îl împroprietărește pe Babiuc (printr-un intermediar) cu o clădire în Piața Unirii din Rădăuți.

Lucrurile încep să se precipite în momentul în care respectiva clădire este câștigată în instanță, la Înalta Curte, de către un alt afacerist din Rădăuți, Arcadie Plămadă, ale cărui acțiuni de intrare în posesie asupra respectivei clădiri riscau să scoată la iveală ilegalitățile cuplului Bărbuță –Babiuc.

În aceste condiții, patronul de la Nikodemus pune la cale un șantaj, arată procurorii DNA, cooptându-i în planul său infracțional pe procurorul Dîmbu și pe primarul municipiului Rădăuți, Aurel Olărean. Acesta din urmă, susțin anchetatorii, a introdus pe rolul instanței, în numele Primăriei Rădăuți, o cerere de radiere din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă asupra clădirii respective, angajând un avocat cu un onorariu de succes de 65.000 de euro.

Dacă pierdea procesul, Plămadă ar fi trebuit să plătească zeci de mii de euro cheltuieli de judecată, iar atâta timp cât procesul se afla pe rol nu se putea atinge de clădirea câștigată în instanță în 2008.

Procesul respectiv a ajuns la judecătoarea Daniela Prandea (aflată în prezent sub control judiciar), nimeni alta decât concubina judecătorului Bărbuță, care, acuză DNA, a tergiversat judecata din martie 2011 până în iunie 2014, pentru ajutorul oferit, Constantin Babiuc promițându-i, și ei și concubinului Bărbuță, un sejur la Mamaia, la hotelul lui Gheorghe Hagi.

Cât privește rolul procurorului Dîmbu în toată această afacere, anchetatorii susțin că a exercitat presiuni asupra omului de afaceri Arcadie Plămadă, creându-i acestuia o “stare de temere”.

Procurorul sucevean este acuzat și că i-ar fi cerut lui Babiuc să-i împrumute unei terțe persoane suma de 92.000 de euro, iar apoi patronul de la Nikodemus i-ar fi cerut și ar fi beneficiat de protecția magistratului, care era șeful secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Constantin Babiuc i-a cerut chiar lui Dîmbu, dar și șefului Poliției de Frontieră Rădăuți, comisarul Mihai Prelipcean (cercetat în același dosar), să încerce să obțină informații despre dosarul DNA, afaceristul știind că este vizat de ancheta procurorilor anticorupție.

 În investigațiile făcute în acest dosar, procurorii DNA au descoperit și că judecătorul Bărbuță primea tot felul de șpăgi constând în bani sau produse alimentare (carne, ouă, lactate) de la diferite persoane care aveau procese pe rolul Judecătoriei Rădăuți, pentru a primi soluții favorabile în dosare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă 30 de zile de arest pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuță și afaceristul Babiuc.
 Vizualizări articol: 3316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Încă 30 de zile de arest pentru procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuță și afaceristul Babiuc3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei