Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2014 - Anul XIX, nr. 165 (5674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Debut

Zilele Municipiului Fălticeni au început cu lansări de carte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 17 iulie, a început ediţia din acest an a Zilelor Municipiului Fălticeni cu lansarea ultimelor apariţii editoriale a patru scriitori cu obârşii fălticenene.

După un concert pe măsura evenimentului, graţie flautului într-adevăr fermecat al fălticeneanului Nicolae Maxim, prim-solist al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, în care au fost interpretate piese celebre ale unor cunoscuţi compozitori, semnalul radio care anticipa emisiunile culturale de la Radio România, interpretat la flaut, a deschis seria lansărilor de carte de la Sala “Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”.

Primarul municipiului, Cătălin Coman, a precizat: “Zilele Municipiului Fălticeni conţin manifestări culturale, artistice, religioase, competiţii sportive, manifestări pentru toate categoriile de oameni care doresc să petreacă la Fălticeni. Mă bucur că dumneavoastră aţi reuşit prin operele scrise să ne încântaţi şi ne bucurăm că primăria a putut să vă sprijine financiar pentru a le putea tipări. Mulţumesc autorilor pentru că au aşteptat cu răbdare acest moment, o parte din operele lor ieşind de sub tipar mult mai devreme”.

În prezenţa unui numeros public iubitor de cultură, scriitori, artişti plastici, reprezentanţi ai administraţiei locale, scriitorul Alexa Paşcu şi-a lansat romanul „Destin”, profesoara Mioara Gafencu a adus în atenţia cititorilor volumul „Vintilă Şiadbei şi Haralambie Ciocan – Dimensiunile timpului”, scriitorul Nicolae Cârlan şi-a prezentat cartea „Nicolae Labiş – Opera Magna”, iar scriitoarea Coca Maria Udişteanu a lansat volumul „Retrăiri”.

 

Mioara Gafencu continuă seria cărţilor despre personalităţile din Fălticeni

Prima carte supusă atenţiei publicului a fost cea a scriitoarei Mioara Gafencu, ocazie cu care scriitoarea Doina Cernica a scos în evidenţă efortul depus de autoare împreună cu cei doi copii ai săi, profesoara de matematică Dana Busuioc şi profesorul de fizică Sorin Gafencu, cei care au dat girul pentru rigoarea ştiinţifică a “spicuirilor din viaţa” profesorului emerit Vasile Ciurea, profesorului universitar, omului de ştiinţă şi academicianului Dimitrie Leonida, şi mai nou a astronomului Vintilă Şiadbei şi profesorului, inventatorului şi memorialistului Haralambie Ciocan.

 

Amintirile din copilărie ale scriitoarei Coca Maria Udişteanu, strânse într-o carte

Coca Maria Udişteanu este cunoscută iubitorilor de carte prin literatura pentru copii pe care a publicat-o. “Retrăiri” este o carte de istorie locală, fiind prezentată urbea de pe Şomuz după perioada celui de-al Doilea Război Mondial prin povestiri adevărate din familia autoarei.

“Un stil alert, plăcut, o lectură tihnită după care te regăseşti reconfortat, o sensibilitate din partea unei autoare pe care noi o ştiam că scrie pentru copii dar care vibrează la toate celelalte aspecte”, a caracterizat Mioara Gafencu cartea.

Autoarea cărţii a precizat că acest volum se încadrează în categoria “Amintiri din copilărie”. Pe coperta cărţii se regăseşte lucrarea “Gospodărie în Buciumeni” a cunoscutului pictor Gabrel Baban, pictură care reprezintă casa bunicilor autoarei.

“Toate amintirile îmi sunt atât de vii în minte încât le-am retrăit cu adevărat”, a spus Coca Maria Udişteanu.

 

“Nicolae Labiş - Opera Magna” 

Cartea “Nicolae Labiş - Opera Magna” scrisă de Nicolae Cârlan a fost prezentată de scriitorii Ioan Ţicalo şi Doina Cernica. Ioan Ţicalo a considerat că autorul a depus o muncă de “Perpessicius” din anul 1975, an în care a fost amenajată la Mălini, sub administrarea Complexului Muzeal Bucovina din Suceava, Casa memorială Nicolae Labiş. Din acel an şi până în prezent Nicolae Cârlan a adunat documente pentru această ediţie critică, cvasicompletă şi riguroasă care cuprinde tot ce a scris, tot ce-i aparţine şi-l reprezintă pe Nicolae Labiş.

În cele aproape 1.300 de pagini ale cărţii este prezentată opera integrală a lui Nicolae Labiş, începând cu poezia, domeniul său preferat, şi continuând cu toate celelalte genuri literare şi preocupări ale poetului din Mălini.

“Este lucrarea reprezentativă pentru viaţa şi activitatea acestui mare cărturar sucevean, la care a muncit zeci de ani. Pe lângă instrumentele pe care le are un cercetător, a dat dovadă de extremă răbdare şi răbdarea este răsplătită prin această minunată carte”, a precizat Ioan Ţicalo.

În cuvântul său, Ioan Ţicalo s-a referit şi la “răzuirea” lui Nicolae Labiş din literatura română şi “fugărirea” acestui poet din manualele şcolare.

 

Implicarea “băieţilor cu ochi albaştri” în destinul oamenilor simpli

Despre romanul “Destin” scris de Alexa Paşcu şi-au exprimat aprecierile scriitorii Ioan Ţicalo şi Nicolae Cârlan.

“În romanul <Destin>apare acea omniprezenţă şi omnipotenţă a băieţilor cu ochi albaştri. Pentru personajul principal, Alexandru Paşcanu, foarte bine dotat intelectual, se încearcă racolarea, dar aceasta eşuează. Al doilea personaj este un doctor veterinar, Bogdan, care este chemat la primul secretar pe judeţ şi i se oferă nişte funcţii. Omul nu vrea nici să fie membru de partid, nici funcţii, vrea să rămână acolo unde este, să-şi vadă de treabă. Refuzând, este dat afară din serviciu, i se confiscă maşina şi casa şi este dat la CAP Libertatea. Omul nu se lasă, îi scrie lui Ceauşescu, este chemat de primul secretar al Sucevei, i se spune că va fi repus în drepturi într-o săptămână. Omul şi-a trăit o clipă fericirea, dar la întoarcerea acasă, băieţii cu ochi albaştri nu dormeau şi la o intersecţie intră cu un camion în maşina sa şi îl omoară. Este un roman prin care Alexa Paşcu s-a întrecut pe sine”, a precizat Ioan Ţicalo.

Scriitorul Alexa Paşcu i-a invitat pe cei prezenţi la lectura cărţilor prezentate, precizând că acceptă orice critică pentru că părerile, ideile, opiniile cititorilor sunt constructive pentru scrierile viitoare.

La final autorii au oferit autografe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Municipiului Fălticeni au început cu lansări de carte.
 Vizualizări articol: 1908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zilele Municipiului Fălticeni au început cu lansări de carte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei