Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 iul 2014 - Anul XIX, nr. 165 (5674)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dosar de corupţie

Comisarul șef Nelu Fediuc a fost arestat pentru 30 de zile, șeful SPP, Solcan, cercetat în libertate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

UPDATE

Comisarul șef Nelu Fediuc, fostul șef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, a fost arestat preventiv, sâmbătă seară, de către Tribunalul Suceava, la cererea procurorilor DNA.

Sentința a fost dată în jurul orei 22.00, deși ședința de judecată a  început la ora 18.00.

Nelu Fediuc a fost încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, pentru 30 de zile, sub acuzațiile de luare de mită, în formă continuată, și influențarea declarațiilor (2 infracțiuni), însă are dreptul la contestație la Curtea de Apel Suceava.

Dintre ceilalți doi reținuți, colonelul SPP Lucian Solcan și Paul Pîrjolea, acuzat de cămătărie, doar acesta din urmă a fost dus, alături de Fediuc, în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

Totuși, în cazul lui Pîrjilea, judecătorii de la Tribunal au respins cererea procurorilor, astfel încât învinuitul se va întoarce acasă, după expirarea celor 24 de ore de la reținerea sa.

Din arestul poliței, a fost lăsat să plece și colonelul Lucian Solcan, reținut inițial pentru 24 de ore. Față de acesta, procurorii anticorupție au luat măsura controlului judiciar.

Sergiu RUSU  

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat vineri mai multe percheziţii domiciliare într-un dosar care priveşte fapte de corupţie din perioada 2008-2014.

Potrivit unui comunicat al DNA, s-au efectuat şapte percheziţii domiciliare în locaţii situate pe raza județelor Suceava și Botoșani, între care două instituţii publice, respectiv Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava, cu sediul în Rădăuţi, şi Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP), cu sediul în clădirea Consiliului Judeţean Suceava.

Principalele persoane vizate de această anchetă sunt comisarul-şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi colonelul Lucian Solcan, şef al SPP Suceava.

 

Percheziţii la locuinţa, garajul şi biroul de serviciu al comisarului-şef Nelu Fediuc

Una dintre percheziţii s-a derulat la Siret, la domiciliul comisarului-şef Nelu Fediuc. Acţiunea a început la primele ore ale dimineţii şi s-a prelungit până după-amiază. Iniţial, a fost scotocită locuinţa lui Fediuc, iar mai apoi anchetatorii au intrat şi în garajul unde ofiţerul îşi avea parcat autoturismul marca Mercedes.

Întrebat de jurnalişti, comisarul-şef Nelu Fediuc a negat că l-ar cunoaşte pe colonelul Lucian Solcan şi a precizat că percheziţia nu are nici o legătură cu vreun dosar de contrabandă de ţigări.

Percheziţii au fost efectuate şi la biroul pe care fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret îl are acum la Rădăuţi, la sediul Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.

Trebuie spus că Nelu Fediuc este pus la dispoziţie de mai multe luni, iar potrivit uzanţelor în acest context nu poate avea acces la informaţiile clasificate.

Aseară, în jurul orei 19.15, comisarul-şef Nelu Fediuc a fost adus la sediul DNA Suceava pentru audieri.

 

Şeful SPP Suceava spune că anchetatorii căutau un document, „o declaraţie”

La primele ore ale dimineţii, un procuror şi un jandarm au intrat în clădirea   Consiliului Judeţean Suceava, la Biroul utilizat de şeful Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), colonelul Lucian Solcan.

Pe uşă nu este menţionată nici o instituţie, ci doar „Zonă de securitate clasa I. Atenţie! Informaţii clasificate de nivelul strict secret. Se interzice accesul persoanelor care nu au aviz pentru acest nivel de informaţii”.

Jandarmul a fost lăsat de pază la uşa biroului şefului SPP Suceava, iar ulterior, în jurul prânzului, aici au venit anchetatorii împreună cu colonelul Lucian Solcan.

Percheziţia în acest birou s-a întins pe o durată de circa trei ore, printre cei care au asistat la activitatea operaţională numărându-se şi Mihaela Beldiman, director executiv al Consiliului Judeţean Suceava.

„Administraţia judeţeană nu are nici o implicare şi am participat la această acţiune în calitate de administrator al clădirii”, a declarat Mihaela Beldiman.

Anchetatorii au plecat cu mai multe documente, iar biroul a fost încuiat de şeful SPP Suceava, care imediat a fost preluat cu o maşină a Jandarmeriei şi condus la audieri la sediul DNA Suceava.

La ieşirea de la percheziţia efectuată în biroul de serviciu, colonelul Lucian Solcan a declarat că anchetatorii căutau un document, „o declaraţie”.

Şeful SPP Suceava a mai precizat că îl cunoaşte pe comisarul-şef Nelu Fediuc, deşi acesta din urmă declarase exact contrariul cu doar o oră mai devreme, cu ocazia percheziţiei care se derula la domiciliul său din Siret.

Colonelul Lucian Solcan a fost adus la sediul DNA Suceava în jurul orei 15.00, fără a şti exact care sunt acuzaţiile aduse de procurori.

 

Vameşul Gheorghe Robu, adus de pe litoral pentru a i se interzice să părăsească ţara

O altă persoană adusă ieri la audieri la sediul DNA Suceava este lucrătorul vamal Gheorghe Robu, suspendat din funcţie după ce acum câteva zile a fost trimis în judecată, alături de comisarul Nelu Fediuc, într-un al dosar de corupţie.

Interesant este că percheziţia la domiciliul lui Robu s-a efectuat în absenţa acestuia, uşa casei fiind deschisă de fiul vameşului. Gheorghe Robu se afla la Mangalia, pe litoralul Mării Negre, de unde a şi fost ridicat de mascaţi pentru a fi adus la audieri la Suceava.

El a ajuns la Suceava în jurul orei 14.30, iar după circa patru ore a fost lăsat să plece acasă. Procurorii DNA Suceava i-au impus măsura controlului judiciar, mai exact interdicţia de a părăsi ţara.

Gheorghe Robu este acuzat că ar fi încercat să influenţeze martorii şi inculpaţii din dosarul finalizat acum câteva zile de procurorii DNA Suceava şi în care a fost trimis în judecată, în sensul ca aceştia să-şi schimbe declaraţiile date iniţial.

“În perioada iunie – 07 iulie 2014, inculpatul Robu Gheorghe, din cadrul SPF Siret, a încercat să determine un martor denunțător, prin corupere, precum și prin metode de intimidare, să-și retragă denunțul formulat, împotriva sa și a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră, în cauza în care fuseseră trimiși în judecată în urmă cu cca. 1 lună de zile. În acest sens, inculpatul Robu Gheorghe s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunțător, în schimbul retractării declarațiilor date în dosarul respectiv, transmițându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă 4 vameși, inculpați în aceeași cauză, toți <cotizând>cu scopul de a se vedea scăpați de răspundere penală”, se menţionează într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Fediuc şi Robu, trimişi în judecată într-un alt dosar la începutul acestei săptămâni

Comisarul-şef Nelu Fediuc şi lucrătorul vamal Gheorghe Robu sunt „colegi” acum într-un al doilea dosar de corupţie. Celălalt dosar a fost finalizat cu trimiterea în judecată a celor doi şi a altor 33 de persoane la începutul acestei săptămâni.

În respectivul dosar, comisarul-şef Nelu Fediuc va fi judecat pentru următoarele infracţiuni: inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni (varianta sprijinirii); folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (nouă acte materiale); patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită.

În sarcina lui Gheorghe Robu, procurorii DNA Suceava au reţinut următoarele fapte: două infracțiuni de luare de mită şi două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Fediuc şi Robu au fost trimişi în judecată pentru că au facilitat introducerea în ţară a 286.240 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, sens în care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Faptele s-au petrecut în perioada august 2008 – februarie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.581.302 lei.

Gruparea a fost condusă de iniţiatorul ei, preotul din Cândeşti - Botoşani, Dumitru Horga. Din grupare mai făceau parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului, Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi 14 poliţişti de frontieră şi 16 lucrători vamali.

 

Fediuc şi Solcan, audiaţi târziu în noapte

Aseară, în jurul orei 23.00, comisarul-şef Nelu Fediuc şi colonelul Lucian Solcan erau încă la audieri la sediul DNA Suceava. Procurorii care au instrumentat acest dosar nu luaseră încă nici o decizie în ceea ce-i priveşte pe cei doi, iar cu amănunte suplimentare vom reveni în ediţiile următoare ale cotidianului Monitorul de Suceava. 

 

Trei dintre suspecti retinuti pentru 24 de ore

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Lucian Solcan, Nelu Fediuc şi Paul Pîrjolea.
Lucian Solcan, ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava la data faptelor, este acuzat de trafic de influență în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos. 
Paul Pîrjolea este acuzat de infracțiunea de camătă în formă continuată. 
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, Solcan și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă.
Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce Solcan l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal.
În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a lui Solcan, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro pentru a-și termina construcția unei case de locuit în mun. Suceava.
În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, Solcan i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina.
Suma de bani remisă lucrătorului de poliție a fost împrumutată de martor de la Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca garanție a împrumutului.
Timp de 6 luni, martorul i-a plătit lui Pîrjolea, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv Solcan, adică o dobândă de 10% lunar.
Martorul i-a cerut în mod repetat lui Solcan înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de Pîrjolea să-i restituie până la data de 01.08.2014 suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului.
În perioada 2011-2012, pe lângă acest împrumut, Solcan a pretins atât de la martorul denunțător cât și de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare acesta nu a mai asigurat protecția promisă.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.07.2014, ora 02:00, până la data de 20.07.2014, ora 02:00, a comisarului-şef Nelu Fediuc, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor. Acesta este acuzat de luare de mită, în formă continuată şi influențarea declarațiilor (2 infracțiuni). 
Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2008-2012, Fediuc a asigurat protecție în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau țigări prin punctul vamal cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pentru a beneficia de această „protecție”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită inițial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500-1.000 euro/lunar, la cererea expresă a lui Fediuc.
În în intervalul februarie – august 2008, acesta a beneficiat și de favoruri sexuale din partea unei martore denunțătoare. 
În perioada lunii septembrie 2008, Fediuc a încercat să o determine pe acea martoră denunțătoare să-și retragă denunțul formulat împotriva lui, oferindu-i în schimb 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 2014, prin intermediul lui Gheorghe Robu, trimis în judecată în același dosar, pentru infracțiuni de corupție, a încercat să determine un alt martor denunțător prin metode de intimidare să-și retragă denunțul formulat în împotriva sa, a altor vameși și ofițeri de poliție de frontieră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul șef Nelu Fediuc a fost arestat pentru 30 de zile, șeful SPP, Solcan, cercetat în libertate.
 Vizualizări articol: 8379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 5 voturi
Comisarul șef Nelu Fediuc a fost arestat pentru 30 de zile, șeful SPP, Solcan, cercetat în libertate4.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fediuc? trimis de
(19 iul 2014, 11:27:09
Nu se poate, au ajuns si la Fediuc?
Niciodata nu e prea tarziu, "mosule te f.u.t." , ti s-a intors!big grin
1.1  RE: Fediuc? trimis de
(19 iul 2014, 17:35:24
E de cascadorii rasului. Hotii si-o trag intre ei. Stai linistit mey YUANH ca o sa-ti gaseasca si tie ceva.
2.   Bravo DNA trimis de
(19 iul 2014, 12:23:36
judetul este plin de Zdrente cu functii mari,care fac prapad pe unde trec,adica dezvolta infactionalitatea,si isi dubleaza averiile peste noapte.BRAVO DNA
2.1  RE: Bravo DNA trimis de
(19 iul 2014, 21:51:54
De acord 100% dar sa vedem finalitatea.
Mie nu imi vine sa cred ca se intampla un adevart fenomen de curatenie la SV.
Ciudat insa e ca desi se barfea dspre chestiunile astea si nu numai, incep sa se miste lucrurile doar inainte de alegeri. Ceva PUTE. Sa asteptam 2015.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei