Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2014 - Anul XIX, nr. 134 (5643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apa caldă, între a fi şi a nu fi

Scumpirea gigacaloriei furnizate de Termica, respinsă pentru a treia oară de Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţul final al energiei termice din sistemul centralizat al municipiului Suceava nu se modifică, dar respingerea solicitării Termica de a funcţiona după tariful aprobat de ANRSC ar putea să-i lase pe suceveni toată vara fără apă caldă.

Cea de-a treia solicitare a Termica de majorare a preţului gigacaloriei, de la 267 lei la 341,5 lei, nu a primit girul Consiliului Local Suceava de a fi pusă în practică, deşi era vorba de o perioadă scurtă de timp, până la desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice.

Majorarea de preţ nu ar fi afectat şi populaţia, care plăteşte un preţ subvenţionat, de 185 de lei pe gigacalorie, dar afecta bugetul local, care trebuia să suporte o diferenţă de preţ mai mare pentru fiecare gigacalorie consumată de suceveni, precum şi agenţii economici, care aveau de plătit un nou tarif, de 275,44 lei /gigacalorie.

Primarul Ion Lungu i-a îndemnat pe consilierii locali ca de această dată să aprobe solicitarea celor de la Termica, respinsă deja în două rânduri, în decembrie 2013 şi în februarie 2014, precizând că fără a li se „da această gură de oxigen, există pericolul blocării atât a distribuitorului, cât şi a producătorului de energie termică”.

„Trebuie să ne asigurăm că se poate furniza apă caldă populaţiei în perioada următoare, până la încredinţarea acestui serviciu unui nou operator, prin licitaţia care va avea loc pe 23 iunie”, a spus Lungu.

Cu toate că şi alţi consilieri, precum cei de la PDL (şase prezenţi), s-au arătat de acord cu majorarea, în condiţiile în care aceasta nu afecta populaţia racordată la sistemul centralizat, iar bugetul local nu ar fi fost „încărcat” suplimentar decât pentru o perioadă mai mică de timp, pe timp de vară, când şi consumul de energie termică este redus, au existat şi voci contra, care au spus că tot ce se consumă ar trebui plătit de consumatori la preţul real, pentru că doar o parte a populaţiei beneficiază de aceste facilităţi care afectează puternic bugetul local.

Solicitarea celor de la Termica, bazată pe tarifele aprobate de ANRSC, a fost respinsă cu 9 voturi „pentru” şi 10 abţineri, în condiţiile în care un singur vor „pentru” ar fi putut schimba situaţia.

 

Furnizarea apei calde în vară, sub semnul întrebării

În condiţiile în care pe 24 iunie expiră termenul de 12 luni în care Termica mai putea presta serviciul de termoficare, după expirarea licenţei de la ANRSC, asigurarea apei calde în municipiul Suceava depinde doar de voinţa celor care iau deciziile la Termica de a mai presta această activitate după vechiul tarif, care, conform calculelor prezentate de ei, le-a produs pagube imense pentru fiecare lună de funcţionare.

„Decizia va fi luată de administratorii judiciari şi creditorii Termica, pentru că funcţionarea societăţii după vechiul tarif  e în paguba lor. Nu are cine acoperi diferenţa de bani între vechiul tarif şi structura de costuri aprobată de ANRSC”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Practic, săptămâna viitoare, când se vor întruni creditorii şi administratorii judiciari de la Termica, societate aflată în insolvenţă, aceştia ar putea lua decizia de a nu mai furniza apa caldă sucevenilor, atât timp cât această activitate le produce doar pierderi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scumpirea gigacaloriei furnizate de Termica, respinsă pentru a treia oară de Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 2168 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scumpirea gigacaloriei furnizate de Termica, respinsă pentru a treia oară de Consiliul Local Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei