Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2014 - Anul XIX, nr. 134 (5643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizii

Măsuri mai blânde pentru inculpaţii din lotul APIA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lotul APIA este ceva mai relaxat după măsurile luate ieri de instanţele de judecată. Cele mai restrictive îi priveau pe Delia Moldoveanu, fost director executiv adjunct al APIA Suceava, şi Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA pe România, pe care Tribunalul Suceava a decis să-i ţină în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Curtea de Apel Suceava a admis ieri contestaţiile depuse de Moldoveanu şi Benu şi a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

Aceeaşi măsură, a controlului judiciar, a fost menţinută şi faţă de alţi doi inculpaţi din acest dosar, respectiv medicul veterinar Neculai Toma şi consilierul judeţean Ioan Piticari, preşedintele Asociaţiei de Creşterea Taurinelor „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc.

Măsurile luate ieri de Curtea de Apel Suceava vizavi de cele patru persoane sunt definitive.

În schimb, două din angajatele APIA Suceava, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu, au scăpat de orice interdicţie. Tribunalul Suceava a admis ieri acţiunile formulate de cele două inculpate şi le-a ridicat controlul judiciar impus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu aveau interdicţia de a se apropia de suspecții și inculpații din cauză, dar şi de a comunica cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale. De asemenea, celor două li s-a interzis să exercite profesia, meseria şi funcţia şi să desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta. În plus, Blanariu avea şi interdicţia de a se deplasa la sediile APIA Central Bucureşti sau APIA - CJ Suceava.

O altă persoană care atacase măsura controlului judiciar a fost ex-primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban. Acţiunea acestuia a fost respinsă de judecători pe motiv de tardivitate.

Măsura controlului judiciar a fost luată de procurorii DNA Suceava şi faţă de Eugen Mogoş, ex-director executiv al APIA Suceava, Nicoleta Cheler, consilier superior în cadrul APIA Suceava, respectiv Lucian Ciobanu, inspector în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Animalelor Suceava.

Soluţiile luate faţă de Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu şi Gabriel Constantin Şerban mai pot fi atacate la Curtea de Apel Suceava.

 

Care sunt infracţiunile pentru care sunt cercetate persoanele puse sub control judiciar de DNA

Procurorii DNA Suceava au menţionat şi infracţiunile pentru care sunt cercetate persoanele împotriva cărora s-a luat măsura controlului judiciar, revocată ieri faţă de Lya Chiriac şi Ionela Melania Blanariu.

Eugen Mogoş, ex-director executiv al APIA Suceava, este cercetat pentru că ar fi săvârşit infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA CJ Suceava, este bănuită de comiterea următoarelor infracțiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată; dare de mită. 

Pentru Ionela Melania Blanariu procurorii derulează cercetări pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

Nicoleta Cheler este cercetată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuatăşi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

Şi fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, are două acuzaţii, respectiv complicitate la comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

Faţă de Lucian Ciobanu, cercetările se derulează pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată.

 

Delia Moldoveanu, principala acuzată

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerat de anchetatori unul dintre capii reţelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcţionara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracţiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.

„Rolul esenţial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS etc.). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Potrivit procurorilor, Delia Moldoveanu şi alte două funcţionare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind şi fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, au achiziţionat diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina de la societăţi comerciale, pe care le-au oferit unor persoane cu funcţii de conducere de la APIA central Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.

Pentru a-şi putea continua acţiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu îşi crease o adevărată reţea de prieteni, cunoştinţe şi relaţii la nivelul APIA Central. Printre aceştia se număra însuşi directorul general, Dorel Gheorghe Benu.

„Deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de şase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţiei şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri mai blânde pentru inculpaţii din lotul APIA.
 Vizualizări articol: 4572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Măsuri mai blânde pentru inculpaţii din lotul APIA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei