Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2014 - Anul XIX, nr. 122 (5631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ignoranță

Şeful de la Mediu dă vina pe copiii care se joacă pentru poluarea fonică din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean, a făcut ieri o serie de afirmații cât se poate de neinspirate, mai ales că acestea vin din partea unui şef de instituţie care ar trebui să se preocupe de găsirea unor soluţii pentru protejarea mediului. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, Vasile Oşean a spus că una dintre cauzele pentru care este depăşit nivelul de zgomot în parcul central al Sucevei ar fi gălăgia făcută de copiii care au ieşit la joacă. Mai mult, atunci când prefectul Florin Sinescu a spus că în municipiul Suceava se înregistrează depăşiri ale valorilor admise la pulberile din aer, răspunsul lui Vasile Oşean a fost: „Asta este!”.

Toate aceste răspunsuri „demne” de un şef de instituţie care are în atribuţii protecţia mediului au fost formulate după ce Vasile Oşean a citit raportul „Starea mediului în judeţul Suceava. Dinamică. Tendinţă”, care cuprindea noţiuni extrem de tehnice şi poate prea puţin înţelese de către cei care nu îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

 

Stația de monitorizare a calității aerului de tip industrial din Burdujeni nu mai este funcțională de la începutul anului

Problemele pe care le are această instituţie în asigurarea unei protecţii a mediului au apărut încă de la începutul raportului prezentat în Colegiul Prefectural. Vasile Oşean a informat că în scopul evaluării calităţii aerului prin monitorizare continuă, pe teritoriul judeţului sunt patru staţii automate de monitorizare, dintre care două sunt în municipiul Suceava, o staţie de fond urban la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi o staţie de tip industrial, amplasată în cartierul Cuza Vodă din Burdujeni, în zona Grădiniţei Nr. 12. Vasile Oşean a adăugat însă că o parte din echipamentele de la aceste staţii sunt defecte, unele încă din anul 2011, iar lipsa alocărilor de fonduri de la Ministerul Mediului nu a permis remedierea lor şi buna întreţinere a celor care încă mai funcționează. Astfel se face că staţia de tip industrial din cartierul Burdujeni a fost oprită temporar încă din luna ianuarie a acestui an în urma defecţiunilor apărute la majoritatea aparatelor, motiv pentru care unii poluanţi nu au mai putut fi monitorizaţi în toate staţiile. Apoi, şeful APM Suceava a dat asigurări că  măsurătorile efectuate arată faptul că în cursul anului trecut, dar şi în perioada ianuarie – aprilie 2014 nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru stabilirea calităţii aerului. Vasile Oşean a declarat că indicatorul pulberi în suspensie (PM 10) din aer nu a trecut peste numărul maxim admis de depăşiri ale valorilor limită zilnice dintr-un an, de 35 de valori.  Anul trecut s-au înregistrat 11 depăşiri acestor valori la staţia de la Colegiul „Mihai Eminescu”, 16 depăşiri la staţia din Burdujeni, şase la staţia din Siret şi o depăşire a valorilor la staţia din Poiana Stampei. Ulterior, Vasile Oşean a precizat că anul trecut nu s-au depăşit valorile admise nici la o altă categorie de pulberi din aer (PM 2,5), însă aceste măsurători s-au făcut doar până la data de 2 octombrie 2013, măsurătorile nemaifiind posibile după această dată deoarece s-a defectat pompa de prelevare. În raportul prezentat, Vasile Oşean a mai vorbit şi despre nivelul de zgomot urban, precizând că din analiza tendinţei din ultimii ani, cele mai mari valori măsurate pe străzi de categoria I şi magistrale care au depăşit valoarea admisibilă de 75 de decibeli au fost înregistrate în Suceava. De asemenea, cele mai mari valori măsurate în parcurile din judeţ care au depăşit valoarea maximă admisă, de 60 de decibeli, s-au înregistrat în parcul din centrul municipiului Suceava. De precizat că înainte ca prefectul Florin Sinescu să-i solicite informaţii suplimentare cu privire la aceste ultime probleme, Vasile Oşean a mai prezentat informări şi despre zonele de biodiversitate - arii naturale protejate, despre evaluarea poluării solului şi subsolului, gestiunea deşeurilor şi chimicale.

 

Şeful APM Suceava a spus că nu ştie ce trebuie făcut pentru a se reduce nivelul de zgomot din parcuri

După prezentarea raportului, prefectul Florin Sinescu a vrut să afle de la şeful APM o serie de informaţii cu privire la problemele semnalate în raportul prezentat de Vasile Oşean, care au fost doar constatate, fără a fi prezentate şi soluţii de remediere a lor. În primul rând, Florin Sinescu a atras atenţia asupra problemei legate de nefuncţionarea staţiilor de monitorizare a aerului, subliniind că prefectura ar fi trebuit să fie informată cu privire la aceste aspecte pentru a putea demara procedurile în vederea obţinerii fondurilor necesare pentru repararea lor. Apoi, după o discuţie cu Vasile Oşean despre măsurile pe care APM Suceava le-a luat atunci când a constatat depăşiri ale nivelului pulberilor din aer, în special în Suceava, prefectul i-a spus acestuia că rămâne o problemă faptul că se înregistrează astfel de depăşiri ani la rând. Răspunsul lui Vasile Oşean a fost unul „demn” de un director al Agenţiei de Protecţie a Mediului: „Asta este”. „Nu că asta este. Noi nu am stabilit nici o măsură. Veniţi şi cu soluţii domnule director, şi nu doar să constatăm”, i-a replicat prefectul.

Prefectul a continuat cu problema nivelului zgomotului din parcuri, în special la cel din Suceava, întrebându-l pe şeful APM Suceava ce măsuri ar trebui să fie luate pentru a reduce acest nivel. Răspunsul lui Vasile Oşean a fost la fel de „profesionist”, acesta spunându-i prefectului că „nu aş putea să spun ce măsuri se pot implementa în parcuri împotriva zgomotului. Zgomotul poate să fie şi din stradă şi să vină şi dacă e plin de copii care se joacă”. Văzând că nu o scoate la capăt nici cu această problemă, Florin Sinescu a remarcat faptul că, în materialul prezentat, Vasile Oşean nu a menţionat nimic despre măsurile concrete pe care APM le-a dispus pentru a remedia problemele. Prefectul a arătat că s-ar fi aşteptat din partea şefului APM Suceava să prezinte o informare şi cu privire la fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia, acolo unde au fost semnalate grave probleme de mediu. Iar atunci când Oşean i-a spus că la această fabrică se va pune în funcţiune un sistem de spălare a gazelor care acum se montează, prefectul i-a adus aminte că acelaşi lucru l-a spus şi la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural. Ulterior, prefectul Florin Sinescu ne-a declarat că, din punctul său de vedere, modul în care APM Suceava abordează unele aspecte ale activităţii acestei instituţii nu este unul corect. El a arătat că APM nu trebuie să facă doar măsurători şi să constate unele probleme, ci trebuie să meargă mai departe, cu sesizări la Garda de Mediu sau cu acţiuni concrete pentru remedierea lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful de la Mediu dă vina pe copiii care se joacă pentru poluarea fonică din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 3518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Şeful de la Mediu dă vina pe copiii care se joacă pentru poluarea fonică din centrul Sucevei4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Trepadusi trimis de
(30 mai 2014, 11:16:29
Acum directori ai institutiilor sunt tot felul de trepadusi mucosi care si-au adus " sprijinul" in campanie. Asa ca nu ma mira ca orice labar ajuns director peste noapte, scoate numai prostii pe gura.
1.1  RE: Trepadusi trimis de
(30 mai 2014, 13:39:31
De acord 90%. Au adus bani, veri sa spui...
Acest pseudo profesionist poate stie cum sa scapam de mirosul din Burdujeni. Ael miros acid pe care toata lumea-l stie, nu poate fi seszat doar fiindca un obedient ca el nu vrea. De cand problema executiei filtrarii apelor reziduale, pute ingrozitor. DNA ar trebui sesizat chiar de asta pentru proasta executie a lucrarii. chestiune care am implica caderea multor capete.
2.   Parerea mea trimis de
(30 mai 2014, 11:34:25
eu tare cred ca se refera sa se construiasca parcuri de joaca subterane antifonate dar trebuie sa faca cursuri de mineri.Eo varianta Daca aveti idei informati APM Sv.
3.   Adevarat trimis de
(30 mai 2014, 11:43:42
Nu ma pronunt asupra nivelului zgomotului din parc. Dupa mine, parcul este pentru joaca. Dar ce se intampla pe pietonalul din centrul Sucevei (in fata magazinului Profi) e de-a dreptul de neconceput. Locatarii din zona ar trebui sa primeasca un spor de zona nociva, nu sa plateasca impozit mare, ca stau in zona centrala. Vin copii cu acele placi pe care le trantesc de sare varul de pe pereti. Ba mai mult, sunt un adevarat pericol pentru copii mici care vin sa dea de mancare la porumbei, si pentru oamenii in varsta. Eu personal am asistat la un astfel de accident, cand doi vlajgani pe placi nu s-au putut opri si s-au izbit intr-un carut cu un copil mic, care iesea din gangul din fata magazinului Profi. La fel si cu porumbeii care lasa o mizerie de medescris. Dupa o zi caniculara, seara, cand locatarii vor un pic de racoare si aer proaspat, deschid geamurile si se imbata cu mireasma balegarului de porumbei si cu caldura emanata de granitul chinezesc, care se incinge ziua ca un cuptor. Si daca mai e si un spectacol pana la 2 noaptea ca cel din recenta campanie electorala...locatarii ajung in mod sigur la spital.
3.1  RE: Adevarat trimis de
(30 mai 2014, 15:36:08
ilinca, daca nu-ti prieste viata de oras, muta-te draga inapoi la coada vacii. Daca tu in Suceava nu te poti obisnui ce sa mai spunem de orase ca Bucuresti sau Londra?? Comentariile de acest gen si-au pierdut relativitatea de mai bine de 20 ani. Ai vrut apa din perete si wc in casa, ei bine asta ai, acu sa nu te mai aud cu pretentii.
4.   Adevarat grait-ai Ilinca !!! trimis de
(30 mai 2014, 12:16:07
...o alta mare problema este cu praful ( si nu numai, ci si materiile fecale uscate de la cainii vagabonzi ) de pe strazi si din aer, aici ar trebui trasa la raspundere si primaria.
5.   Adevarat grait-ai Ilinca !!! trimis de
(30 mai 2014, 14:33:38
Si nu numai cainii vagabonzi.....
6.   De ce USL-ul nu face nimic in Suceava? trimis de
(30 mai 2014, 16:36:31
ILINCA are dreptate!

Cine-i de vina ca nu au unde se juca copiii!?
La noi au primat interesele marunte si spaga din orice. Sunt peste tot ridicate garaje pe locurile de joaca, iar copiii nu au macar o groapa de nisip unde sa se joace.

Nu mai avem spatii libere pentru amenajarea de terenuri de tenis, volei, bagminton, gropi cu nisip pentru joaca copiilor, etc.

Nu este planificata in viitorii ani o pista functionala pentru ciclisti in tot orasul.
De ce nu se planifica si nu se iau in consideratie aceste lucruri care ţin de sanatate si civilizatie? Se urmaresc doar cistiguri imediate, distrugindu-se toate spatiile verzi, carora le iau locul blocurile, vilele!? Beton si iar beton!
Nu se pot ridica blocuri si vile in afara orasului ?

Unde sa se joace copiii nostri si unde sa ne recreem, noi, cu totii…doar printre parcari, blocuri si intre gardurile inalte ale vilelor?!
6.1  RE: De ce USL-ul nu face nimic in Suceava? trimis de
(30 mai 2014, 19:54:25
Asta e tare: "terenuri de bagminton". Bagminton. O fi un sport care iti baga mintile in cap, nu? Bag-minton. Sau sportul pentru cetatenii cu mintea in traista (bag - traista, in engleza). Tare. Bagminton. O sa rad toata luna iunie. Bagminton.

Este o vorba: "Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita". Sucevenii puteau sa iasa in strada de sute de ori, daca nu le convenea ceva, si adevarul e ca ar fi avut motive. Spatiul ala pietonal betonat e absolut oribil, ca sa nu mai vorbim de alte investitii facute total aiurea.
Asta ati ales, asta aveti. Stiu ca e mai comod sa te vaicaresti din spatele monitorului, dar asa nu se va rezolva nimic. Niciodata.
Cand veti invata sa fiti demni si sa va cereti drepturile, poate le veti primi. Adica niciodata.
6.2  RE: De ce USL-ul nu face nimic in Suceava? trimis de
(30 mai 2014, 20:56:38
DRACON,

Pentru o litera gresita, ti-a crescut brusc testosteronul?
Poti ride si pina-n decembrie, ba chiar si intregul an 2015, da?
7.   Organele "tutulor" partide au acceptat prin tacere trimis de
(30 mai 2014, 18:04:11
Sa fie fericiti smenarii banului public ca dupa aberatia arhitectonica pusa in practica "e galagie cu iz de viata si copilarie" pe terenul central presarat cu cavouri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei