Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2014 - Anul XIX, nr. 122 (5631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbare de macaz

Bioenergy, Unicom Holding şi Termica cer anularea licitației de transport şi distribuție a energiei termice în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleșii locali suceveni au fost puși ieri în impas de o serie de solicitări venite de la mai multe societăţi comerciale care sunt implicate în activitatea de asigurare a apei calde şi căldurii în municipiul Suceava.

Mai exact, atât Bioenergy – actualul producător de energie termică, Unicom Holding – principalul creditor de la Termica, cât şi Termica, societatea care asigură transportul şi distribuţia energiei termice către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, au solicitat anularea procedurii de licitație demarate de Primăria Suceava pentru desemnarea unui nou operator.

 

Lungu: „Nu ştiu ce strategii au adoptat, dar cer anularea licitației de atribuire a serviciului de transport şi distribuție”

Cele trei petiţii, adresate de fiecare în parte Consiliului Local Suceava, au fost dezbătute în şedinţa de ieri, existând păreri contrarii între aleşii locali.

„Atât  Unicom, cât şi Bioenergy nu ştiu ce strategii au adoptat, dar cer anularea licitaţiei de atribuire a serviciului de transport şi distribuție unui alt operator”, a spus primarul Ion Lungu, care le-a reamintit consilierilor locali că licitaţia urmează să aibă loc pe 23 iunie.

„Sperăm ca la a doua licitaţie să vină ofertanţi. În cel mai rău caz ajungem la negociere directă. Ne trebuie un nou operator. Nu am nimic cu Termica, dar atâta vreme cât ne aflăm în această situaţie delicată, a insolvenţei, niciodată nu vom avea o strategie corectă în relaţia producător – distribuitor. De mai multe ori am fost în pericol să rămânem fără apă caldă în municipiul Suceava şi acţionarii de la Bioenergy au reclamat în numeroase rânduri că Termica încasează banii, dar aceştia nu mai ajung şi la producător”, a precizat Lungu.

Prima licitaţie, din 14 mai, a fost anulată din lipsă de ofertanţi.

 

Seredenciuc: „Nu ne putem întoarce ori de câte ori vor ei”

În primă instanță, o parte din comisiile de specialitate din Consiliul Local s-au pronunțat în favoarea suspendării licitației, dar, când a fost vorba să voteze fiecare nominal, contra raportului de specialitate al primăriei, şi-au schimbat votul.

Lungu a fost primul care a atras atenţia asupra consecinţelor votului lor – anularea sau continuarea licitaţiei de atribuire a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice:

„Domnilor consilieri, ce facem? Am votat ceva şi acum ne întoarcem înapoi? La Termica se întâmplă un lucru care nu este în ordine, salariaţii au bătut palma cu Unicom Holding şi vor să ne joace în continuare, să ne facă şicane. Riscăm să rămânem fără căldură la iarnă!”.

Printre cei care s-au pronunţat din start contra anulării procedurii de licitaţie s-au remarcat Adrian Arămescu, care le-a spus colegilor săi din CL că, „dacă o să lungim la infinit adjudecarea licitaţiei o să ne trezim că oamenii au îngheţat deja de frig”, şi fostul viceprimar Viorel Seredenciuc: „Aceşti oameni îşi fac alte strategii lună de lună şi vin mereu cu alte variante, pe care noi trebuie să le dezbatem, analizăm...Nici bine nu ne-am înţeles pe o variantă, care a fost aprobată în Consiliul Local, că se trezesc alţii şi vin cu altă variantă. Nu stăm de fel de fel de chichiţe avocăţeşti şi înţelegeri subterane pe care le fac ei. Am votat că facem licitaţie, asta facem, nu ne putem întoarce ori de câte ori vor ei”.

 

Licitaţia pentru termoficarea Sucevei continuă

De cealaltă parte a baricadei, în rândurile celor care tindeau să dea curs solicitărilor celor trei firme, principala voce era cea a liberalului Dan Roibu.

„Problema este serioasă aici, este acelaşi punct de vedere din partea a trei societăţi concurente – Bioenergy, Unicom şi Termica”, a spus Roibu, la care preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi, a spus, în glumă că „ar trebui sesizat Consiliul Concurenţei”.

Remarca a stârnit hohote de râs, mai ales că şi Lungu a venit cu o completare - „vorba cântecului Ceata lui Piţigoi - dai în unul, ţipă trei”.

După multe discuții, la vot, toate cele trei petiții au primit aviz negativ, aleşii locali votând raportul de specialitate al serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Suceava, care spune că Termica nu îşi poate continua activitatea în baza vechiului contract de concesiune, deoarece licenţa de prestare a acestui serviciu este expirată de aproape un an de zile, iar societatea a şi fost radiată din procedura de acordare a licenţelor. Mai mult, sunt aduse ca argumente chiar solicitările anterioare ale Termica şi Unicom Holding, ca Termica să nu mai presteze această activitate, care înregistrează pierderi foarte mari, concluzia fiind că nu există temei legal de anulare a licitaţiei de desemnare a unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bioenergy, Unicom Holding şi Termica cer anularea licitației de transport şi distribuție a energiei termice în Suceava.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bioenergy, Unicom Holding şi Termica cer anularea licitației de transport şi distribuție a energiei termice în Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Made in Prelipca trimis de
(30 mai 2014, 11:06:33
Ba Lungule, cum adica nu stii ce strategii au adoptat cei de la Bioenergy, cind e firma ta? Ai ajuns la nesimtire si perversitate maxima. Adevarul e ca ai distrus TERMICA si ti-ai batut joc de oameni pentru a-ti atinge scopurile. Rusine sacalilor. Nu va mai ajunge cit furati!
2.   Smecherie!Termica şi Unicom Holding nu voiau... trimis de
(30 mai 2014, 17:00:52
Timpul trece si cei care suntem inca in sistemul centralizat trebuie sa avem si oferta unei contorizari individuale. Suntem toti interesati de o asemenea oferta.

Este firesc sa se tinda spre un sistem performant, modernizat.
Ar trebui sa fie sprijinit un plan de perrspectiva al municipiului pentru furnizarea de agent termic mai ieftin.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei