Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2014 - Anul XIX, nr. 122 (5631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Caz foarte rar

O viţică rămasă gestantă la doar 4 luni a fătat un viţel sănătos prin cezariană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un caz extrem de rar în medicina veterinară s-a înregistrat la Vatra Dornei, unde o junincă a rămas gestantă la vârsta de doar patru luni, iar la un an şi o lună a fătat un viţel sănătos. Cazul a fost monitorizat şi dus la bun sfârşit printr-o operaţie de cezariană foarte dificilă făcută de doctorul Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava.

„Este un caz excepţional în biologie, medicină veterinară şi cercetare”, a declarat Petrea Dulgheru, care a înregistrat video etapele esenţiale ale cazului pe care l-a avut, inclusiv operaţia de cezariană şi evoluţia viţelului în primele două săptămâni de viaţă. Viţica are documente sanitar-veterinare de înregistrare de la data naşterii şi până la data fătării, astfel că „minunea” este probată de datele de identificare.

 

„Voinicul”, salvat după o operaţie de trei ore şi jumătate

După cum a relatat doctorul Petrea Dulgheru, viţica s-a născut pe 28 martie 2013, fiind proprietatea crescătorului Dumitru Ţîşca. Pe 25 iulie, deci la mai puţin de patru luni, juninca a fost montată accidental de un taur care a scăpat din legătoare.

Pe parcurs, viţica a prezentat semne clare că este gestantă, moment din care doctorul Dulgheru a preluat cazul şi l-a monitorizat cu deosebită atenţie. Când juninca a ajuns la vârsta de aproximativ un an şi o lună, pe 6 mai 2014, Dulgheru a decis să intervină chirurgical, cu o operaţie de cezariană, pentru a salva viţica şi, dacă era posibil, şi viţelul.

„A fost o intervenţie extrem de grea, care a durat trei ore şi jumătate. Juninca avea 160-170 de kilograme, iar viţelul 20 de kilograme. Au fost foarte multe momente la limită, însă operaţia a reuşit şi i-am salvat pe amândoi”, a explicat doctorul Dulgheru. Viţelul a fost botezat „Voinicul” şi a evoluat foarte bine, la două săptămâni de la naştere acesta zburdând pe păşuni alături de mama sa. 

 

Petrea Dulgheru: „Este un exemplu că biologia nu lucrează doar după regulile stricte pe care le ştim noi”

„Este un caz excepţional pentru biologie, în condiţiile în care tineretul taurin ajunge la maturitate sexuală la 8-12 luni şi se dă la montă la vârsta de 18-24 de luni. Este un exemplu că biologia nu lucrează doar după regulile stricte pe care le ştim noi”, a mai spus Petrea Dulgheru, subliniind că acest caz este o excepţie şi nu poate deveni sub nici o formă o practică.

 

Caz de literatură de specialitate

Reporterii Monitorul de Suceava l-au contactat telefonic, ieri, pentru un punct de vedere avizat, pe conferenţiarul doctor Petru Roşca, de la departamentul Obstetrică al Facultăţii de Medicină Veterinară Iaşi.

„În cariera mea am întâlnit o singură dată un astfel de caz, în 1993 sau 1994. Este fără îndoială foarte rar, şi l-am mai găsit ulterior doar în literatura de specialitate”, a spus conferenţiarul. El a precizat că în cazul din anii 1990 a reuşit să salveze doar viţica, nu şi viţelul, ceea ce face cu atât mai deosebită reuşita doctorului Petrea Dulgheru.

Un film care prezintă evoluţia cazului de la Vatra Dornei poate fi urmărit pe www.monitorultv.ro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O viţică rămasă gestantă la doar 4 luni a fătat un viţel sănătos prin cezariană.
 Vizualizări articol: 3209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O viţică rămasă gestantă la doar 4 luni a fătat un viţel sănătos prin cezariană5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei