Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mar 2014 - Anul XIX, nr. 51 (5560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacţii

Sindicaliştii din învăţământ trag un semnal de alarmă asupra „loviturilor” primite de angajaţii din şcolile sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De câteva luni de zile, veştile proaste pe care le primesc angajaţii din învăţământ par să nu mai contenească. Fie că este vorba despre banii insuficienţi pentru salarii şi neplata drepturilor salariale obţinute prin hotărârile judecătoreşti, diminuarea indemnizaţiilor şi obligaţia ca directorii de şcoli să stea mai mult la catedră, sistarea concursului pentru gradaţii de merit ori obligaţia de a participa la o serie de activităţi neremunerate (simulări şi înscrierea la clasa pregătitoare), angajaţii din sistem se confruntă cu o serie de măsuri ce-i revoltă şi pentru care cer să se ia măsuri.

Acest fapt a fost semnalat şi de către sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sucevean, care atrag atenţia asupra faptului că „în ultima perioadă s-a lovit des în interesul angajaţilor din învăţământ”, menţionând că măsurile recent luate pot duce la diminuarea calităţii educaţionale.

 

Decizii contestate

Liderului Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, a punctat câteva dintre deciziile care au stârnit valuri de nemulţumiri în rândul angajaţilor din învăţământ.

Pentru început acesta a menţionat faptul că directorii din 126 de unităţi de învăţământ din judeţ au încasat salarii mai mici din cauza diminuării indemnizaţiei de conducere. Măsura diminuării a fost aplicată în unităţile de învăţământ unde sunt constrângeri financiare, unde bugetul pentru 2014 nu acoperă cheltuielile pentru fondul de salarii.

„De parcă diminuarea salariilor nu ar fi fost suficientă, directorii de şcoli au mai primit o lovitură, aceştia trebuind să petreacă la catedră câte 14-16 ore la catedră, faţă de 4-6 ore cât era până în prezent”, a mai menţionat Pădureţ.

Pădureţ mai reclamă şi faptul că, din 2008, nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea acestor posturi, dar şi a posturilor de inspectori şcolari. Toţi managerii şcolari din judeţ sunt numiţi prin detaşare în interesul învăţământului.

 

Un profesor care corectează 100 de teze de simulare la limba română are nevoie de 30 de ore

Pădureţ a mai amintit faptul că profesorii sunt obligaţi să corecteze gratuit tezele de simulare a examenelor naţionale din acest an. Dascălii sunt nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi de faptul că sunt siliţi să lucreze în afara programului.

„De regulă, un profesor de limba română corectează 100 de lucrări în 30 de ore, iar, în judeţ, profesorii corectori sunt cam aceiaşi. Cum poate fi posibil ca un profesor să dea randament şi la clasă şi să şi corecteze mii de teze?”, se întreabă retoric Pădureţ.

Probleme cu banii sunt şi la plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de profesorii suceveni. Sindicaliştii anunţă că doar 82% din suma totală care avea această destinaţie este asigurată în acest an.

 

Posturi mai puţine

De la 1 septembrie 2014, numărul de posturi din învăţământul sucevean va fi mai mic cu 133, ca urmare a unui ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale. „Deocamdată este neclar cum se va face acest lucru. Nu ştim dacă se vor face destituiri din rândul personalului didactic, nedidactic sau auxiliar”, a mai arătat Pădureţ.

Traian Pădureţ a mai trecut în revistă faptul că, în 2014, s-a sistat concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit, dar şi faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a  aplicat, pentru luna ianuarie, o ordonanţă declarată neconstituţională (OUG care prevede înfiinţarea unor compartimente numite „birouri” sau „servicii”, care au luat locul secretariatelor sau birourilor de contabilitate din şcoli).

 

Sindicaliştii nu exclud manifestaţiile în stradă

Avânt în vedere lunga listă de nemulţumiri a angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii nu exclud organizarea unor acţiuni de protest în cazul în care membrii de sindicat vor solicita acest lucru.

„La nivel de organizaţie sindicală avem datoria de a prezenta aceste probleme, iar în momentul în care membrii de sindicat se conving că au fost loviţi la buzunare şi vor să facă pichetări sau acţiuni de protest, vor avea parte de toată susţinerea noastră. În prezent, îi susţinem în toate procesele din instanţă”, a conchis Pădureţ.

 

Comisie de dialog social la Prefectură

Joi, 6 martie, la Prefectura judeţului va avea loc o comisie de dialog social convocată de liderii Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia”.

Printre temele propuse se numără alocarea sumelor insuficiente pentru plata sentinţelor judecatoreşti pentru anul 2014 şi salarii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ trag un semnal de alarmă asupra „loviturilor” primite de angajaţii din şcolile sucevene.
 Vizualizări articol: 2937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sindicaliştii din învăţământ trag un semnal de alarmă asupra „loviturilor” primite de angajaţii din şcolile sucevene5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ilinca trimis de
( 5 mar 2014, 13:37:26
Este foarte bine ca ati iesit in presa sa ne spuneti ca sindicatul macar incearca sa faca ceva. Membrii de sindicat au atras atentia liderilor din scoli inca de la mijlocul lunii martie ca nu s-au alocat integral sumele pentru HJ-uri. Acestia ar fi putut actiona prompt, astfel ca, pana la 31 ianuarie cand s-a votat bugetul la primaria Suceava, problema sa se rezolve. Doar ca, anumiti lideri de sindicat actioneaza in sensul pasdtrarii "linistii sindicale". Oricum, profesorii sunt hotarati sa intreprinda actiuni pentru recuperarea banilor, in momentul cand vor vedea ce sume le vor intra in cont, la lichidarea lunii februarie. Vrem sa stim macar DE CE la Suceava se intampla acest lucru. A DORMIT CINEVA SUS PUS IN PAPUCI CAND A CERUT SUMELE, SAU E IAR BATAIE DE JOC DE PROFESORI??? Alo...ISJ-ul, si dumneavoastra ne puteti raspunde la intrebare.
1.1  RE: Ilinca trimis de
( 5 mar 2014, 13:40:04
Rectific,
Membrii de sindicat au atras atentia liderilor din scoli inca de la mijlocul lunii IANUARIE ca nu s-au alocat integral sumele pentru HJ-uri.

2.   Vasi trimis de
( 5 mar 2014, 14:28:56
Sa taie salariile de 30 de milioane ale contabililor din scoli(care asa nu fac nimic toata ziua) si o sa fie bani pt toata lumea.
3.   Pt.plangaciosi trimis de
( 5 mar 2014, 16:01:50
D-lor din invatamant,puteti renunta la slujbele extenuante pe care le aveti si sa va angajati la patroni, unde,la un program zilnic de cel putin 10 ore, veti primi salariu minim pe economie.Toata ziua cereti bani si amenintati cu iesiri in strada.Va-ti gandit vreodata la zecile de mii de ingineri, tehnicieni si alti absolventi cu studii superioare care au ramas fara slujbe dupa ce intreprinderele socialiste au fost date la fier vechi? Eu fiind unul dintre acestia, nu mai vreau ca, din impozitele pe care mi le ia statul,sa va fac salarii babane.Cunoastem toti rezultatul muncii d-voastra .Catastrofa!
3.1  RE: Pt.plangaciosi trimis de
( 5 mar 2014, 22:56:39
Dumneavoastra v-ati pierdut slujba pentru ca, probabil, intreprinderea la care ati lucrat nu mai avea materie prima si desfacere pentru produse. Si profesorii lucreaza cu "materie prima". Dati-ne materie prima de calitate si va garantam performanta. Motivati-va "catastrofele" sa invete si noi va garantam rezultate.
4.   Întrebare întrebătoare ? trimis de
( 5 mar 2014, 16:12:26
Cum comentăm rezultatele de la simulări ? Ne omoară cultura existentă în capul copiilor,dar şi indiferenţa unor cadre ale învăţământului românesc.
5.   E drept trimis de
( 5 mar 2014, 17:17:29
Salarii da ,Rezultate BA .Ciocu mic
6.   Articol cu minciuni trimis de
( 5 mar 2014, 20:28:21
Stiu că cei de ASI Suceava au semnalat incă de la începutul lui februarie despre posibilitatea ca directorul sa fie trimis la catedră si mai stiu că, în urma demersurilor făcute, nu s-a pus in aplicare aceasta intentie. Intrebati directorii din școli! Despre insuficienta banilor cuveniti din HJ se vorbeste din ianuarie si stiu că s-au făcut demersuri.. Dl. Pădureț ne vorbește despre bani când deja o parte din școli au luat banii pe HJ.. Deci, nimic concret!!! Soluția va veni la rectificare, așa cum a fost și anul trecut.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei