Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 mar 2014 - Anul XIX, nr. 51 (5560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

1 Martie

Balul Mărţişorului, la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii comunei Poiana Stampei au început această primăvară bucurându-se de mărţişor. Sâmbătă, 1 Martie, peste 400 de localnici, fii ai satului, rude şi prieteni au petrecut aproape zece ore pe ritmuri populare, la Balul Mărţişorului. Majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, petrecăreţii au fost întâmpinaţi la intrarea în sala de bal chiar de primarul Viluţ Mezdrea, care a oferit doamnelor flori, iar soţia sa, Corneluţa, le-a oferit domnilor mărţişoare tradiţionale din lemn. Balul a fost deschis cu un moment de reculegere în memoria Mărioarei Murărescu, care în urmă cu câţiva ani, la început de martie, filma pentru TVR în această comună, promovând Ansamblul “Poieniţa”, după care preotul paroh Domiţian Tătaru a rostit împreună cu cei prezenţi o rugăciune de mulţumire şi a binecuvântat petrecerea. 

 

Bucate şi băuturi tradiţionale la Balul Mărţişorului

Potrivit tradiţiei, înainte de intrarea în Postul Paştelui (3 martie) trebuie să petreacă cu voie bună şi bucate alese, aşa că meniul a fost unul tradiţional, cu bucate “a la Poiana Stampei”, gătite de bucătarii de la Castelul lui Dracula din Pasul Tihuţa, din care nu au lipsit sărmăluţele, afinata, secărica şi prăjiturile de casă. 

Primarul Viluţ Mezdrea ne-a declarat: “Am ajuns la a XIV-a ediţie a Balului Gospodarilor de la Poiana Stampei şi pentru că este şi de 1 Martie, îi spunem şi Balul Mărţişorului. Acest eveniment face parte din calendarul evenimentelor culturale din acest an care a fost promovat prin Autoritatea Naţională pentru Turism şi Ambasada Franţei din România, comuna noastră fiind al doilea sat cultural al României. În această seară am reuşit să dăm o pată de culoare în această sală, un număr foarte mare din cei prezenţi purtând frumosul costum popular, o carte de vizită care ne reprezintă şi cu care trebuie să ne mândrim în ţară şi în lume”.   

 

Mioara Velicu a încântat publicul prezent la bal

Toată seara a fost un spectacol folcloric autentic în care au fost implicaţi membrii Ansamblului “Poieniţa”, condus de Petrică Chiforescu, directorul Casei de Cultură Poiana Stampei, Taraful “Poieniţa” condus de Dănuţ Lăcătuş, Grupul vocal „Flori de pe Dorna” condus de prof. Dorina Paicu şi câţiva solişti care fac parte din elita muzicii româneşti, cum ar fi Mioara Velicu sau naista Raluca Vasiluţ, din Poiana Stampei, studentă la Conservatorul din Bucureşti şi care a reprezentat România în mai multe ţări europene, dar şi în Israel, şi care a reuşit să ridice sala în picioare şi în localitatea natală.

 

Premierea gospodarilor

Manifestarea nu a fost lipsită de surprize plăcute pentru purtătorii de straie populare, aceştia fiind premiaţi de organizatori cu obiecte utile în gospodărie. În aplauzele consătenilor, Floarea Pilug a primit pentru locul V o cociorbă pentru tras jăratecul când va face cozonaci de Paşte, Marcela Chiforescu - o lopată, Vlăduţ Popescu - o furcă cu patru coarne, Maria Sandu - o furcă cu trei coarne, iar marele premiu, o roabă plină cu bulgări de sare pentru animale, i-a revenit lui Carmen Rusu, premiile fiind acordate de Asociaţia crescătorilor de animale “Măgura Mare”.

Nici solista Mioara Velicu nu s-a lăsat mai prejos şi l-a desemnat pe “gospodarul satului”, în persoana lui Marcel Rusu, acesta primind din partea solistei CD-uri cu autografe.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balul Mărţişorului, la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 2158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Balul Mărţişorului, la Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei