Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 feb 2014 - Anul XIX, nr. 43 (5552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Pachet” pentru poliţişti

Tânăr din Rădăuţi trimis acasă, din Italia, încătuşat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr din municipiul Rădăuţi a fost extrădat din Italia, încătuşat, în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul Suceava într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în care sunt cercetate fraude informatice cu prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, bani furaţi din conturile clienţilor unei bănci din Peninsulă.

Alin Vacariu (20 de ani) a fost depistat pe teritoriul Italiei pe data de 4 februarie a.c., iar vineri seară a fost preluat de poliţişti de pe Aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti şi adus la Suceava, unde Tribunalul i-a confirmat mandatul de arestare emis în octombrie 2013, tânărul fiind încarcerat în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare.

Alin Vacariu este al 16-lea suspect care ajunge după gratii în acest dosar, majoritatea inculpaţilor fiind din alte judeţe ale ţării.

În acelaşi dosar a fost pus sub acuzare şi arestat în octombrie 2013 încă un tânăr din Rădăuţi, Mugurel Constantin Vichiuc (27 de ani).

În total, în acest dosar s-a început urmărirea penală faţă de 36 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani, toţi cetăţeni români.

 

37 de percheziţii în opt judeţe, pentru anihilarea grupării infracţionale

Reţeaua din care făcea parte Alin Vacariu a fost anihilată în noiembrie, în urma a 37 de percheziţii domiciliare pe raza a opt judeţe: Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Dolj, Sibiu, Dâmboviţa şi Galaţi, efectuate de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub conducerea procurorilor DIICOT Suceava.

Suspecţii ar fi fraudat în special clienţii unei bănci italiene (Poste Italiane Spa), prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul unui sistem internaţional de transfer de bani, pentru obţinerea de beneficii financiare substanţiale.

„Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte dintre membrii grupului acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite agenţii de pe teritoriul României”, susţin anchetatorii.

 

Racola persoane folosite ca destinatari ai banilor furaţi din conturile italienilor 

Potrivit anchetatorilor, în cadrul grupului infracţional, Alin Vacariu avea în principal rolul de a racola persoane care să fie folosite ca destinatari la transferurile frauduloase de fonduri şi comunicarea numelor acestora către ceilalţi membri ai grupului. După efectuarea transferurilor frauduloase, tânărul din Rădăuţi primea datele acestor transferuri (număr unic de transfer, numele destinatarului, numele expeditorului, suma transferată etc.) şi le comunica mai departe persoanelor racolate ca destinatari, în vederea deplasării la Agenţiile Western Union sau la unităţile bancare care prestează servicii Western Union şi ridicării sumelor de bani fraudulos transferate. Banii adunaţi de Alin Vacariu erau transferaţi unor alţi membri ai grupării infracţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr din Rădăuţi trimis acasă, din Italia, încătuşat.
 Vizualizări articol: 4823 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Tânăr din Rădăuţi trimis acasă, din Italia, încătuşat5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei