Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 feb 2014 - Anul XIX, nr. 43 (5552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Tineri suceveni

S-au cunoscut în Bruxelles, acum zece ani, dar au făcut nunta la Bosanci, în stil tradiţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se spune că dorul de ţară nu moare niciodată. Nu mor nici tradiţiile şi nici bucuria de a împărtăşi cele mai frumoase momente din viaţă cu cei dragi. Aşa ne-au spus şi tinerii Elena Cotos, din Vatra Dornei, şi Constantin Bivol, din Bosanci, care s-au cunoscut în Bruxelles, acum zece ani, dar au făcut nunta la Bosanci, în stil tradiţional. Părinţii Elenei sunt din Straja, loc în care şi-a petrecut mireasa cei mai frumoşi ani ai copilăriei, alături de bunicii materni, loc în care a descoperit pentru prima dată frumuseţea costumelor populare.

Elena a avut amabilitatea de a ne povesti, pe scurt, drumul ei... de întoarcere, spre rădăcini, de la Bruxelles, la Bosanci. „Ca fiecare român care pleacă în străinătate, am plecat şi noi, plini de visuri măreţe, căutând fericirea şi bogăţia. Din fericire pentru noi, chiar am găsit-o. După zece ani de relaţie, ne-am dat seama că, de fapt, fericirea stă în lucruri mărunte, bucuriile de zi cu zi, şi nu în a strânge averi şi a construi case cât mai mari şi mai frumoase, pentru a concura cu vecinul”, ne-a povestit Elena.

 

Cei doi copii i-au „îndemnat” să facă nuntă

Elena şi Constantin s-au căsătorit civil, iar după aproape cinci ani a venit pe lume primul lor copil, Mara, acesta fiind momentul în care cei doi tineri s-au gândit, pentru prima dată mai serios, la faptul că ar trebui să facă şi nuntă şi, în primul rând, cununia religioasă. Au ales, însă, să mai aştepte câţiva ani, să le crească fetiţa şi să participe şi ea la nunta părinţilor. Între timp, acum doi ani, familia s-a mai mărit cu încă un membru, un băieţel pe nume Roman.

„De această dată am spus că trebuie să facem nunta. Zis şi făcut. Evenimentul a avut loc pe 21 iulie 2013 şi a fost în stil tradiţional. Am reuşit să facem un moment special, în care să includem cât mai multe elemente păstrate în tradiţia românească. Chiar dacă trăim în inima Europei, nu am uitat nici măcar pentru o clipă cine suntem, de unde venim, ba din contră, de fiecare dată când avem ocazia, cum ar fi 1 Decembrie sau de Sărbătorile Pascale, mergem la biserică îmbrăcaţi în costume naţionale, chiar dacă lumea se uită la noi bizar...”, a povestit tânăra din Vatra Dornei.

 

Mireasă cu „cămeşuică”, „prijitoare” şi opinci

La nunta lor, mirii, dar şi cei doi copilaşi ai lor, au îmbrăcat cu mândrie costumele tradiţionale: cămăşi bărbăteşti, care la Straja se numesc "cămeşoi", şi ii, care se numesc "cămeşuici". Unele au fost cusute de o femeie – meşter popular din Straja, şi nu au fost cămăşi oarecare, ci unele care erau purtate altă dată doar de miri.

„Catrinţa sau <prijitoarea>mea (în unele locuri se numeşte fotă) am cumpărat-o de la o bătrânică tot din Straja. Iţarii soţului au fost şi ei cumpăraţi, iar pentru cei mici, am găsit costume populare în familiile noastre. Am purtat cu mare drag şi respect costumele populare la ceremonia de-acasă şi la cununia de la biserică. Noi am ştiut mereu că vom face nunta în stil tradiţional, pentru că era mai mult decât normal, atâta timp cât ne respectăm foarte mult originile şi valorile naţionale”, a adăugat Elena. Nu au lipsit din garderoba mirilor opincile şi ciorapii de lână, care au înlocuit pantofii „preţioşi” de mireasă, dar nici cizmele de piele, până la genunchi, brâul lat, tot din piele, cu care era strâns la mijloc „cămeşoiul”, şi nici pălăria, purtate de ginerică. Elena a purtat pe cap în ziua nunţii o cunună împletită din flori naturale, un amestec de culori alb, violet, puţin galben şi verde, la fel ca şi buchetul miresei.

 

Inspiraţie pentru alţi tineri

Într-un fel, cei doi suceveni au vrut să arate respectul lor faţă de tradiţii şi, mai ales, faţă de originile lor. Ei au reuşit să-i facă şi pe alţi tineri să fie mândri că sunt români, să poarte costumul popular fără jenă. „După nunta noastră, în Bosanci, şi alţi tineri au decis să poarte costumele naţionale, văzând cât de frumos ne-au stat nouă. Am ales să mergem pe jos până la biserică, să le putem arăta tuturor că mai există încă tineri care ţin la tradiţii şi care încearcă din răsputeri să le readucă la viaţă”, îşi aminteşte Elena. Soacra mică a fost cea care i-a încurajat pe tineri în demersul lor de a opta pentru simplitate şi tradiţional, dar, în final, miri au avut toată susţinerea familiei şi a prietenilor, care, şi ei la rândul lor, au îmbrăcat costume naţionale, chiar dacă unora le-a fost destul de greu să le găsească.

Tinerii suceveni ne-au spus că nu regretă nici un minut alegerea făcută, aceea de a opta pentru nunta în stil tradiţional şi le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în ei. Fotografiile de la nunta în stil tradiţional au fost realizate de fotograful Nicolae Cătălin Cîmpan.

 

Momentul emoţionant al „iertăciunii”

La nunta lui Constantin cu Elena s-a ţinut cont şi de obiceiurile locului, din zona Bosanci.În ziua nunţii,în curtea casei mirelui a cântato formaţie de lăutari,chiar din sat, care a primit invitaţii pe muzică „de nuntă”, autentică.Un moment foarte emoţionant, după cum au remarcat nuntaşii,a fost cel al “iertăciunii”mirilor (iertare de la părinţi),la care aproape toată lumea a vărsat o lacrimă.Acasă la mire,lumea s-a prins într-o horămare, după care nuntaşii au mers pe jos pânăla biserică, fiecare purtând cu mândrie costumul popular. Simplitatea, bunul-gust au fost elementele care au dat eleganţă unui eveniment desfăşurat în „vatra satului”, dar care, în opinia participanţilor şi a celor care preţuiesc tradiţiile româneşti, a fost de cinci stele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au cunoscut în Bruxelles, acum zece ani, dar au făcut nunta la Bosanci, în stil tradiţional.
 Vizualizări articol: 2124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.06/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 17 voturi
S-au cunoscut în Bruxelles, acum zece ani, dar au făcut nunta la Bosanci, în stil tradiţional4.1517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ne-am dat dreaq trimis de
(24 feb 2014, 11:19:50
Mama da ce mai stireeee.... Incetul cu incetul va transformati in Cancan & company. Asta este stire de gazeta de Bosanci!!! Bleah
1.1  RE: Ne-am dat dreaq trimis de
(24 feb 2014, 17:50:17
se pare celor doi tineri nu le e ruşine ca s-au născut la tară şi că sunt români. puţini sunt ca ei. indiferent că s-au născut la sat sau la oraş majoritatea tinerilor "e tunşi " şi "vorbeşte" precum "conectăr" , iar tinerele se adresează una alteia cu apelativul "fatoo!" şi o admiră pe bianca drăguşanu.
bosăncenii or fi ei oameni dintr-o bucată, dar sunt harnici si vrednici.
1.2  RE: Ne-am dat dreaq trimis de
(25 feb 2014, 00:48:01
Se cam oftica acum Halip ca e plecat din tara si lumea a uitat de el ... acum sunt alti mojici pe piata care ii iau locul. Saptamana trecuta am citit un  ☭  despre C. Anton, astazi am citit un alt  ☭ . Saptamana viitoare cine urmeaza? Sau are unul din monitorul nunta si vrea 2 fotografi la nunta, la un pret de "prieten" ? Pace voua cititorilor... Amin.

Cat despre traditii ... numai "minunatii" le respecta ... cui plm ii pasa in 2013-2014 de traditii? Ridicati-va oameni buni, minunati-va si pocaiti-va. Isus vine !!!
2.   N-au uitat de unde au plecat,dar au uitat restul trimis de
(24 feb 2014, 11:30:36
Si asta pute a reclama.. Nu au uitat de unde au plecat , au uitat insemnatatea unei rochii de mireasa , dar au uitat si momentul cand se face o nunta.
Nunta nu se face dupa ce ai o casa de copii!
Au uitat ca in romania cu ani in urma mireasa se marita virgina!
Tocmai asta si inseamna rochia alba a miresei!
Halal..
2.1  RE: N-au uitat de unde au plecat,dar au uitat restul trimis de
(24 feb 2014, 18:53:56
Bine spus:))
Daca nu se bagau in seama era ok...
Dar sa faci tam tam cu obiceiurile si traditiile când mergi la biserica cu copii dupa tine sa te cununi e tare!!!
3.   Lukanu and co... trimis de
(24 feb 2014, 12:11:19
...stati jos,nu v-o cerut nimeni parerea Punct
3.1  RE: Lukanu and co... trimis de
(24 feb 2014, 18:55:13
Dar tie cine ti-o cerut parerea??
3.2  RE: Lukanu and co... trimis de
(24 feb 2014, 19:04:53
cetatene esti paranoic sau nu vad eu bine, mi-am dat eu cu parerea undeva sau sa-ti spun si tie sa stai jos?
Freak
3.3  RE: Lukanu and co... trimis de
(24 feb 2014, 19:30:37
Trebuie sa cerem voie de la tine sa ne dam cu parerea??
Omu si-a spus parerea foarte pertinenta asa ca nu ai tu de ce sa-i spui sa stea jos sau in picioare.
Sau esti cumva mirele?:))
4.   Comentariu trimis de
(24 feb 2014, 12:41:55
cica....inspiratie pentru alti tineri! hmmm , portul popular, da!- nunta cu tot cu copii, ba!
5.   Comentariu trimis de
(24 feb 2014, 18:48:11
Elena şi Constantin s-au căsătorit civil, iar aproape cinci ani a venit pe lume primul lor copil, Mara, acesta fiind momentul în care cei doi tineri s-au gândit, pentru prima dată mai serios, la faptul că ar trebui să facă şi nuntă şi, în primul rând, cununia religioasa.
Citat din articol:))
Va dati seama cum sa vina un copil pe lume timp de cinci ani????
6.   Comentati fara rost! trimis de
(17 mar 2014, 13:54:09
Stau si va citesc comentariile de oameni prosti ce sunteti.
Nu aveti nimic altceva de facut? Daca tot sunteti asa credinciosi cititi Biblia, mai aveti multe de invatat! Undeva scrie sa nu judeci, dar voi nu faceti altceva.
LUKANU, daca tot scrii ca asta e semnificatia rochiei, citeste mai bine si uitate pe poze, avea rochie populara nu alba!
In plus stau in Bruxelles, si nu aveau cum sa faca nunta acasa cand si-au dorit.
Au preferat sa astepte cativa ani decat sa faca nunta intr-o biserica Catolica cu un altar Ortodox cum era cea din Bruxelles.
Dar comentati ca ceva mai bun nu aveti de facut

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei