Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 feb 2014 - Anul XIX, nr. 30 (5539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Record nedorit

Salariaţii din asistenţa socială suceveană au cele mai mici salarii din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariaţii din asistenţa socială din judeţul Suceava sunt „cenuşăreasa” acestui domeniu extrem de important. Lefurile pe care le ridică oamenii care lucrează în acest sistem sunt cele mai mici din ţară, şi asta nu de azi de ieri, ci din 2009. Pentru a readuce situaţia la normal, sindicaliştii au iniţiat acţiuni în instanţă şi ameninţă şi cu proteste de amploare în cazul în care salariile nu vor creşte în perioada următoare.

„În ultimii trei ani, salariaţii din acelaşi sector de activitate au fost flagrant discriminaţi în ceea ce priveşte drepturile salariale, în funcţie de apartenenţa centrală sau locală a instituţiei – personalul din asistenţa socială şi protecţia copilului, asistenţa medico-socială sau poliţia locală fiind net dezavantajat salarial faţă de colegii cu subordonare ministerială, pierzând astfel drepturi semnificative, cum ar fi plata orelor efectuate în cadrul schimbului normal de lucru în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale”, a arătat Gabriel Buliga, liderul de sindicat al CNSLR Frăţia Uniunea Judeţeană Suceava, structură la care sunt afiliate şi sindicatele din asistenţa socială.

Salariile de 700-900 de lei pe care le ridică cei mai mulţi dintre angajaţii din acest domeniu de activitate sunt un adevărat butoi cu pulbere, motiv pentru care şi cele mai multe dintre revendicările sindicaliştilor sunt axate pe acest subiect.

 

Ce doresc salariaţii din asistenţa socială

Printre doleanţele celor din asistenţa socială se numără acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii, acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate, cum ar fi: comisia de disciplină, comisia paritară, comisia de concurs, comisia de soluţionare a contestaţiilor sau promovarea actului normativ de completare a Legii nr. 84/2012, legea amnistiei fiscale pentru bugetari, privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice.

O altă doleanţă este trecerea pe grilele de salarizare conform Legii nr. 284 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice și modificarea articolelor privind drepturile de natura salarială și nesalarială, cu precizarea nominală a acestora, dar şi promovarea unui act normativ prin care să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile de îndată şi integral.

O acţiune în justiţie pe probleme salariale a fost deschisă de sindicatul Pro AS Suceava la Tribunalul Suceava, iniţiativă la care s-au alăturat şi sindicatele de la Costâna, Sasca, Zvoriştea, Siret şi Sindicatul „Sf. Stelian” din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

Potrivit sindicaliştilor, această stare de lucru trenează de ani buni, iar nemulţumirile care s-au acumulat în acest interval au crescut constant.

„Această stare de fapt durează de o lungă perioadă de timp, iar nerezolvarea în perioada următoare a acestei situaţii de către cei în drept, începând de la nivel de Guvern, va determina în mod cert o mişcare sindicală pe sectorul de asistenţă socială la nivel naţional, rămânând singura formă de exprimare a nemulţumirilor existente”, a completat Gabriel Buliga. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii din asistenţa socială suceveană au cele mai mici salarii din România.
 Vizualizări articol: 3797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Salariaţii din asistenţa socială suceveană au cele mai mici salarii din România3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei