Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 feb 2014 - Anul XIX, nr. 30 (5539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De frica diavolului

O familie refuză şcolarizarea celor 12 copii pe motive religioase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O familie din comuna Poiana Stampei a refuzat şcolarizarea celor 12 copii pe care îi are pe motiv că aceştia nu au nevoie să înveţe altceva decât cuvântul lui Iisus, iar asta o fac acasă, şi nu la şcoală. Familia Cornel şi Elena Ţăran nu este cunoscută că ar frecventa vreo biserică a cultelor recunoscute de stat, dar pastorul penticostal din Poiana Stampei, Marcel Pilug, ne-a declarat că lunar familia primeşte alimente de la menoniţii din Suceava, prin urmare ar fi posibil să fie adeptă a acestei secte.

Familia Ţăran este în atenţia autorităţilor sucevene de mai mult de zece ani, de când mama a informat printr-o scrisoare Inspectoratul Şcolar Suceava că refuză să-şi lase copii să frecventeze cursurile. Primarul din Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, ne-a declarat, ieri, că de-a lungul timpului asistentul social din primărie şi reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava şi cel puţin trei psihologi au făcut naveta la casa Ţăran pentru a încerca să-i convingă pe părinţi să-şi lase copii la şcoală, însă fără nici un rezultat. Acum, de vârstă şcolară mai sunt doar trei dintre copiii Ţăran, dar nici unul nu este şcolarizat. Părinţii refuză atât alocaţia copiilor, cât şi orice formă de ajutor de la stat, şi se întreţin crescând capre şi iepuri şi din pachetele de alimente pe care le primesc de la „fraţii menoniţi” de la Suceava.

„Ei se pretind neoprotestanţi, penticostali, dar nu sunt în evidenţele niciunei biserici penticostale”, a afirmat primarul.

Pastorul penticostal din comună, Marcel Pilug, ne-a confirmat că familia Ţăran nu frecventează această biserică, şi a precizat că doar una dintre fiicele mai mari vine în mod constant aici. „Ei nu vor să colaboreze cu nimeni, doar una dintre fete ţine legătura cu noi. S-au izolat complet, din punct de vedere religios. Noi am încercat să-i convingem să dea copiii la şcoală, dar nu am avut succes”, a mai spus pastorul.

Potrivit acestuia, copiii învaţă acasă cu părinţii lor să scrie şi să citească, dar educaţia lor şcolară se rezumă la atât.

 

Menoniţii refuză să participe la „păcatele lumii”

În cursul zilei de ieri, am încercat să luăm legătura şi cu şeful menoniţilor din Suceava, Titus Miller, dar din păcate acesta nu a putut fi contactat. Din informaţiile pe care le deţinem, Miller a venit în România din America, împreună cu familia, în anii 1990 şi s-a stabilit la Suceava. Are cinci copii, dar nici unul dintre ei nu merge la şcoala publică.

Potrivit Constituţiei din România, dreptul la educaţie este garantat de stat şi este obligaţia părinţilor cetăţeni români este să-şi dea copiii la şcoală. Refuzul se sancţionează, inclusiv cu decăderea din drepturile părinteşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a cerut, ieri, Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava să demareze o anchetă de urgenţă în acest caz şi să-i prezinte la zi situaţia copiilor din familia Ţăran.

Refuzul de a-şi da copiii la şcoală face parte din practica grupurilor conservatoare ale sectei menoniţilor, cum ar fi de exemplu Grupul menoniţilor Holdeman. De cele mai multe ori, grupurile menonite au propriile lor școli private sau parohiale, iar adepţii Holdeman au nu numai școli, ci şi propria programă şcolară, iar personalul didactic este format de obicei, dar nu exclusiv, din femei tinere necăsătorite. De asemenea, nu efectuează stagiu militar, duc o viaţă simplă, folosesc rar radioul, televizorul şi internetul, dar nu au rezerve în privinţa telefoanelor mobile. Îmbrăcămintea le este modestă şi sobră. Refuză să participe la viața politică și alte așa-numitele "păcate ale lumii", prin urmare nu votează niciodată. În cadrul sectei menoniţilor există mai multe grupări - progresişti, moderaţi, conservatori, Vechiul Ordin, ultraortodocşi- care diferă foarte mult în ceea ce priveşte practica religioasă, disciplina bisericii şi stilul de viață. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie refuză şcolarizarea celor 12 copii pe motive religioase.
 Vizualizări articol: 5723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O familie refuză şcolarizarea celor 12 copii pe motive religioase3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mare ti-e gradina Doamne... trimis de
( 8 feb 2014, 11:25:49
oare de unde prind oamenii astia asa niste idei??au impresia ca si copii lor isi vor petrece tot restul vietii in varful muntelui crescand capre si iepuri??alta e situatia menonitilor din America, nu se poate compara cu cea din Romania......acu in fiecare saptamana descoperim fanatici de-astia care distrug viitorul copiilor doar pentru ideile lor....unde scrie in Biblie ca nu trebuie sa studiezi???
1.1  RE: Mare ti-e gradina Doamne... trimis de
( 8 feb 2014, 11:57:27
Dar de unde vine ideea sa pupi  ☭ ? sa pupi icoane si sa pupi poala popii si ca popii iti iarta pacatele? sa iesi si sa plimbi  ☭  prin centru orasului cu jandarmeria, sa bei apa "sfintita"! Nu crede tot ce scrie in acest articol. Menonitii la la CAM patruti stim bine ca au venit in romania sa ajute.Au facut o ferma , o scoala pentru orfani ,si multe altele. Fiecare e liber sa creada ce vrea si sa faca ce vrea cu viata lui privata. O fi omul tampit dar poate din cauza ca se uita prea mult la tv.
1.2  RE: Mare ti-e gradina Doamne... trimis de
( 8 feb 2014, 12:01:31
PAVEL NIMIGEAN.. taci din gura ca bine faci.. vad ca esti fan PP-DD si il iubesti pe Diaconescu.. asta spune totul despre tine si sleata din care faci parte. Menonitii sunt foarte multi si in America si in Romania si peste tot. Ce vrei sa.ti educe ei copiii?
te-a constrans cineva sa faci ce spun ei? Ai facut tu ceva pentru Suceava? in afara de faptul ca l-ai votat pe Diaconescu
2.   Lukanu omu dracului.... trimis de
( 8 feb 2014, 13:43:39
romania este un stat ortodox...vrei nu vrei in religia ortodoxa care exista de mii de ani se pupa icoanele si se spovedeste la popi..aste sunt reguli ale ortodoxiei....si tu daca esti roman respecti majoritatea adica pe noi ,,daca nu ia ti monoxitii astia sau cum se cheama si dute frate in america dute in nemibia dute unde vrea creierul tau parazit..
2.1  RE: Lukanu omu dracului.... trimis de
( 8 feb 2014, 14:17:06
Uaaileei! laughing Fiti atenti la specimenu' asta. Despre el credeti ca se fac articole?
2.2  RE: Lukanu omu dracului.... trimis de
( 9 feb 2014, 11:09:51
Adica, mai pe intelesul tuturor, "vrei, nu vrei, bea Grigore ageazma! "
Nu stiu cand om scapa de mentalitatea comunista.
3.   Redactia lu peste.. trimis de
( 9 feb 2014, 15:01:52
de ce ai sters mesajul care era pentru rasul ala sirjekalot? sa stie rasul k voi nu mai scrieti despre specimene ca mine de cand ati descoperito pe masa....apropo vreti o stire tare despre masa?o vedeti pe animal planet...
3.1  RE: Redactia lu peste.. trimis de
(10 feb 2014, 00:13:25
Shhh. Copiii aia din articol, desi invata acasa cu parintii lor plecati de acasa, stiu sa scrie mai corect decat tine.laughing

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei