Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 feb 2014 - Anul XIX, nr. 30 (5539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Intervenţie dificilă

Sucevean cu splina de aproape două kilograme, operat de chirurgii de la Spitalul Judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O operaţie laborioasă de extirpare a unei tumori de splină a fost efectuată în cursul acestei săptămâni de o echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Cazul reprezintă o raritate nu atât prin dimensiunile tumorii, de 1,825 kilograme, ci prin caracterul malign al acesteia, care a făcut ca mai multe organe din jur să fie afectate şi să trebuiască extirpate parţial, proceduri care au expus pacientul la un imens risc hemoragic.

Tumora a fost extrasă din abdomenul unui bărbat de 37 de ani, iar odată cu ea medicii au scos splina, dar şi porţiuni din pancreas şi ficat.

Operaţia a decurs bine, iar pacientul se reface acum în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Suceveanul de 37 de ani a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă în cursul zilei de marţi, cu dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal şi senzaţie de sufocare. În urma investigaţiilor, el a fost diagnosticat cu cancer de splină şi programat pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă.

 

Trei medici în echipa operatorie

Operaţia s-a desfăşurat în două etape, miercuri şi joi, şi a fost condusă de medicul Octavian Diaconu. „Cazul este unul neobişnuit, o dată prin localizarea cancerului, tumora splenică fiind o afecţiune rară, şi o dată prin faptul că a apărut la un bolnav tânăr. O astfel de tumoră dă tulburări de compresiune la nivelul aparatului digestiv, stomac, intestin, colon. Este al doilea caz pe care îl întâlnesc în 20 de ani de carieră ”, a explicat chirurgul.

El a arătat că poziţionarea tumorii a făcut ca operaţia să fie extrem de complicată, dificultatea constând în oprirea sângerării, mai ales că, intraoperator, pacientului i s-au extras pe lângă splină, care este un organ puternic vascularizat, şi porţiuni din pancreas şi ficat.

„Tumora invada diafragmul, dându-i bolnavului o pleurezie masivă. Practic, plămânul stâng era scos din funcţiune din cauza acumulării de lichid. Din acest motiv, cu o zi înainte de intervenţie, s-a evacuat lichidul din pleură, dând posibilitatea plămânului stâng să se expansioneze, iar bolnavul să suporte anestezia. S-au evacuat circa cinci litri de lichid din pleură, după care a doua zi s-a intervenit pentru îndepărtarea splinei şi a celorlalte organe invadate de tumoră”, a adăugat dr. Octavian Diaconu, care a fost asistat în timpul operaţiei de colegul său Constantin Dumitrescul şi anestezistul Cristina Tiron.

 

Va urma o terapie anticanceroasă

Suceveanul de 37 de ani a scăpat fără complicaţii de tumora care îi punea viaţa în pericol, însă starea sa de sănătate rămâne în continuare precară. După ce va părăsi Reanimarea el se va reface o perioadă în secţia de Chirurgie Generală, după care va fi preluat de specialiştii în Oncologie, care îi vor stabili un tratament împotriva cancerului.

Dr. Octavian Diaconu a subliniat ieri că în cazul pacientului de 37 de ani s-a folosit un aparat modern de cauterizare, care funcţionează pe o tehnologie de înaltă performanţă - Ligasure. Acest dispozitiv medical uşurează intervenţiile chirurgicale clasice, cât şi cele laparoscopice, oferind o sigilare vasculară perfectă şi permanentă.

De menţionat că în mod normal splina unei persoane are o greutate de 150 de grame.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean cu splina de aproape două kilograme, operat de chirurgii de la Spitalul Judeţean.
 Vizualizări articol: 3404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sucevean cu splina de aproape două kilograme, operat de chirurgii de la Spitalul Judeţean5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei