Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 225 (5432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rechizitoriu

Avocatul Paul Rusu, consilier local încă în funcţie şi fost aspirant la un mandat de deputat, în boxa acuzaţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Detalii picante din dosarul în care avocatul Paul Rusu, fost candidat pentru un mandat de deputat şi preşedinte interimar al Organizaţiei PC Suceava, dar şi actual consilier local al municipiului Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Banii cu care urma să fie mituit procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost daţi în două tranşe, iar din înregistrările aflate la dosar reiese că Paul Rusu era interesat doar să adune „caşu'”. Primii bani, în sumă totală de 3.500 de euro, au fost daţi pe data de 10 septembrie la un restaurant din centrul municipiului Suceava, după ce, în prealabil, Paul Rusu şi clientul său, Dumitru Giurcă, au avut o întâlnire în clădirea Palatului de Justiţie.

Procurorul care urma intervină pe lângă un coleg avea sarcina să rezolve favorabil dosarul lui Dumitru Giurcă la regimul circulaţiei, în sensul că acesta să primească o amendă administrativă, iar dacă ar fi dorit o scoatere de sub urmărire penală suma se dubla, adică 10.000 de euro.

„M-am întâlnit cu avocatul Rusu Paul la tribunal, l-am găsit la camera 126, împreună cu care am mers la barul din incintă, unde i-am predat suma de 3.500 euro. Acesta mi-a spus că e puţin şi să aduc şi restul întrucât nu poate să se întâlnească cu el (n.a. - cu procurorul) şi să-i dea doar atât. I-am spus că doar atât am putut face rost, după care îi voi aduce a doua zi diferenţa, deşi ştiam că nu puteam să fac rost de încă 1.500 euro până a doua zi. Ne-am despărţit, urmând să mă contacteze el”, a descris Dumitru Giurcă „preludiul” unei şpăgi.

 

Prima tranşă de bani, dată într-un restaurant în cartea „Legea contabilităţii”

Procurorul şi avocatul s-au întâlnit la restaurantul din centrul municipiului Suceava, unde au luat masa, ocazie cu care au discutat pe marginea măsluirii dosarului, totul fiind înregistrat după ce magistratul a depus o informare la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Banii au fost oferiţi într-o carte, „Legea contabilităţii nr.82/1991 şi legislaţie conexă, Editura Universul juridic”, în interiorul căreia avocatul Paul Rusu a precizat că se află suma de 3.500 de euro.

Cei doi s-au despărţit, urmând să se întâlnească a doua zi când Paul Rusu urma să aducă diferenţa de 1.500 de euro. Discuţia de la restaurant, dintre procuror şi avocatul mituitor, este edificatoare:

„Avocat Paul Rusu:-  Ce faci? Muncă, muncă şi iar muncă ... Ăsta a adus 3.500, înţelegi?

Procuror: - Ok.

Avocat Paul Rusu:-  Mâine mai dă 1.500...

Procuror: - Ok.

Avocat Paul Rusu:-  Eu îţi dau ăştia şi mâine mai vin şi ...înţelegi?

Procuror: - Bine, bine.

(..)

Avocat Paul Rusu:-  Păi, de aia ...mâine vine şi cu restul, ştii?

Procuror: - A găsit până la urmă ...

Procuror: - Asta-i viaţa. Deci cu ăsta s-a rezolvat?

Avocat Paul Rusu:-  Nu, eu azi, mâine gata. Deci azi ...

Procuror: - Şi el o scoatere la ...

Avocat Paul Rusu:-  Poftim?

Procuror: - El ... o scoatere cu 18 indice 1?

Avocat Paul Rusu:-  Păi, aşa am discutat. Păi, dacă vroia simplă, trebuia să fie dublu. Îţi dai seama că ... Nu, s-a mişcat foarte greu. Foarte, foarte greu s-a mişcat, dar asta-i schema.

Avocat Paul Rusu:-  Ştiu...Stai cuminte în privinţa asta, nu se pune problema. Ştie.... El a venit cu tot felul de variante ... îmi dă el maşina ... nu, caşu’ e…ce mă interesează pe mine că…?

Avocat Paul Rusu: - Vreau să văd dacă intră băiatul ăsta pe Bucureşti. Dacă ar intra, ar fi ok, că l-aş…eu m-aş ocupa de rafinamente, să stau acolo şi pe el îl trimit prin ţară, unde e nevoie.

Avocat Paul Rusu: - Păi da…cum procedăm? (cu referire la remiterea sumei de bani)

Procuror: - Îi ai?

Avocat Paul Rusu: - Da…

Procuror: - Păi hai…

Avocat Paul Rusu: - Legislaţia…legii contabilităţii şi alte legi conexe.

Procuror: - Aicea sunt toţi, nu?

Avocat Paul Rusu: - 3.500.

Procuror: - 3.500.

Avocat Paul Rusu: - Da…eu mâine mă întâlnesc cu el, ştii…şi atunci…

Procuror: - Mâine vorbim”.

 

Flagrantul, în biroul procurorului

Diferenţa de 1.500 de euro a fost dată pe 12 septembrie, ocazie cu care a fost organizat şi flagrantul. Totul s-a petrecut la primele ore ale dimineţii, când avocatul Paul Rusu s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava însoţit de clientul său, Dumitru Giurcă.

Cei doi au discutat cu procurorul care urma să intervină pe lângă un coleg de-al său, iar la un moment dat Paul Rusu dă banii şi pentru ca totul să pară cât mai real pentru clientul său, acestuia urma să-i fie luată o declaraţie.

Discuţia dintre procuror şi avocatul Paul Rusu a fost destul de scurtă, exact invers faţă de şocul pe care fostul candidat la un post de deputat l-a avut în momentul în care a aflat ce se petrece:

„Procuror: - S-a rezolvat, Paul?

Avocat Paul Rusu: - Poftim?

Procuror: - S-a rezolvat?

Avocat Paul Rusu: -  E ok, da, da!

Procuror: - Da?

Avocat Paul Rusu: - Da.

Procuror: - Şi îi ai la tine sau…?

Avocat Paul Rusu: - Poftim?

Procuror: - Îi ai la tine? (cu referire la cea de-a doua tranşă de bani)

Avocat Paul Rusu: - Da.

Procuror: - Da? Bine, hai să vedem!”.

 

Paul Rusu şi Dumitru Giurcă, trimişi în judecată pentru cumpărare de influenţă

Atât Paul Rusu, cât şi Dumitru Giurcă au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Cei doi au fost arestaţi pe 12 septembrie pentru o perioadă de 29 de zile, iar mandatul emis de Curtea de Apel Suceava a fost confirmat de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ambii inculpaţi vor fi judecaţi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar procesul va avea loc, într-o primă fază, la Curtea de Apel Suceava.

Paul Rusu a candidat la alegerile din decembrie 2012 din partea USL şi a obţinut 41,75% din voturile exprimate în Colegiul 2 Burdujeni. Fostul preşedinte al PC Suceava a fost învins de candidatul ARD, Ioan Balan, care a devenit deputat cu un scor de 43,68% din voturile exprimate. Practic, avocatul ajuns acum în spatele gratiilor a pierdut alegerile la o diferenţă minimă, de numai câteva sute de voturi. Totuşi, el şi-a păstrat mandatul obţinut la alegerile locale din iunie 2012, iar în acest moment ocupă şi funcţia de consilier local în deliberativul municipiului Suceava.

Conducerea PC Suceava a anunţat că i-a retras sprijinul politic, ceea ce înseamnă că în scurt timp Paul Rusu nu va mai fi nici consilier local, în locul său urmând să vină o altă persoană de pe listele USL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avocatul Paul Rusu, consilier local încă în funcţie şi fost aspirant la un mandat de deputat, în boxa acuzaţilor.
 Vizualizări articol: 2224 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Avocatul Paul Rusu, consilier local încă în funcţie şi fost aspirant la un mandat de deputat, în boxa acuzaţilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei