Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 218 (5425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Vama

Scandal şi ameninţări cu moartea în timp ce reprezentanţii Pro Anima încercau să ridice un cal confiscat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Asociaţiei de protecţie a animalelor „Pro Anima”, care s-au deplasat acum două zile în comuna Vama, pentru a ridica un cal ce fusese confiscat de poliţişti, s-au trezit în mijlocul unui scandal monstru, cu proprietarii animalului gata să facă orice pentru a-şi recupera calul. Deşi la faţa locului se aflau poliţişti, proprietarul a reuşit să dea jos calul din autoutilitara cu care urma să fie luat de „Pro Anima” şi să plece cu el înapoi acasă. Scandalul a declanşat un conflict între poliţişti, „Pro Anima” şi primarul comunei Vama, ultimul nefiind de acord cu măsura confiscării animalului de la proprietar.

 

Motivele pentru care calul a fost confiscat de la proprietar

Toată povestea din acest caz a început luni-după-amiază. Un agent de la Postul comunal Vama a găsit un cal pe drumul din satul Strâmtura. Calul îi aparţine localnicului Ion Cordeanu, dintr-o familie de romi. Acesta din urmă mai fusese avertizat, dar şi amendat în mai multe rânduri pentru că şi-ar fi lăsat calul şi alte animale libere, provocând pagube pe ogoarele localnicilor. Mai mult, în urmă cu ceva timp, susţine poliţia, un alt cal, tot proprietatea lui Ion Cordeanu, a fost lovit de o maşină după ce a fost lăsat în drum. Având în vedere aceste antecedente, poliţistul a luat decizia de a confisca animalul. Poliţistul a luat apoi legătura cu „Pro Anima”, pentru a fi găsită o persoană dispusă să adopte animalul.

A doua zi, marţi, cei de la „Pro Anima” au venit la Vama pentru a lua calul cu o camionetă închiriată. Ei urmau să preia animalul în baza unui proces verbal încheiat cu agentul constatator de la Poliţia comunei Vama şi să îl ducă la o persoană dispusă să îl adopte.  În scurt timp a început „corul” de ameninţări la adresa celor de la „Pro Anima”, iar proprietarul şi-a luat calul înapoi.

 

Preşedinta „Pro Anima”: „Voluntarii noştri au suferit o traumă, fiind ameninţaţi şi terorizaţi”

Doina Cocriş, preşedinta Asociaţiei „Pro Anima”, a declarat: 

„Noi am avut toată disponibilitatea să rezolvăm cazul, am închiriat o maşină, am găsit un adoptator, dar nu s-a putut rezolva nimic. Mai mult, voluntarii noştri au suferit o traumă, fiind ameninţaţi şi terorizaţi. În tot acest timp primarul din Vama nu ne-a sprijinit, din contră, i-a luat partea proprietarului calului”.

Ea a mai ţinut să spună că rar s-a întâmplat ca poliţiştii să ia legătura cu asociaţia pentru a rezolva o problemă de acest gen, din acest punct de vedere Postul de Poliţie Vama fiind un exemplu.  

 

Primarul din Vama spune că poliţiştii au acţionat ilegal

Contactat telefonic, primarul comunei Vama, Nicolai Baltag, a precizat tranșant că nu a fost de acord cu măsura confiscării calului şi predării acestuia către asociaţie.

El a declarat că în primă fază a sprijinit acţiunea, dovadă în acest sens că în noaptea de luni spre marţi, după ce a fost confiscat, calul a fost dus în gospodăria viceprimarului.

„Când am văzut calul respectiv, mi-am dat seama că nu este în nici un caz un animal subnutrit, ci bine întreţinut. Este adevărat că acel proprietar lasă animalele libere şi sunt reclamaţii împotriva sa, dar cred că măsura confiscării, luată de poliţie, a fost prea radicală. Mai mult, cred că agentul de poliţie a făcut acea confiscare fără a respecta procedura legală”, a declarat primarul.

 

De ce nu a fost de acord cu confiscarea calului primarul din Vama

El spune că a încercat o mediere în acest caz şi crede că proprietarul calului, deşi a greşit, trebuia să mai primească un ultim avertisment.

„Trebuie luat în calcul şi aspectul social, este vorba de o familie, de trei-patru guri de hrănit, iar pentru acei oameni calul este esenţial pentru asigurarea traiului”, a mai spus primarul.

În opinia sa, şi procedura de predare-primire a calului, de la poliţie spre „Pro Anima”, nu este legală.

„Este vorba de un cal care valorează 5-6.000 de lei şi astfel de confiscări pot deveni o pistă pentru afaceri”, a mai spus primarul.

Trebuie spus că respectiva cabalină nu era înregistrată, aşa cum cere legislaţia sanitar-veterinară, bărbatul de etnie de romă din Vama neavând nici un document pentru respectivul animal. Ion Cordeanu cumpărase calul de curând, iar reprezentanţii Pro Anima susţin că acesta era ţinut într-un adăpost neacoperit şi, din cauza lipsei de hrană, lăsat liber prin sat. Cu alt cuvinte era o chestiune de timp până ar fi devenit piele şi os.

Rămâne de văzut cum se va soluţiona acest caz, teoretic poliţia având obligaţia de a pune în aplicare măsura de confiscare şi de a-l sancţiona pe proprietar pentru incidentul în care au fost implicaţi şi cei de la „Pro Anima”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal şi ameninţări cu moartea în timp ce reprezentanţii Pro Anima încercau să ridice un cal confiscat.
 Vizualizări articol: 2004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scandal şi ameninţări cu moartea în timp ce reprezentanţii Pro Anima încercau să ridice un cal confiscat5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numai prostii trimis de
(19 sep 2013, 17:36:35
Domnule primar, acuma ar trebui sa platiti dumneavoastra toate stricaciunile facute e acest cal si nu-i prima data cand lasa calul liber pe drum, din cele semnalate mai sus si sa fiti direct raspunzator de acest cal. Caii nu au ce cauta liberi pe drumuri CLAR. esti un primar de nota 0.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei