Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 198 (5405)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

A doua încercare

Doi candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi peste 350 de absenţi la prima probă scrisă a bacului din toamnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Candidaţii celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului din acest an au susţinut ieri prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română. Din cei 1.720 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri, 357 au absentat.

Totodată, doi elevi suceveni au fost eliminaţi din examen, aceştia fiind surprinşi încercând să copieze. Unul este absolvent al Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava (elevul a susţinut testarea la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), iar celălalt este absolvent al Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, unitate unde a susţinut şi proba. Cei doi tineri nu mai au voie să susţină examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

 

Variante diferenţiate, în funcţie de profilul candidaţilor

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa şcolară, din care, în dimineaţa zilei de ieri, a fost extrasă varianta de subiect cu numărul 8. Subiectele au fost transmise şi preluate în condiţii de siguranţă de către toate cele opt de centre de examinare desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. 

Anul acesta, pentru prima dată,elevii au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic.

La subiectul al III-lea, cel ce de regulă dă cele mai mari bătăi de cap candidaţilor, elevii de la uman si pedagogic au avut de redactat un eseu în care să comenteze relaţia dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată.

Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul real sau tehnologic au primit, la subiectul al III-a, o cerinţă ce viza redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

 

„Mai uşor, dar tot greu”

Mulţi dintre candidaţii care au susţinut ieri proba au recunoscut, la ieşirea din examen, că bacalaureatul nu i-a prins tocmai pregătiţi. Cu toate acestea, mărturisesc la unison că cerinţele au avut un nivel de dificultate mai scăzut faţă de proba de la examenul din vară, când poezia a încurcat socotelile multora. De regulă, obiectivul lor este „să treacă”, nota cu care promovează examenul contând mai puţin.

Despina Chireş este absolventă a Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, iar ieri a susţinut pentru a doua oară această probă a bacalaureatului. Spune că la examenul din iulie nu se aştepta ca subiectul al III-lea să presupună tratarea unei opere lirice şi de aceea nu s-a descurcat tocmai bine. Dacă în iulie candidata s-a aflat pe lista respinşilor, acum aceasta speră măcar la un 7.

„A fost mai uşor ca în vară şi ne-am descurcat mult mai bine. Ţinând cont că în vară a picat poezia, acum ne aşteptam ori la roman, ori la comedie. La prima sesiune am învăţat romanul, nuvela, comedia, dar la poezie nu ne-am aşteptat”, spune Despina.

În prima sesiune a bacalaureatului, Gheorghe Antonesei, de la Liceul cu Program Sportiv Suceava, nu a luat notă de trecere la română şi la geografie, însă speră ca de data aceasta „să fie mai bine”. „M-am descurcat mai bine ca la prima sesiune, a fost mai simplu. Nu vreau notă mare, măcar să trec”, spune tânărul.

Încrezător în „prestaţia” sa de la examen, Toma Ş., de la Liceul cu Program Sportiv, ne declară că, înainte de această probă, a învăţat trei săptămâni non-stop.

„A fost mai uşor subiectul, iar eu sunt mai bine pregătit”, susţine elevul. De cealaltă parte, Eugen, absolvent al Liceului Tehnologic Cajvana, nu a avut curaj să se prezinte la probele bacului din vară. „Acum m-am pregătit mai mult. Posibil să-l iau”, spune elevul.

Total nemulţumit de cerinţele variantei extrase l-am găsit pe Florin Pavăl, de la Liceul cu Program Sportiv.

Acesta spune că „nu mă aşteptam la comedie, nu am învaţat-o deloc. Credeam că va pica nuvela, romanul. Poate iau un 5 sau 6. Nici în prima sesiune nu mă aşteptam să fie aşa greu”. Dezamăgit de cum s-a descurcat, totuşi elevul conchide optimist: „Viaţa merge înainte”. 

 

1.866 de absolvenţi susţin mâine proba obligatorie a profilului

Astăzi, doi elevi din judeţ susţin proba scrisă la limba şi literatura ucraineană.

După aceste probe, elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen miercuri, 28 august, când vor susţine proba obligatorie a profilului. La această probă sunt aşteptaţi 1.866 de absolvenţi. Aceştia vor fi examinaţi fie la istorie, fie la matematică. La ultima probă scrisă, la alegere a profilului şi specializării, s-au înscris 1.645 de candidaţi suceveni.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 2 septembrie, iar în aceeaşi zi vor fi depuse contestaţiile. Pe 5 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi peste 350 de absenţi la prima probă scrisă a bacului din toamnă.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi candidaţi eliminaţi pentru fraudă şi peste 350 de absenţi la prima probă scrisă a bacului din toamnă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei