Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 193 (5400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru anul şcolar 2013-2014

52 de elevi au solicitat transferul la şcoli din străinătate. Alţi 105 revin la şcolile din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii „stranieri” revin pe băncile şcolilor din judeţ. 105 părinţi s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ) pentru a-şi reînscrie copiii la cursurile unei şcoli din judeţ, începând cu anul şcolar 2013-2014, după ce aceştia au studiat o perioadă de timp la o unitate de învăţământ din străinătate. Cererile de reînmatriculare ale elevilor care şi-au însoţit părinţii plecaţi la munca în străinătate sunt aprobate, după care aceştia urmează să primească echivalări de la Ministerul Educaţiei pe baza actelor trimise de şcolile la care au studiat peste graniţă. Având o situaţie şcolară pusă la punct, locul lor în unităţile de învăţământ sucevene este garantat.

Reprezentanţii IŞJ spun că pentru elevii aflaţi în această situaţie urmează o perioadă de acomodare în care cadrele didactice trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor cazuri şi elevii trebuie să depună eforturi pentru a se adapta noilor reguli şi cerinţe. Mai mult de atât, în unele cazuri, aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească şi nici nu stăpânesc gramatica limbii române, ceea ce duce la complexitatea acestor situaţii de transfer dintr-o şcoală din străinătate în cea românească.
În ceea ce priveşte ţările din care vin elevii, în majoritatea situaţiilor este vorba de Italia şi Spania.

Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, a declarat că este de aşteptat ca pe adresa instituţiei să mai sosească cereri de transfer. „Cereri încă se depun, iar noi vom accepta toate transferurile solicitate. Nu putem refuza şcolarizarea elevilor”, a menţionat Laura Hacman.

 

IŞJ nu poate opri transferurile elevilor în străinătate

De cealaltă parte, pentru anul şcolar 2013-2014, pe adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava au sosit 52 de cereri de acordare a vizei în vederea continuării studiilor în afara ţării. Cererile sunt făcute de părinţii care doresc să-şi transfere copiii la şcoli din străinătate, unde să-şi continue studiile începute în instituţiile de învăţământ din judeţ. În acest sens, părinţii cer autentificarea actelor de studii pentru a se înscrie la o altă unitate de învăţământ.

Principalele ţări unde copiii vor continua şcoala sunt Italia, Spania şi Portugalia.

IŞJ nu poate opri sau limita această migraţie a populaţiei şcolare către unităţi de învăţământ din străinătate, datoria instituţiei fiind de a autentifica foile matricole eliberate de şcolile din judeţ.

Elevii din învăţământul preuniversitar pot învăţa gratuit la şcolile publice din ţările Uniunii Europene, la fel cum şi copiii străini pot studia la şcolile din România. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, transferul unui elev de la o şcoală românească la una din orice ţară a UE se poate face mult mai simplu. Practic, la fel ca un transfer dintr-o localitate în alta. Tot ceea ce trebuie să facă elevul şi părinţii acestuia pentru a-l transfera la o şcoală de orice nivel preuniversitar din străinătate este să prezinte documentele de studiu eliberate de şcoala din România unde a învăţat anterior şi actul de identitate. Primele ţări care au acceptat după 1 ianuarie 2007 transferul simplificat al elevilor au fost Italia, Grecia şi Spania. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 52 de elevi au solicitat transferul la şcoli din străinătate. Alţi 105 revin la şcolile din judeţ.
 Vizualizări articol: 3026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
52 de elevi au solicitat transferul la şcoli din străinătate. Alţi 105 revin la şcolile din judeţ4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei