Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 183 (5390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Asociația Studenților de la USV a participat, la Timişoara, la un protest privind slaba finanţare a educaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 200 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din întreaga țară şi-au manifestat nemulțumirea miercuri, 7 august, la Timișoara, contestând slaba finanţare a sistemului educaţional. Asociația Studenților din Universitatea Suceava (ASUS) a participat, alături de alte 15 organizaţii studenţeşti din ţară, la protest.

Pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții au afișat mesaje și s-au plimbat, alături de o vacă vie şi una de plastic, pe străzile Timişoarei. Prezenţa animalelor a fost justificată prin mottoul “Tinerii din România, trimiși la coada vacii!”.

În jurul junicilor, studenţii au amintit de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea a 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens.

Reprezentanţii ASUS au menţionat că printre nemulțumirile studenților se mai numără: creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin (în 50% dintre universitățile incluse într-o analiză recentă, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani), iar bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea. Referitor la acest fapt, studenţii au precizat că valoarea cheltuielilor minime de cazare și masă, estimată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, este de 566 de lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel național este de 214 lei.

Cu vaca de lanţ, studenţii au mai tras un semnal de alarmă asupra faptului că jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea, iar cele două motive mari care îi determină pe studenți să renunțe sunt fie alegerea greșită a facultății, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma și finaliza cu succes.

 

Problemele studenţilor români, dezbătute la Timişoara

Concluzii privind nevoile studenților din România s-au dezbătut în cadrul workshop-urilor paralele desfășurate alături de experți în politici educaționale, în primele trei zile ale Forumului Organizațiilor Studențești din România, eveniment care s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni, la Timișoara.

Reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti prezente au concluzionat că promisiunile partidelor politice, prevederile legii și asumările internaționale se încalcă fără reținere în ceea ce privește finanțarea publică a educației, iar studenţii simt consecințele acestui fapt. 

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoș, a declarat: „Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodată ca stat. Este crucial ca educația să fie tratată ca prioritate națională de către decidenți, să existe o responsabilitate reală față de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilității cu care aceștia tratează educația îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educație, prevăzut în Legea Educației Naționale. Educația nu este o cheltuială, ci o investiție în viitorul societății!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociația Studenților de la USV a participat, la Timişoara, la un protest privind slaba finanţare a educaţiei.
 Vizualizări articol: 1443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Asociația Studenților de la USV a participat, la Timişoara, la un protest privind slaba finanţare a educaţiei3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei