Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 183 (5390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Psihologi: Ministerul Transporturilor încurajează emiterea de avize psihologice false

Vineri, 9 August 2013 (18:54:34)

Colegiul Psihologilor din România (CPR) critică Ministerul Transporturilor pentru că intenţionează să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor "fără a avea acest drept", încurajând astfel "practica ilegală" de emitere a unor avize psihologice false.

"Ministerul Transporturilor intenţionează să reglementeze profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, fără a avea acest drept, încurajează practica ilegală prin emiterea de avize psihologice false şi obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor. Toate aceste aspecte sunt prevăzute în proiectele aflate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor www.mt.ro la Transparenţa decizională şi lansate «pe sub preş» exact pe 1 august, într-o perioadă a vacanţelor, inclusiv a celor care vor trebui să semneze aceste ordine - domnul Victor Ponta, ministrul interimar al Transporturilor, şi domnul Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii", arată preşedintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, într-un comunicat al Colegiului Psihilogilor, remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Colegiul Psihologilor, în mai 2013, organizaţia a înaintat un proiect de act normativ şi a solicitat Ministerului Transporturilor începerea unor runde de negociere pentru emiterea în final a unui act normativ în concordanţă cu prevederile Legii nr. 213/2004. "Ministerul Transporturilor a ignorat demersul nostru şi a răspuns într-un mod jignitor, prin afişarea unor proiecte în total dezacord cu solicitările Colegiului Psihologilor din România. Prin proiectele afişate pe site-ul www.mt.ro, la rubrica transparenţă decizională, Ministerul Transporturilor a arătat încă o dată că nu doreşte să intre în dialog cu Colegiul Psihologilor din România şi că ignoră Legea nr. 213/2004, urmărind obiective anacronice şi abuzive: «reglementarea» unei profesii deja reglementate prin Legea nr. 213/2004, în specialitatea psihologia transporturilor; încurajarea emiterii ilegale a avizelor psihologice în domeniul siguranţei circulaţiei, de către furnizori necertificaţi profesional în condiţiile Legii nr. 213/2004; îngrădirea dreptului la muncă a psihologilor cu drept de liberă practică atestaţi în condiţiile legii; finanţarea indirectă a structurilor incompatibile cu prevederile Legii nr. 213/2004", se arată în comunicat.

Potrivit CPR, unul dintre proiectele puse în dezbatare publică ar da "undă verde societăţilor comerciale să fie agreate ca unităţi psihologice, ceea ce contravine reglementărilor profesiei de psiholog şi va permite în continuare emiterea unor avize psihologice false, cu implicaţii extrem de grave la adresa siguranţei în toate domeniile transporturilor".

"Reglementat în acest fel, sistemul va încuraja practica ilegală a psihologiei şi punerea în pericol a siguranţei transporturilor, neexistând nicio modalitate de control şi de evidenţă a avizelor psihologice emise. De asemenea, proiectul de ordin obstrucţionează dreptul la muncă al psihologilor, întrucât aceştia au nevoie de o autorizare specială de la Ministerul Transporturilor, deşi ei îndeplinesc toate condiţiile legale de practică în profesia de psiholog. În plus, ei pot aştepta până la patru luni pentru a obţine această autorizare întrucât în ordin se prevede că analiza dosarului durează 30 de zile, iar verificarea unităţii psihologice se va realiza în maximum de trei luni de la finalizarea analizei dosarului", mai spun psihologii.

CPR mai susţine că a înaintat o soluţie pentru "normalizarea şi stoparea emiterii avizelor psihologice ilegale". Astfel, organizaţia rcomandă psihologilor atestaţi în condiţiile Legii nr. 213/2004 "să nu depună niciun document în vederea respectării condiţiilor ilegale ce urmează să fie aprobate de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea certificatelor de agreere".

În plus, CPR cere respectarea atribuţiilor legale ale sale în domeniile de reglementare, instituirea standardelor de calitate, atestare, certificare şi efectuarea controlului pentru furnizorii de servicii psihologice, cât şi evidenţa şi securizarea actelor profesionale emise de către psihologii români, potrivit reglementărilor Colegiului Psihologilor din România.

CPR mai solicită evidenţa strictă a furnizorilor de servicii psihologice şi afişarea publică a acestora, pentru protecţia drepturilor consumatorilor de servicii psihologice, eliminarea "instanţelor arbitrare", a comisiilor de siguranţa transporturilor şi a altor ingerinţe în activitatea profesională a psihologilor, precum şi deschiderea unor runde de negociere pentru emiterea unor norme care să contribuie la siguranţa transporturilor, la siguranţa populaţiei şi la o eficientizare a activităţii de coordonare din cadrul Ministerului Transporturilor.

"Nu vom accepta astfel de reglementări, care aduc un grav prejudiciu membrilor noştri şi profesiei de psiholog în general. Singurul organism care reglementează, potrivit legii, profesia de psiholog este Colegiul Psihologilor din România. Vom face demersurile necesare în acest sens la toate organismele abilitate, inclusiv la Curtea Constituţională, Comisia Europeană şi la organismele profesionale internaţionale în care suntem membri. De asemenea, vom obţine sprijinul din partea Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate", a declarat preşedintele CPR.

În acest context, CPR cere Ministerului Transporturilor retragerea imediată a proiectelor şi stoparea oricăror demersuri de aprobare a acestora, până la elaborarea unor norme de comun-acord cu Colegiul Psihologilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Psihologi: Ministerul Transporturilor încurajează emiterea de avize psihologice false.
 Vizualizări articol: 1078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Psihologi: Ministerul Transporturilor încurajează emiterea de avize psihologice false0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei