Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 183 (5390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc

Vineri, 9 August 2013 (18:53:57)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I, organizate la bordul fregatei din Portul Militar Constanţa, că Ferdinand I "a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc".

"Este o onoare să fiu la bordul Fregatei «Regele Ferdinand» cu ocazia vernisajului unei expoziţii care ne face să-l cunoaştem mai bine pe acela care, aşa cum scrie la Mănăstirea Curtea de Argeş, a ridicat spada pentru întregirea ţării", a spus Băsescu.

El a menţionat că în acest an se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Ferdinand I.

"Poate nu e coincidenţă, dar poate fi un element de început - anul acesta se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a celui de-al doilea rege al ţării şi primul şef de stat care a reuşit să întregească România", a spus Băsescu, care a evocat curajul Regelui Ferdinand de a "ridica spada împotriva patriei mamă", în 1916.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, după 50 de ani de comunism, "poate nu suntem suficient de recunoscători" Regelui Ferdinand I, care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari.

"Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Ferdinand după ce a devenit rege al României Mari: a făcut reforma agrară şi i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din primul război mondial şi a aşezat România pe baza unei Constituţii moderne, din 1923", a spus Băsescu, adăugând că, dacă cei care au lucrat la proiectul noii Constituţii ar fi citit Constituţia din 1923, ar fi putut să-i dea nişte "principii mai temeinice".

"O părere personală şi rog istoricii să nu se supere: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc", a mai spus Băsescu, în încheierea inrtervenţiei sale în faţa participanţilor la vernisajul expoziţiei.

În perioada 9 - 15 august, la Constanţa, au loc manifestări culturale şi artistice prilejuite de Ziua Marinei.

Festivităţile vor fi deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanţa, unde, între orele 18.00 şi 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti, dar şi un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Acest program se va repeta şi sâmbătă, când, tot la Constanţa, vor mai fi organizate, în Portul Militar, expoziţii de tehnică şi nave, de pictură cu tematică de marină şi de navomodele, iar la bordul fregatei "Regele Ferdinand" va fi vernisată o expoziţie organizată de Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţii similare vor fi organizate în aceeaşi zi şi în Portul Militar din Mangalia, iar Muzeul Marinei Române, atât Constanţa cât şi filiala Mangalia, va putea fi vizitat gratuit între orele 9.00 - 17.00.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi organizate atât în Constanţa cât şi în Mangalia diferite simpozioane dedicate Zilei Marinei, dar şi o serie de ceremonii militare şi religioase, însoţite de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului.

La Constanţa, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, vor fi organizate spectacole prezentate de către formaţiile artistice ale Cercului Militar Constanţa şi de către Muzica Militară a Forţelor Navale.

Manifestările din 15 august, când se sărbătoreşte Ziua Marinei, se vor desfăşura, la Constanţa, pe platoul din faţa Comandamentului Flotei Navale, fiind aşteptate să asiste câteva mii de persoane, constănţeni şi turişti.

Festivităţile vor cuprinde un ceremonial militar şi exerciţii demonstrative pe faleza Cazinoului, urmate de jocuri marinăreşti în Portul turistic Tomis, precum şi de aprinderea pavoazului electric pe nave şi retragerea cu torţe.

Ultima dată când preşedintele Traian Băsescu a particpat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei de la Constanţa a fost în anul 2010, când a declarat că Ziua Marinei este ziua bărbatului, a oamenilor care ştiu, la bordul navelor, să fie solidari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc.
 Vizualizări articol: 1047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei