Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 153 (5360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

CJ Suceava ar putea investi într-o fabrică de agropeleţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu mai multe primării sucevene, ar putea investi în construcţia unei fabrici de agropeleţi, care ar urma să fie folosiţi pentru încălzirea unor instituţii publice. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a anunţat că are în vedere înfiinţarea unei companii în care acţionari ar urma să fie Consiliul Judeţean, dar şi mai multe primării, firmă care se va ocupa de producerea de agropeleţi. Nechifor a arătat că un astfel de proiect ar putea să aibă succes în judeţul Suceava, având în vedere că există materia primă pentru producerea agropeleţilor.

„În judeţul Suceava există suprafeţe mari de teren cultivate cu păioase, grâu sau secară, iar paiele rămase pot fi transformate în agropeleţi. Această soluţie este o idee mai inovatoare, o regăsim în alte state, şi consider că are beneficii importante. În primul rând, prin folosirea agropeleţilor se vor reduce semnificativ costurile pentru producerea energiei termice pe timp de iarnă”, a spus Nechifor. El a adăugat că agropeleţii ar putea fi folosiţi pentru încălzirea centrelor de asistenţă socială, dar şi a altor instituţii, cum ar fi primăriile sau şcolile.

„Pe lângă aceasta ar fi vorba şi despre o serie de beneficii indirecte. Şi vorbim aici despre micii fermieri, despre ţărani, care ar putea să valorifice un produs rezidual, paiele, care acum nu au preţ. Mai mult, paiele se ard pe câmp şi vom putea rezolva şi această problemă”, a explicat şeful administraţiei judeţene.

Cătălin Nechifor a precizat că investiţia în construcţia unei fabrici de agropeleţi s-ar ridica maxim 200.000 de euro, în această sumă fiind inclusă şi amenajarea spaţiilor de depozitare şi de cântărire a agropeleţilor.

Nechifor a declarat că o astfel de fabrică produce o tonă de agropeleţi pe oră şi poate ajunge la o producţie de 20 de tone pe zi. Şeful administraţiei judeţene a arătat că folosirea agropeleţilor ar scădea semnificativ costurile cu producerea energiei termice în centrele sociale. Asta în condiţiile în care peleţii din lemn costă aproximativ 150 – 160 de euro/tonă, iar o tonă de agropeleţi costă maxim 50 de euro.

Cătălin Nechifor a precizat că o astfel de iniţiativă ar putea deveni un proiect pilot la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CJ Suceava ar putea investi într-o fabrică de agropeleţi.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
CJ Suceava ar putea investi într-o fabrică de agropeleţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei