Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 153 (5360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liceeni fără efort

Sute de elevi notaţi cu 2 şi 4 la evaluarea naţională, viitori liceeni cu acte în regulă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Notele mediocre obţinute de unii elevi suceveni la evaluarea naţională nu constituie un impediment pentru a urma liceul, în anii trecuţi, numeroşi absolvenţi prinzând un loc la liceu cu o medie de admitere sub 5. Ce-i drept, liceele la care au fost admişi nu sunt unele de prestigiu, însă şi mediile lor se situează sub nota minimă de promovabilitate. Aşadar,inclusiv elevii cu note sub 5 vor ajunge să studieze într-o formă de învăţământ, urmând a participa la repartizarea computerizată, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase, astfel că nimeni nu rămâne „pe dinafară”.

Dintre cei care în toamnă vor intra la liceu se numără aproape 150 de elevi care au note mai mici de 3 la evaluarea naţională şi 320 care au note mai mici de 4. În total, 1.050 de absolvenţi de clasa a VIII-a au calificative sub 4,99. Salvarea multora constă în faptul că la media de admitere la liceu contează în proporţie de 50% media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Anul trecut, la nivelul judeţului, au fost 297 de elevi care au avut media de admitere mai mică de 5. Chiar şi foarte slab pregătiţi, absolvenţii au prins un loc la liceu cu o medie puţin peste 3 sau 4. Spre exemplu, ultima medie de admitere în liceu de anul 2012 a fost de 3,56, notă ce s-a înregistrat la Liceul Tehnologic Dumbrăveni, la specializarea mecanică. Totodată, cu 3,61, un alt absolvent a fost admis în cadrul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, profil tehnic. 12 elevi suceveni au fost admişi cu medii între 3,56 şi 3,99, colegiile tehnice fiind cele care şcolarizează absolvenţi cu astfel de rezultate. 

În 2011, ultima medie de admitere în liceu – 3,84, s-a înregistrat la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, la specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice.

 

Directorii încercă să-i îndrume spre şcolile profesionale

Odată ajunşi în rândul liceenilor, bobocii admişi cu note mediocre pot face faţă cu greu curriculei şcolare. Ba mai mult de atât, potrivit profesorilor, mulţi dintre aceştia aleg să plece peste hotare, iar alţii pur şi simplu renunţă pentru că nu se pot adapta.

Potrivit prof. Florin Drîmbă, director al Colegiului „Andronic Motrescu” Rădăuţi, „după ce termină clasa a IX-a, încercăm să-i îndrumăm pe elevii slabi spre şcoala profesională. Asta e singura lor salvare. Mai eficient era vechiul sistem, când elevii slabi intrau la profesională după ce terminau clasa a VIII-a, nu a IX-a. Oricum, puţini dintre cei care intră cu note extrem de mici termină cele 12 clase, mulţi se pierd pe parcurs”.

 

Admişi la liceu fără a susţine evaluare naţională

Prof. Ovidiu Spiridon, directorul Liceului Tehnologic Dumbrăveni, spune că din 30 de elevi slabi care sunt admişi la liceu, circa 10-12 reuşesc să termine clasa a XII-a şi unul-doi promovează bacalaureatul. „Sunt permanent la limită aceşti elevi. Sunt tineri care sunt mai fericiţi dacă dau la ciocan sau la pilă, în loc să citească. Lor le trebuie să înveţe o meserie, dar statul aproape îi trimite obligatoriu la liceu”, a afirmat Spiridon.

Acesta a mai precizat că elevii care au rămas corigenţi în clasa a VIII-a şi nu au putut să se înscrie pentru a susţine evaluarea naţională vor fi repartizaţi la liceu, asemeni colegilor lor care au susţinut testarea.

„După ce elevii corigenţi dau testul de corigenţă, ei sunt repartizaţi la liceu în a III-a etapă de admitere. La noi în liceu sunt circa 20 de corigenţi. La repartizare, fetele aleg, de regulă, specializarea de textile, iar băieţii merg la mecanică”, mai spune Spiridon. 

 

Astăzi debutează prima etapă de admitere în învăţământul liceal

După ce au trecut de emoţiile examenului de evaluare naţională şi după ce şi-au ales liceul în cadrul căruia doresc să-şi continue studiile, absolvenţii ciclului gimnazial sunt aşteptaţi, în perioada 5-9 iulie, să complete fişele de înscriere cu unităţile liceale unde doresc să fie admişi. Elevii vor fi asistaţi de către părinţi şi diriginţi. Profesorii recomandă ca opţiunile elevilor să fienu numai suficiente, dar şi realiste. Tot în perioada 5-9 iulie, se va face introducerea în baza de date computerizată a datelor din fişele de înscriere. După ce toţi elevii au fost introduşi în sistem, pentru fiecare judeţ, se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe 16 iulie. Repartizarea computerizată nu finalizează înscrierea la liceu. După afişarea listelor cu rezultatul repartizării computerizate urmează înscrierea la liceu, elevii putând depune dosarele în perioada 17-26 iulie.

 

Rezultatele examenului după contestaţii

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a transmis în cursul zilei de ieri centralizarea finală a notelor obţinute de elevi la evaluarea naţională, după rezolvarea contestaţiilor.

Diferenţele nu sunt semnificative, având în vedere că după recorectarea celor 290 de lucrări pentru care s-a depus contestaţie, 160 de teze au fost notate cu acelaşi calificativ.

Pe 1.049 de elevi evaluarea i-a prins total nepregătiţi, ţinând cont că aceştia au obţinut medii mai mici de 5. Statistica finală mai arată faptul că 1.085 au note între 5-5.99, 1.097 – între 6-6.99, 1.081- între 7-7,99, 1.178 – între 8-8,99 şi 1.234 au note între 9 şi 9,99.

29 de elevi au 10 pe linie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de elevi notaţi cu 2 şi 4 la evaluarea naţională, viitori liceeni cu acte în regulă.
 Vizualizări articol: 1390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Sute de elevi notaţi cu 2 şi 4 la evaluarea naţională, viitori liceeni cu acte în regulă4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei