Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 138 (5345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemă serioasă

Mulţi crescători de bovine, aproape de ziua în care nu vor mai avea ce face cu laptele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste ceva mai mult de şase luni de zile, de la 1 ianuarie 2014, comercializarea laptelui devine o mare problemă pentru mulţi dintre crescătorii de vaci din judeţul Suceava. Perioada de tranziţie acceptată de Uniunea Europeană privind comercializarea laptelui va lua sfârşit, iar odată cu debutul viitorului an centrele de colectare nu vor mai putea prelua decât lapte conform cu normele UE. Pentru a fi conform, laptele muls trebuie să ajungă imediat într-un tanc de răcire, iar asta înseamnă o imensă problemă pentru micii crescători de bovine, care de altfel reprezintă marea majoritate în judeţ.

 

Laptele ajunge prea târziu la tancurile de răcire

Conform prevederilor pentru asigurarea conformităţii laptelui crud, de la 1 ianuarie 2014 produsul trebuie să aibă sub 100.000 de germeni per mililitru la colectare şi maximum 400.000 de celule somatice per mililitru. În „traducere”, explică specialiştii sanitar-veterinari, asta înseamnă că mai ales pe timp de vară laptele este conform doar dacă ajunge într-un tanc de răcire imediat ce a fost muls.

Măsurătorile efectuate până acum au arătat în mod clar că în judeţ se colectează mult lapte care depăşeşte aceste valori. Asta deoarece tancurile de răcire sunt o raritate la crescătorii de vaci, cu excepţia celor mari.

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a explicat care este situaţia reală din teren.

„În cadrul întâlnirilor cu fermierii din zona de munte s-a discutat intens această problemă. Fiind zonă întinsă de munte, laptele de la mulţi crescători ajunge târziu într-un loc de depozitare corespunzător, unde este un tanc de răcire. Abia sunt doi-trei crescători de la Moldoviţa care au tancuri de răcire, de capacitate mică, cumpărate la mâna a doua”, a declarat Alexandru Crăiuţ.

 

Fermierii aşteaptă subvenţii pentru a putea achiziţiona tancuri de răcire 

El a precizat că printre posibilele soluţii ar fi achiziţionarea de tancuri de răcire la comun de mai mulţi crescători, însă asta se poate întâmpla doar dacă oamenii vor fi stimulaţi, adică dacă achiziţionarea unui tanc va fi subvenţionată cu fonduri guvernamentale ori de la Uniunea Europeană.

Reprofilarea spre rasele de vaci de carne, cu o piaţă foarte bună de desfacere, ar mai putea fi o soluţie de viitor pentru crescătorii care nu vor mai putea să dea lapte la centrele de colectare, cred reprezentanţii fermierilor.

 

Campanie de informare a crescătorilor până la finele lunii iunie 

Referitor la apropierea datei de la care laptele neconform va mai putea fi comercializat doar la negru, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunţat că în perioada 17-30 iunie în judeţ va avea loc o companie de informare a crescătorilor de bovine cu privire la măsurile care trebuie luate pentru asigurarea conformităţii laptelui crud.

Vinerea trecută medicii veterinari din judeţ au fost instruiţi cu privire la această campanie şi ce au de transmis în teritoriu, crescătorilor.

Doctorul Dănuţ Corneanu din cadrul DSVSA Suceava a precizat că până pe 30 iunie se vor organiza întâlniri cu producătorii de lapte, dar şi cu colectorii şi procesatorii, pentru o cât mai bună comunicare medicii veterinari urmând a colabora cu primăriile locale.

Medicii veterinari au misiunea de a le explica celor interesaţi despre căile de contaminare a laptelui, răcirea şi depozitarea laptelui după muls, restricţiile privind vânzarea, criteriile de calitate etc. Toate aceste probleme se leagă însă de bani şi de investiţiile pe care trebuie să le facă fermierii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mulţi crescători de bovine, aproape de ziua în care nu vor mai avea ce face cu laptele.
 Vizualizări articol: 2119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mulţi crescători de bovine, aproape de ziua în care nu vor mai avea ce face cu laptele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei