Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 138 (5345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Formă de protest

Adolescenții câmpulungeni ”adoptă” copacii din Parcul „Eminescu” pentru a-i salva de topor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un protest neobișnuit se derulează de cinci zile în Parcul ”Eminescu” din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Un grup de 27 de adolescenți și tineri localnici, care folosesc curent parcul pentru activități sportive sau recreative, încearcă să salveze copacii de la tăiere și parcul de la transformarea în perimetru comercial cu cârciumi și săli de nunți.

Pentru că autoritățile locale au scos deja la licitație o bucată de parc, au tăiat o parte din copaci și au marcat în vederea tăierii alți arbori, tinerii cred că nu le rămâne decât să încerce ei înșiși să apere fizic parcul și să convingă autoritățile să nu-l distrugă. Adolescenții nu sunt implicați în nici un fel de partide sau organizații, s-au mobilizat cu ajutorul rețelelor de socializare și sunt uniți doar de convingerea că autoritățile nu pot fi lăsate să ignore voința publicului și să distrugă din interes mercantil un loc pe care localnicii îl iubesc.

Prima acțiune a grupului a fost să ”adopte” și să ”boteze” o parte dintre copacii condamnați la tăiere, copaci pe care îi îngrijesc și îi păzesc efectiv acum, ca să nu fie tăiați pe furiș. Copacii se numesc acum ”Adiță”, ”Bogdănel” ori ”Pinky” și poartă etichete care să arate clar că nu mai sunt ”ai nimănui pe lume”. Tinerii speră că gestul lor pașnic va reuși să trezească la realitate și să sensibilizeze autoritățile, dar nu exclud nici acțiuni mai radicale dacă protestul pașnic nu va avea rezultatul scontat. Unii dintre membrii majori ai grupului și-au anunțat deja pe rețelele de socializare intenția de a se lega de copacii pe care edilii vor încerca să îi masacreze pentru că sunt deja marcați, și de a apăra pur și simplu arborii cu trupurile lor.

 

Viitorul Parcului „Eminescu” rămâne incert

Nemulțumirea adolescenților câmpulungeni a fost generată de o decizie controversată a administrației locale. La cererea firmei consilierului local Mircea Giosan, primarul Mihăiță Negură a propus și legislativul local a aprobat ca o bucată din parc să fie concesionată prin licitație. Câștigătorul ar putea face în parc cârciumi sau spaţii pentru nunți și ar avea și obligația îngrijirii restului parcului.

Încă înainte de organizarea licitației, câmpulungenii au observat însă că mulți dintre arborii din parc se usucă inexplicabil și sunt tăiați. Cumulat cu impactul emoțional al altor acțiuni extrem de agresive de tăieri și toaletări de arbori exercitate în ultima vreme din ordinul primarului câmpulungean, acest fenomen a făcut nemulțumirea publică să dea în clocot și astfel au apărut acțiuni de protest precum ”adopția” arborilor din parc.

Deocamdată, viitorul Parcului „Eminescu” rămâne incert. Licitația pentru concesionarea unei bucăți de parc, deși programată, nu s-a putut desfășura efectiv. Singurul ofertant înscris a fost firma consilierului local care a cerut licitația, dar în aceste condiții procedura nu a putut avea loc din lipsă de participanți.

Până în prezent, primăria nu a anunțat dacă mai dorește sau nu să concesioneze parcul după acest eșec. Tinerii protestatari sunt însă deciși să ocrotească arborii și să îngrijească parcul, cum se vor pricepe mai bine, până la final. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adolescenții câmpulungeni ”adoptă” copacii din Parcul „Eminescu” pentru a-i salva de topor.
 Vizualizări articol: 1900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Adolescenții câmpulungeni ”adoptă” copacii din Parcul „Eminescu” pentru a-i salva de topor5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Precedent trimis de
(18 iun 2013, 14:02:25
La Istambul s-a creeat un precedent. Dar la Campulung, nu cred ca niste adolescenti vor putea opri politicienii cu ceafa groasa de la distrugerea parcului... Oricum, cinste lor si rusine conducerii Primariei si consilierilor. Mai rar putem gasi atata "patriotism local", ca la Campulung.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei