Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 138 (5345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Întâlnire de suflet

Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”, o sărbătoare a tuturor ucrainenilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Căminul Cultural din comuna Ulma a găzduit duminică activităţile dedicate Festivalului Minorităţilor „Convieţuiri”, spectacol plin de culoare, cântec şi voie bună, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, împreună cu Primăria comunei Ulma.

Acţiunea a început prin primirea invitaţilor, a continuat cu parada formaţiilor participante, s-au rostit alocuţiunile oficialităţilor, apoi s-a desfăşurat programul artistic.

Au participat formaţii din judeţul Suceava, cum ar fi „Kozaciok” - Bălcăuţi, „Barvinok” - Măriţei, „Polonenca” - Paltinu, „Vocile Negostinei” şi ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, „Veselca” - Văşcăuţi, „Huţulca” şi „Liceeni” din Ulma, precum şi Nadia Zamku din Siret. Formaţiilor participante li s-a alăturat, ca invitată de onoare, şi o formaţie artistică din Ucraina.

 

Deputatul minorităţii ucrainene, prezent la Ulma

Ioan Bodnar, prim-vicepreşedintele UUR, preşedintele Filialei Suceava, organizatorul festivalului, a explicat că:„Pe scena Căminului Cultural au evoluat artişti amatori şi profesionişti, iar această diversitate culturală a unit sute de oameni din comuna Ulma. Festivalul a parcurs 20 de ani, în multe localităţi din judeţul Suceava, şi mă bucur să văd că tradiţia este promovată de oameni maturi şi îmbrăţişată de generaţia tânără, ce ne reprezintă în continuare.”

S-au alăturat pe scenă oaspeţi de seamă precum Ioan Marocico, deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, care s-a declarat a fi deosebit de fericit că a luat parte la cea de-a XX-a ediţie ce s-a sărbătorit la Ulma şi totodată a sfătuit artiştii să păstreze tradiţia în continuare: „Ca reprezentant din partea minorităţii ucrainene sunt deosebit de fericit să fiu astăzi lângă voi. Temelia comunităţii este cultura, tradiţia şi obiceiurile, de aceea trebuie să le pastrăm şi să le dăm mai departe copiilor noştri, aşa cum le-am moştenit şi noi”.

A urcat pe scenă şi Iaroslava Colotelo, reprezentant al Ministerului Culturii şi Cultelor din România, care şi-a amintit de începutul festivalului: „Îmi aduc aminte când a început această acţiune şi nu ştiam dacă va fi un festival dorit. Le mulţumesc organizatorilor că au pus aşa mult suflet în organizarea acestui festival, pentru că anul trecut era să nu se mai petreacă festivalul, dar cu ajutorul lor a avut loc”.

 

UUR, sponsor al Ansamblului „Cervona Kalena”

Ansamblul „Cervona Kalena”, invitat la festivalul de la Ulma, a impresionat întreaga asistenţă. Acest ansamblu are în componenţă 36 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, elevi ai Şcolii Gimnaziale Negostina şi ai Colegiului Tehnic „Laţcu-Vodă” din Siret.

Într-o costumaţie pitorească, acest colectiv a avut norocul să aibă în conducere două personalităţi în dansul şi ritmul ucrainean, precum Valentin Vlăgea, coregraf, şi Iulian-Petru Chideşa, coordonator artistic.

„În cei doi ani de la înfiinţare, ansamblul a evoluat pe scene din judeţ şi din ţară, făcând cinste satului, şcolii şi minorităţii din care face parte”, a explicat Valentin Vlăgea.

Iulian-Petru Chideşa a arătat că fără sprijinul UUR acest ansamblu probabil nu ar fi existat. „Le mulţumesc pentru invitaţie şi pentru faptul că au sponsorizat acest ansamblu cu 40 de perechi de cizme noi. Mulţumesc copiilor pentru efortul depus pe scenă şi părinţilor acestor copii pentru susţinerea financiară”, a precizat Iulian-Petru Chideşa.

La Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri” de la Ulma au fost prezenţi aproape 300 de artişti, evoluţia acestora fiind aplaudată la scenă deschisă de publicul numeros prezent duminică în Căminul Cultural.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”, o sărbătoare a tuturor ucrainenilor din România.
 Vizualizări articol: 4208 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Festivalul Minorităţilor „Convieţuiri”, o sărbătoare a tuturor ucrainenilor din România3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(18 iun 2013, 12:47:52
FELICITARI COPIILOR ,,CERVONA KALENA,, SUNTETI FOARTE FRUMOSI SI TALENTATI
2.   A fi sau a nu fi ! trimis de
(19 iun 2013, 10:48:33
Felicitari pentru organizatorii si participantii acestui festival.
Dar trebuie spus ca organizatorii acestui festival n-au fost Dl. Bodnar si nici Dl. Marocico ci inimosul ucrainean Dl. Cega impreuna cu D.na Mihoc Lucia care s-au ocupat absolut de toate aspectele organizatorice. O simpla discutie a reporterilor acestui respectat cotidian ar fi clarificat situatia.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei