Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Slujbă arhierească

Sute de credincioşi, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii „Sf. Petru şi Pavel” din Sf. Ilie Nou, comuna Şcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Eveniment deosebit în comuna Şcheia - Sfântu Ilie Nou, acolo unde ieri, într-o zi superbă, cu mult soare, după săptămâni la rând în care a plouat şi temperaturile au fost scăzute pentru această perioadă a anului, sute de credincioşi au participat la sfinţirea Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de PS Macarie, Episcop al Europei de Nord, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi.

În timp ce unii credincioşi au ascultat slujba în curtea bisericii, unde ierarhii şi soborul de preoţi au săvârşit Sfânta Liturghie, alţii s-au aşezat la rând, în interiorul bisericii, pentru a trece prin Sfântul Altar. Este singura ocazie, la sfinţirea unei biserici, când le este permis şi femeilor să treacă prin Sfântul Altar, pentru a se închina.

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen, lăcaşul de închinăciune va fi deschis până pe 23 iunie, pentru ca toți credincioșii să poată trece prin Sfântul Altar.

 

După nouă ani de trudă, ceasul desăvârşirii

Povestea locului unde s-a ridicat Biserica „Sf. Petru şi Pavel”, sfinţită ieri, pe dealul care marchează hotarul dintre Suceava și Sfântu Ilie Nou, este legată de anul 1997, când s-a înfipt o cruce mare de stejar, cu gândul ca un grup de ardeleni să construiască o biserică. După cum ne-a spus pr. paroh Aristarch Cojocar,

timp de şapte ani, crucea a fost brăzdată de ploi, arșiță și ger, fără ca cineva să se încumete a zidi sfântul lăcaș.

„În anul 2004, ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, mi-a încredințat ascultarea de a înfăptui o mare izbândă pentru credincioșii din Sfântu Ilie Nou, comuna Șcheia, care doreau o biserică în comunitatea lor. Am purces la drum cu banii donați de cei care au primit din partea Primăriei Șcheia parcele în zonă și, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Sf. Apostoli Petru și Pavel, patronii și ocrotitorii bisericii, timp de nouă ani, am trudit <cu timp și fără timp>, vorba Sf. Ap. Pavel, cu bani adunați de la văduve, de la credincioși înstăriți, cu dare de mână, de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Acestora li s-au adăugat oameni de afaceri care m-au sprijinit cu bani, materiale de construcție și cu donații în obiecte bisericești”, a explicat părintele paroh Cojocar.

 

„Degeaba avem biserici de aur, dacă sufletele sunt de piatră”

Părintele Cojocar a apreciat că este o mare realizare zidirea acestei biserici şi a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea lăcaşului de cult. „Este prima biserică pe care o zidesc şi sper să nu fie ultima. De acum înainte, misiunea mea este să zidesc biserici în sufletele oamenilor. Vreau să mă axez pe biserica din sufletul credinciosului. Acesta este cel mai important obiectiv, pentru că degeaba avem biserici de aur, dacă sufletele sunt de piatră”, a fost explicaţia preotului paroh Cojocar.

Pentru credincioşi, evenimentul de ieri, sfinţirea unei biserici, este o „binecuvântare de la Dumnezeu, un lucru foarte bun”, după cum ne-a spus mătuşa Tecla, din comuna Şcheia. Elisaveta Elena, din Suceava, este de părere că „zidirea unei biserici este spre ajutorul nostru, al creştinilor, şi trecerea prin Altar este şi sfinţirea noastră, odată cu biserica. Înseamnă foarte mult pentru creştinul ortodox care înţelege şi ştie cum să se comporte într-o biserică, pentru că mulţi nu ştiu, şi acesta este un păcat pentru noi, creştinii”.

Petru Botnar, în vârstă de 75 de ani, din comuna Straja, ne-a spus că a venit la eveniment special pentru a putea trece prin Sfântul Altar. „Pentru noi înseamnă o binecuvântare de la Domnul, de la preoţi, de la arhierei şi o minune preafrumoasă. Am reuşit să trec prin Altar. Pentru asta am venit mai mult, pentru că trecând prin Sfântul Altar iei din Duhul Sfânt cea mai mică părticică, care-ţi revine şi ţie. Dacă ai zece biserici sfinţite, la care ai trecut prin Sfântul Altar, ai putea să câştigi viaţa cea veşnică, dar trebuie să te şi rogi”, crede bătrânul.

 

Biserică în stil ștefanian

Biserica a fost zidită în stil ștefanian, după proiectul realizat de arhitectul Ghiocel Doru Olaș, prezent la evenimentul de ieri. „În acest moment fericit pentru mine, mulțumesc Bunului Dumnezeu că a pus într-un bulgăr de noroi atâta entuziasm și spirit de sacrificiu. Mulțumesc ÎPS Pimen pentru dragostea părintească cu care m-a înconjurat. Mulțumesc familiei mele pentru tot sprijinul pe care mi l-a dat în înfăptuirea acestei minuni spre mântuirea familiei și a tuturor oamenilor care vor intra și se vor ruga în biserică”, a completat părintele paroh Aristarch Cojocar.

La evenimentul de ieri au participat şi primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

S-a împărţit pomană

Pentru că ieri, în jurul amiezii, se înregistrau circa 25 de grade Celsius, unii credincioşi au venit „dotaţi” cu umbrele, pentru a se proteja de razele soarelui, alţii şi-au adus scaune, pe care să se odihnească , dar şi sticle cu apă. Cei mai nerăbdători au fost copiii, care, însoţiţi în mare parte de bunici, şi-au pierdut răbdarea şi au încercat cu greu să iasă din mulţime.

La poarta bisericii s-a împărţit şi pomană de sufletul morţilor. Gospodinele au adus oale cu sarmale, pâine, apă, plăcinte, pe care le-au oferit oamenilor sărmani. Alţi credincioşi au făcut pachete cu alimente, pe care le-au dat de pomană sărmanilor chiar din portbagajul maşinii. Nu au lipsit cerşetorii, dar nici comercianţii ambulanţi. Pentru că la astfel de evenimente oamenii sunt mai darnici, mai deschişi spre cele sfinte, s-au aflat printre credincioşi şi reprezentanţi ai bisericilor, care solicitau bani pentru pictarea, zidirea de lăcaşuri de cult sau alte nevoi stringente ale parohiilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioşi, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii „Sf. Petru şi Pavel” din Sf. Ilie Nou, comuna Şcheia.
 Vizualizări articol: 3668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Sute de credincioşi, prezenţi ieri la sfinţirea Bisericii „Sf. Petru şi Pavel” din Sf. Ilie Nou, comuna Şcheia3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei