Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spre cabana Rarău

Două profesoare şi 17 elevi în excursie, rătăciţi prin pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Excursia la cabana Rarău a 17 elevi de la Grupul Şcolar „Iorgu Vîrnav Liteanu” din Liteni, însoţiţi de două profesoare, a fost plină de momente de panică, după ce întreg grupul s-a rătăcit prin pădure.

S-a întâmplat sâmbătă, în timp ce elevii şi profesoarele lor au pornit pe traseul montan Câmpulung Moldovenesc-Izvorul Alb-cabana Rarău. La un moment dat s-au abătut de la traseul marcat, au parcurs aproximativ patru kilometri pe un drum forestier până la terminarea acestuia, în apropierea traseului de transport pe cablu cu telegondole, unde au constatat că nu îşi mai pot continua deplasarea. Necunoscând zona şi neştiind cum se pot întoarce la drumul marcat, au solicitat sprijin prin intermediul numărului unic 112.

Era în jurul orei 13.00, când operatoarele 112 au redirecţionat apelul către dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.

La telefon era una dintre profesoare, Monica A., în vârstă de 33 de ani, care a cerut ajutorul jandarmilor montani.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava, Bogdan Cornaci, a transmis: „Pentru găsirea grupului a acţionat un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpulung Moldovenesc, aflat în serviciu pe unul din traseele montane din zonă. Jandarmii au ţinut legătura cu cei din grup prin intermediul telefonului mobil, găsindu-i după aproximativ o oră, şi i-au condus până la traseul montan Câmpulung Moldovenesc-Izvorul Alb-cabana Rarău, turiştii întorcându-se la pensiunea la care erau cazaţi”.

 

Sfaturi pentru turiştii care vor să facă drumeţii montane

Jandarmii montani patrulează zilnic pe traseele din masivul Rarău pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, îndrumarea şi informarea turiştilor, precum şi pentru salvarea şi evacuarea persoanelor aflate în dificultate. De asemenea, la sfârşit de săptămână, un echipaj asigură permanent menţinerea ordinii publice în zona cabanei Rarău, fiind în măsură să intervină în orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa turiştilor.

Jandarmeria Montană sfătuieşte turiştii să ţină cont de următoarele recomandări:

·         să se informeze cu privire la itinerarul propus şi gradul de dificultate a acestuia, condiţiile climaterice locale;

·         să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;

·         să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;

·         să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;

·         să nu plece singuri la drum;

·         să nu pornească pe un traseu după consumarea de băuturi alcoolice;

·         să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane şi serviciilor Salvamont (apelând numărul unic de urgenţă 112), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două profesoare şi 17 elevi în excursie, rătăciţi prin pădure.
 Vizualizări articol: 2917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Două profesoare şi 17 elevi în excursie, rătăciţi prin pădure5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevăr trimis de
(18 iun 2013, 12:16:27
Nu a existat vreo urgență. Doamna profesoară cerea doar informații pentru a ajunge pe vârful Rarău. Hotărârea de a-i întoarce din drum a fost a jandarmeriei și oricum pe unde i-au dus traseul a fost mai lung cu aproximatix 2 Km. Jandarmii nu cred că aveau nici măcar o trusă medicală la ei, iar dacă era cu adevărat nevoie de ei în altă parte ei erau plecați pentru a face pe ghizii și nu pentru a asigura ordinea pubică.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei