Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ca la noi la nimeni

Refuză să predea o clădire către primăria pe care o conduce

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nicolae Chiriac, primarul din Broşteni, râde în nas unui oraş întreg. Pe lângă faptul că are proces cu el însuşi, fiind atât reclamant cât şi pârât într-un dosar prin care solicită evacuarea primăriei pe care o conduce dintr-un imobil pe care susţine că-l are încă în proprietate, Nicolae Chiriac refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Este vorba de un proces pe care Nicolae Chiriac l-a pierdut la Tribunalul Suceava încă din 2011, iar între timp, după ce a ajuns primar, a uitat cu desăvârşire de acea hotărâre. Consilierii locali nu au uitat însă acest lucru şi spun că vor angaja un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare hotărârea din 2011.

 

Din chiriile încasate din clădirea primăriei, edilul Nicolae Chiriac bagă anual în buzunar circa 2 miliarde de lei vechi

Şi aici istoria este ceva mai veche şi începe din iunie 2000. La acea vreme, Ministerul Industriei şi Comerţului a încheiat un protocol cu Primăria Broşteni, prin care s-a realizat dare/luare în folosinţă a unor imobile. Potrivit protocolului de la acea vreme, Primăria Broşteni a preluat cu titlu de uzufruct de folosinţă, pentru o perioadă de 30 de ani, o serie de clădiri, printre care şi un complex comercial situat în centrul localităţii. Clădirea şi terenul aferent, în suprafaţă de 1.364 mp, au fost cumpărate ulterior, în martie 2003, de SC Moldinvest Grup SRL Broşteni, firma lui Nicolae Chiriac.

Ca şi cum protocolul din 2000 nu ar fi existat, Nicolae Chiriac a pus stăpânire pe imobil, iar toate societăţile care funcţionează acolo îi plătesc chirie actualului primar. Potrivit estimărilor consilierilor locali din Broşteni, suma totală pe care Chiriac o încasează este de circa 2 miliarde de lei vechi anual.

„Aceşti bani trebuie să ajungă la bugetul local. Nu e o sumă foarte mare, dar în actualele condiţii economice ar fi fost de mare folos pentru funcţionarea Primăriei Broşteni”, a declarat consilierul local Gheorghe Balan.

 

Hotărârea Tribunalului Suceava, hârtie igienică pentru primarul Chiriac

După ce şi-au dat seama că protocolul de predare-primire din iunie 2000 a fost călcat în picioare, reprezentanţii Primăriei Broşteni, prin persoana fostului edil, Steliean Chirilă, au acţionat în judecată firma Moldinvest Grup, aparţinând actualului primar, Nicolae Chiriac.

Într-o primă fază, Judecătoria Vatra Dornei i-a dat câştig de cauză lui Nicolae Chiriac, dar în recurs, Secţia Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscală a Tribunalului Suceava a decis că întreg complexul comercial din centrul Broşteniului trebuie să fie cedat în folosinţă primăriei, aşa cum s-a stipulat în protocolul încheiat acum 13 ani.

Hotărârea a rămas definitivă încă din iunie 2011, dar nici astăzi, după doi ani, nu a fost pusă în executare.

Asta înseamnă că Nicolae Chiriac încasează în continuare bani frumoşi, sfidând o hotărâre judecătorească, în timp ce primăria pe care o conduce se zbate să găsească bani pentru funcţionarea de zi cu zi.

Nicolae Chiriac se prevalează de o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2007, prin care Primăria Broşteni ar fi fost obligată să cedeze imobilul fără alte pretenţii.

Este curios totuşi cum judecătorii suceveni nu au luat în considerare decizia despre care vorbeşte Nicolae Chiriac. Cert este că în acest moment, primarul Nicolae Chiriac ar trebui să-l execute silit pe afaceristul Nicolae Chiriac şi să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, ceea ce nu se întâmplă.

 

Are proces cu el însuşi

Într-un alt dosar, din 2011, Nicolae Chiriac a acţionat în judecată Primăria Broşteni şi a cerut evacuarea pieţei agroalimentare pentru a putea reintra în proprietate. Acţiunea sa a fost respinsă de Judecătoria Vatra Dornei, dar anul trecut, în octombrie, omul de afaceri Nicolae Chiriac a înaintat recurs la Tribunalul Suceava.

Devenit între timp primar, Chiriac apare acum în proces în dublă calitate, reclamant şi pârât. În acelaşi proces este parte şi Consiliul Local Broşteni, dar consilierii locali Gheorghe Balan şi Steliean Chirilă spun că nimeni nu i-a anunţat de existenţa acestui recurs, deşi primarul era obligat s-o facă.

Primarul Chiriac a recunoscut că e ciudat să se judece cu propria persoană, dar procesul a început în perioada în care nu era primar, iar după ce a fost ales în această funcţie a delegat o altă persoană care să reprezinte administraţia locală în faţa instanţei de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refuză să predea o clădire către primăria pe care o conduce.
 Vizualizări articol: 2787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Refuză să predea o clădire către primăria pe care o conduce5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Urare trimis de
(17 iun 2013, 11:49:47
internati-l la nebuni
2.   Ii place de el...si-i place sa se asculte! trimis de
(17 iun 2013, 12:49:41
Are, omul, un simt supraevaluat al propriilor drepturi, dar cu o mentalitate ceausista si cenzurista cand e vorba de opinii diferite de a lui. Ii place de el...si-i place sa se asculte!
3.   Fata trimis de
(17 iun 2013, 14:34:28
Da' ce fata de marlan hot are primarul...
4.   Nerusinare fara margini !!! trimis de
(17 iun 2013, 14:41:13
In anul 2003, atunci cand s-au ,,tras sforile'' cu privire la acea ,,vanzare'' a Complexului Comercial din Brosteni, a fost o mare escrocherie si inselatorie, dar la care organele de ancheta nu au facut nici un fel de lumina nici la ora actuala. Intreprinderea minera Lesu Ursului a construit acea cladire pentru comunitate si in folosul cetatenilor din Brosteni si nu in folosul lui CHIRIAC care si-a insusit-o pentru suma de ... 7400 RON, suma de sute de ori mai mica decat valoarea reala a acestei constructii.
Cu o rusinare dusa la extreme, acelasi primaras doreste construirea unui nou sediu de Primarie in orasul Brosteni, amplasata langa fostul Complex Comercial, cu bani proveniti bineinteles de la bugetul local... Dar fostul Complex Comercial trebuie sa revina la adevaratul sau proprietar, adica orasul Brosteni, iar structura sa si locul de amplasare a acesteia permite transformarea in sediul de primarie ( si nu numai) dar cu investitii mult mai mici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei